tisdag 18 september 2007

Oranga ballonger eller verkligheten?

Idag slår de borgerliga tidningarna på stort när det gäller att berätta om de oranga ballongerna för att verklighetens grå tristess inte skall slå igenom. Med detta i tanke har man på Sydsvenskan på ettårsdagen 18/9 engagerat ledarskribenterna Mats Skogkär och Per Tedin för att på en helsida skriva om "Bland muntergökar .." (gissa vem man då avser) resp. "...och dysterkvistar" (gissa vem man då avser).

Jo, du gissade rätt! Muntergökarna är regeringen som firade att de förmögna berikat sig genom regeringens åtgärder. Av Rapports undersökning, som jag berörde i gårdagens blogg "Svartpåvitt: vi väljare är rationella!", framgår ju att inkomstskillnaderna sedan 2000 legat i stort stilla medan dessa dramatiskt steg uppåt i och med att högerregringen började sin verksamhet att underlätta för de rika att förmera sin inkomst och samtidigt krympa inkomsterna för de verkligt fattiga sjuka, arbetslösa och pensionärer. Det verkliga illusionsnumret försöker sig de borgerliga journalisterna på när man i detta sammanhang talar om att "utanförskapet" minskar när man klår de ekonomiskt redan utsatta!

Ett annat trolleritrick man försöker ge sken av är att minskningen av arbetslösheten med 130.000 personer beror på högerregeringens åtgärder. Ja, man t.o.m. påstår att Konjunkturinstitutets senaste rapport bekräftar att så är fallet. Som var och en förstår är detta en ekonomisk omöjlighet och läsning av rapporten visar också att inte en siffra och inte en bokstav bekräftar påståendet - rent ljug alltså. Men trolleri bygger väl litet på ljug.

Sedan sjunger Mats Skogkär visan om att alliansvänner måste propagera mera eftersom väljarna - apropå opinionsundersökningarna - inte begriper hur bra regeringen sköter sitt värv. De borgerliga media gör ju allt för att dra sitt strå till stacken så som välvilliga megafoner. Ja, tro nu inte att detta sker bara genom ledare utan även nyheterna vinklas och obehagliga nyheter sorteras bort; exemplevis så har borgerliga media inte publicerat den ovannämnda ganska sensationella rapportundersökningen av den dramatiska ökningen av inkomstskillnaderna. Men huvudfrågan kvarstår: Varför försöker alla borgerliga skribenter frånsäga väljarna rationalitet och klarsyn? Med sådana klart visande siffror i opinionsundersökningarna, eller med Mats Skogkärs ord "i runda tal 300000 väljare flytt alliansen", borde kanske reflexionen även hos en högerliberal om han/hon verkligen är "oberoende" söka sig till annat än propagandaljuget och syssla med realiteter för vanligt folk.

Nej, fy attan högeralliansvänner ser hellre till oranga luftballonger än till fattig verklighet.

Jo, du gissade rätt nr 2! Dysterkvistar är - helt i enlighet med slutsatsen nyss - socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen som analyserat alliansåret med att regeringspolitiken är orättvis, oansvarig och omodern. Ja, det är bara slutsatsen av en 50 sidig rapport "Ett år under borgarna - vem firar?". Det är att notera att rapporten bygger beräkningar som utförts av riksdagens utredningsinstitut, RUT. När Per Tedin avfärdar avsnitt med det "får något av ett löjets skimmer över sig" så säger det alltså något om hur en seriös granskning av den förda politiken upptas av en "oberoende liberal" tidning.

Föga förvånande för den tendentiösa nyhetsjournalistiken i borgerliga media så omnämns rapporten i en helsides inrikespolitisk artikel som handlar om regeringen med 20 små ironiska rader, vari ingår "Föga förvånande var den ytterst kritisk". Vad nu detta omdöme har i en nyhetsartikel att göra?

Det är också en tanke värt att notera att man så renodlat detta med oranga luftballonger i regeringspressen att när man påminner om den krassa verklighet som de politiska besluten föder för folk i allmänhet så är man en dysterkvist. Och när man påminner om att väljarna är rationella nog att se verkligheten så är man säkerligen en dysterkvist i kvadrat.

Både Heidi Avellan och senast nu Per Tedin har hackat på Mona Sahlin och socialdemokraterna för man inte har presenterat någon "egen politik". Detta säger egentligen mer om alliansvänners referensram. Högeralliansens tillkomst är ju en ovanifrångrej som tillkom genom att näringslivet och vissa tongivande moderatdistrikt lät psykologer och propagandafolk i samråd med en grupp kring Reinfeldt, Borg och den numera avpolleterade Odenberg analysera vilken strategi man skulle ha för att locka stora väljargrupper främst inom LO- och TCO-kollektivet. Det resultat man kom fram till, som kan sammanfattas i uttrycket "det nya arbetarpartiet", blev stommen till den politik som man "enades om" i Högfors, Bankeryd osv.

När vi inom vänstern utformar vår politik så gör vi inte på det sättet, men det är naturligtvis svårt att förstå för en alliansjournalist. Nej, vi har omfattande rådslag där man försöker fånga upp åsikter och tyckanden - inte genom psykologer eller opinionsspecialister - utan genom diskussioner och möten på gräsrotsnivå, vilket allt sammanställs och underställs partiets beslutande organ. Skillnaden i förfaringssätt innebär att alliansen gjort våld på sina kärnväljare medan vi förstår att man istället måste bygga politik på kärnväljarna. Detta har Mona Sahlin (kanske till skillnad från Göran Persson) förstått. Men tydligen fattar inte heller de borgerliga skribenterna detta. Eller vill de bara inte fatta det?

Inga kommentarer: