måndag 28 december 2009

Skamlig nyhetsförvanskning i borgerlig press men det finns vettiga alternativ.

Demokratiskt problem att regeringsmakten inte granskas.
Själv läste jag i stort sett bara DN, Sydsvenskan och Svenska Dagbladet. Därför var jag också konstant frustread av både åsikterna i analyser men även på den fullständigt skamlösa prioriteringen av nyheter positiva för högerregeringen och negativa för den rödgröna oppositionen. Enda möjligheten att få vettig information var på public service radios och tv, s-info eller partiets hemsida. Den "oberoende liberala" borgerliga nyhetsförmedlingen är nämligen kraftigt vinklad. Mediaaktörerna vägrar diskutera detta. Men det är faktisk ett demokratiskt problem eftersom de borgerliga media inte fyller sin huvuduppgift, nämligen att granska regeringsmakten.

Moderaternas nedgång beror på den borgerliga politiken
En god vän till mig påminde mig om att det ju faktiskt finns en rad vänstertidningar förutom Aftonbladet som ju i många stycken är ett gränsfall. När det gäller Reinfeldts jultal skrev man om "Den sorgsne statsministern" (http://www.aftonbladet.se/ledare/article6322993.ab): ... ”Jag ber om ursäkt för att jag inte leder”, sa den allvarsamme Fredrik Reinfeldt i ett oväntat infall av
självironi. Han kommenterade sin och sin regerings usla opinionssiffror i Tomas Rambergs radiointervju i lördags... Den minskande sympatin för regeringen beror, sa Reinfeldt, på människors oro... Folket oroas av förändringar, löd budskapet. Troligen har det att göra med innebörden i det borgerligheten av någon anledning kallar reformer: drastisk försämring av a-kassa, inhuman exklusion av sjuka, urholkning av trygghetssystemen och explosiv ökning av utanförskapet... Reinfeldt formulerade sig politikerklassiskt: Vi har inte nått ut med vårt budskap. Här är han onödigt självkritisk. Kommunikationen har fungerat perfekt. Mottagarna har lyssnat och sagt nej till budskapet.

Kielos värd att läsas oftare
I Aftonbladet medverkar Katrine Kielos regelbundet "Reinfeldt sa inte god jul"
(http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article6329009.ab): Det var över lag ett märkligt jultal – som om årets ökande arbetslöshet, industrins kollaps i västsverige ­eller den globala krisen aldrig hänt. Stats­ministern nämnde dem inte... Dessutom sa han inte god jul.

Folket
I Folket 16/12 talar man om "En regering utan känsla" (http://folket.se/asikter/ledare/1.576093I) I dag är verkligheten att de som ställs utanför får ta de tillfälliga jobben, de har ett svagare skyddsnät, sämre bostäder och har svårt eller helt omöjligt att låna pengar. Otryggheten växer.

Stekta sparvar
I Arbetarbladet 22/12 sammanfattar man läget under ovanstående rubrik: Arbetsförmedlingens siffror pekar på att vi i närtid fortsätter att gå mot en ökad istället för minskad arbetslöshet. Var finns då skyddsnäten för de nya arbetslösa i högeralliansens jobblinje nu när a- kassan försämrats, där 400 000 människor lämnat arbetslöshetsförsäkringen?...Lägg därtill alla långtidssjuka, ja till och med dödssjuka, som tvingas ut för att söka jobb på hela arbetsmarknaden, en arbetsmarknad som befinner sig i kaos.

Juloratoriet
är rubriken i Östran (http://www.ostran.se/opinion/juloratoriet) apropå statsministerns jultal: Sade han någonting som gick att ta på eller som det gick att räkna på? Nej, det gjorde han inte. Statsministern fortsatte att flyta ovanpå, säga självklarheter och formulera allmänna slutsatser om att fler ska jobba, välfärdens kvalitet bli bättre och att tryggheten måste öka.

Reinfeldt lovar mer av samma
säger Piteåtidningen 28/12 (http://www.pitea-tidningen.se/ledare/artikel.aspx?ArticleId=5088084#forum)apropå jultalet: ... en mer irriterad statsminister... inte den resonerande statsmannen, som han vann valet 2006 på, utan mer av en politiker som störs av kritik och motreaktioner, och som egentligen inte tål att ifrågasättas och granskas... Reinfeldt vill få väljarna att acceptera hans mantra om att Sverige måste förändras. Det är det nya sättet att paketera det moderata systemskiftet. Men nu har svenska folket förhoppningsvis fått upp ögonen för det nymoderata språket. Moderaterna under Reinfeldt lovar mer av samma politik. Mer av traditionell moderat högerpolitik. Det kommer de svenska väljarna förhoppningsvis ihåg när man står vid valurnorna i september.

Dalademokraten
Göran Greider 22/12 kommenterade Fredrik Reinfeldts framträdande först i radions lördagsintervju, därefter i TV-programmet Agenda i söndags och slutligen i det jultal han höll i måndags. (http://www.dalademokraten.se/sida/id/100701/): ...det blir svårt för Moderaterna och för Reinfeldt att framstå som trovärdiga i den roll av välfärdsförsvarare de så framgångsrikt axlade för några år sedan. Reinfeldt har blivit en traditionell, uppfostrande konservativ. Ja, statsministern har faktiskt lyckats med konststycket att ladda ord som ”arbetslinjen”, ”full sysselsättning” och till och med ”välfärd” med associationer som gör folk rädda.

Samband mellan skatter och generell välfärd
skriver NSD Norrländska Socialdemokraten 22/12 (http://www.nsd.se/opinion/artikel.aspx?ArticleId=5081123) om: Nio av tio svenskar föredrar ökad kvalitet i skola, barnomsorg, äldreomsorg och sjukvård framför stora skattesänkningar. Åtta av tio svenskar kan tänka sig att betala högre skatt om det leder till en bättre och rättvisare sjukvård. Resultaten finns i en opinionsundersökning som SKL (Sveriges kommuner och landsting) lät göra under
fjolåret. ...Efter regeringsskiftet 2006 ... Hittills under mandatperioden har skatterna sänkts med 95 miljarder kronor. Det får konsekvenser för finansieringen av skolor, dagis, äldreomsorg och andra delar av den offentliga sektorn. Minskade skatteintäkter betyder att det blir mindre pengar för den offentliga sektorn. 95 miljarder kronor är dessutom ingen struntsumma... Utan regeringens skattesänkningar hade det varit möjligt att anställa fler lärare, poliser och sjuksköterskor. 95
miljarder kronor mer i statskassan hade gjort skillnad på sjukhus, äldreboenden och dagis. Men det här sambandet mellan skatterna och den generella välfärdspolitiken vill de borgerliga inte tala om. I stället ger de sken av att det är möjligt att både sänka skatterna och utveckla den generella välfärden.

Valfrihet kan bli dyr
konstaterar Värmlands Folkblad 22/12 http://www.vf.se/Asikter/Varmland/Valfrihet-kan-bli-dyr-091222.aspx och pekar på att trots detta så håller en vårdvalsreform genomföras i hela landet. Vid årsskiftet träder den nya lagen i kraft. Trots att många landsting gick emot förslaget och trots att reformen undergräver det kommunala
självstyret ska nu vårdbolag kunna få starta och alla svenskar få möjlighet att fritt välja vårdcentral. Några ekonomiska eller hälsomässiga analyser av vad det innebär har inte gjorts. Förändringen genomförs av ideologiska skäl, bara för att regeringen gillar konkurrens och vinstdrivna företag i alla sektorer. Nu kan man i sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts Stockholm se effekterna av vårdvalet. Det har gjort stora orättvisor ännu större. I invandrartäta Rinkeby har hälften av läkarna försvunnit, men befolkningen är fortfarande lika sjuk. I innerstaden
har nya, privata vårdcentraler poppat upp och de gör allt för att tjäna så mycket pengar som möjligt... Antalet besök har ökat med 20 procent på två år och kostnaderna har ökat med en kvarts miljard kronor. Har 08-orna blivit sjukare? Nej, men vårdcentralen får lika mycket betalt, 484 kronor per patient, oavsett hur långt besöket blir eller hur sjuk patienten är. Det betyder att det är lönsamt att locka till sig lindrigt sjuka patienter... Marknadsekonomiska mekanismer hör inte hemma i välfärdens kärna. Penningvärdet får inte bli högre än människovärdet.

Raserad arbetslöshetsförsäkring följs av raserad sjukdito
Länstidningen Östersund 22/12 http://ltz.se/ledaredebatt/ledare/1.1667896 skriver att regeringen Reinfeldt retirerar för att rädda sig. Den raserade arbetslöshetsförsäkringen skulle följas av en raserad sjukförsäkring. och dan för dopparedan 23/12 om bemanningsföretag "Runda inte anställningsskyddet" http://ltz.se/ledaredebatt/ledare/1.1671245

Mer verklighetstroget än den "oberoende liberala" narrspegeln
Dags för något mer verklighetstroget än den "oberoende liberala" narrspegeln
Dags alltså att i vart fall på nätet läsa våra egna tidningar som ger en helt annan bild och bekräftar det socialdemokratiska värderingarna i synen på politiska händelser. Och nyheterna får jag faktiskt bäst och mest ingåeende i radion eller på just radions eller SVTs hemsidor.

Inga kommentarer: