torsdag 13 september 2007

Högerregeringens hyckleri

Högerregeringen har i dagarna återigen visat bockfoten:

Sätt fast småfifflarna men överse med storskojarna

Vi vill slå vakt om skattesystemets legitimitet, det är inte meningen att Skatteverket ska vara en allmän informationssamlare eller storebror, säger Ingemar Hansson, statssekreterare på finansdepartementet. Det låter ju bra. Men bakgrunden är följande.

När högerregeringen bestämde sig för att gynna de rika i samhället och avskaffa förmögenhetsskatten så utlovade man att skatteverket skulle fortsätta kontrollera svenskarnas förmögenheter, även efter avskaffandet. En av anledningarna härtill var att man behövde förmögenhetskontrollen både för att motverka bedrägeri med socialförsäkringen och för att bevaka beskattningen av utomlands undanhållna skattebelopp och även lagföringen av dessa skattebedragare. Borgerliga kritikerna har menat att en fortsatt kontroll skulle göra det enkelt för en ny regering att införa skatten igen.

Statssekreterarens yttrande anger skälen till att regeringen nu backar från förslaget. De sista uppgifterna som kommer samlas in gäller förmögenheten för 2008.

Härigenom saboterar man alltså inte bara en socialdemokratisk regerings möjligheter att återinföra rikemansskatten utan spelar bedragare i händerna.
"Slå vakt om skattesystemets legitimitet" när man bara vill öppna möjligheterna för bedrägeri och skattebrott i mångmiljonklassen. Vad man i verkligheten gör är ju att man avväpnar vår skattepolis och fråntar dem möjligheterna att utreda dessa brott - det är varken allmän informationssamling eller storebrorverksamhet. Allmän amnesti alltså. Statssekreterarens ordval förefaller synnerligen märkligt.

När det gäller högerregeringens beslut i sak så kan den minnesgode erinra sig att det anställts hundratals extra inspektörer och handläggare för att kontrollera småfifflarna i försäkringskassan. Och det är ju bra att man motarbetar fusk. Men när man ställer detta mot att skattepolisen på detta sätt avväpnas och tidigare även anslagen till finanspolisen kraftigt skurits ned när det gäller utredning av bolagsfiffel så framstår detta som hyckleri i kvadrat. Det är "storebror" att granska kvalificerade brottslingar men inte det när det gäller småfifflare.

Högerregeringens skamlösa diskriminering av pensionärer.

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, socialdepartementet, höll i juni i år tal vid SKTFs pensionärsdag: Något som försvårar för äldre att vara en aktiv del av samhället är åldersdiskriminering. Jag är helt övertygad om att diskriminering av äldre inte är så ovanligt och ni är säkert flera som kan berätta om det. Tyvärr är det ganska svårt att med politiska och juridiska åtgärder komma åt det. Inom arbetslivet finns det sedan en tid ett skydd mot diskriminering på grund av ålder, efter att ett EU-direktiv trätt i kraft i Sverige. Jag menar att det borde finnas skydd mot diskriminering på grund av ålder också inom fler områden och det kommer vi att verka för på olika sätt. Sedan talade hon om äldreboende, utökad hemtjänst osv och det är nog bra det. Men inte ett med ett ord berörde hon högerregeringens systematiska diskriminering av pensionärerna.

Pension är ju intjänad lön av arbete, en i tiden framskjuten inkomst. Men genom alliansregeringens förordnande har skatteverket en särskild högre skatteskala för pension. Denna straffbeskattning av pension jämfört med direkt arbetsinkomst har ökat när ytterligare s.k. jobbavdrag införts. Sålunda betalar pensionärer från 3000 kr till 5-siffriga belopp mer i skatt om året än en person som har direkt arbetsinkomst. Särskilt för dem med mindre pensioner bekräftas det utanförskap som dålig ekonomi medför. Detta utanförskap har skapats eller i vart fall förstärkts av den borgerliga alliansen. Så så var det med det storordiga löftet att undanröja utanförskap.

Nu påstås detta vara infört för att befrämja antalet arbetstillfällen. Men detta är ju rent båg eftersom en mer generell stimulans för konsumtion naturligtvis ökar jobben eftersom det då måste produceras mer varor och tjänster. Jobbavdraget kan rimligen inte stimulera antalet arbetstillfällen mer än en generell skattesänkning som också kommer oss pensionärer till del. Falska förespeglingar alltså.

Och hur var det nu Maria Larsson med detta med åldersdiskriminering? Kan man tänka sig ett mer tydligt sätt att diskriminera äldre än att straffbeskatta pension? Och det är faktiskt inte alls svårt att komma åt denna diskriminering. Eller är hyckleriet så grundmurat att man inte ser detta?

Inga kommentarer: