tisdag 18 september 2007

Svart på vitt: vi väljare är rationella!

Enligt en TT-notis i maj 2005: Inkomstskillnaderna mellan rika och fattiga hushåll minskar i Sverige. Under 90-talet ökade skillnaderna något för att sedan nå en topp år 2000. Sedan dess har de minskat, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men det var i maj 2005 det. Är det någon minnessäker läsare som kommer ihåg vad vi hade för regering då? Jo, just det en regering som månade om folk i gemen och stöd på den politiska vänstern i Sverige.

Så skedde ett val på hösten 2006. En borgerlig högerregering tog över från vänsterregringen i enlighet med ett valutslag där högeralliansen segrade med ett fåtal - men ack så viktiga - procentenheter. Nu firar denna högerregering ett års maktinnehav. Man har uppenbarligen enligt folk i allmänhet hunnit rasera ganska mycket av det folkhem och de trygghetssystem som vänstern under år murat upp. I vart fall visar väljarundersökningar att väljarna i dag gett vänstern 12-procentig ledning över allianspartierna - ja t.o.m. socialdemokraterna själva har tilldelats större väljarunderlag än allianspartierna tillsammans.

Redan i går skrev jag i ämnet om alla vilsna borgerliga skribenter med Heidi Avellan och Per T. Ohlsson på Sydsvenskan som exempel. De har ju målet för sitt skrivande klart: högerregeringen är bra. Och då måste de ju bli ganska vilsna med sådana siffror på opinionen som de aktuella. Följden blir som jag sa i går: När väljarsiffrorna - med ett understatement - pekar på att väljarna är missbelåtna med det resultat de ser av högerregeringens åtgärder, så handlar det antingen om att vi är för korkade, vi ser fel saker eller att vi inte förstår vårt bästa eller möjligen att högeralliansen inte berättat hur bra de vidtagna åtgärderna är. Vi är orationella helt enkelt.

I dagens Rapport 19.30 publicerades en undersökning som visade på en dramatisk ökning av inkomstskillnaderna efter det att högerregeringen tagit makten. Kurvan som pekade rakt uppåt snett framåt visade i grafik den kraftiga ökning av inkomstskillnaderna som inträtt. De förmögna kunde under borgaråret förmera sina inkomster med i bästa fall hundratalstusen kronor bara genom förmögenhets- och fastighetsskattens borttagande. Detta medan arbetslösa, sjuka och pensionärer fått se inkomsterna krympa och de små inkomsterna straffbeskattas enligt en särskilt sträng skatteskala. PRO har också för länge sedan protesterat och på ettårsdagen av maktövertagandet så protesterade även det borgerligt anfrätta SPF. Pasta med ketchup och litet hundmat är matsedeln medan de besuttna har svårigheter att hitta lämpliga investeringar för sitt överflöd. Och som sagt nu finns det kurvor som visar svartpåvitt vilka som tjänar på vår högerallians.

Så kära borgerliga skribenter på ettårsdagen är det kanske dags att låta sanningen sippra in i era tidningar! Ingen har ändå trott att så intelligenta personer som ni inte fattar vad som är i görningen...

Inga kommentarer: