söndag 13 december 2009

Censurens högborg: DNs nättidning

Regeringskritiska artiklar saknas i nättidningen
Jag konstaterade DNs nättidining den censurerats av webbredaktören med det tydliga syftet att inga för högerregeringen kritiska nyheter får förekomma i "Vår avsikt är inte att döende ska jobba", säger Fredrik Reinfeldt (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=37879) och "Straffskatten på pensionärer, sjuka och arbetslösa - "jobbskatteavdraget" som inte ger ett enda jobb" (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=37951) samt "Arbetslinjen gäller ända in i döden" (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=37943).

Kommentarer från bl.a. nättidningsredaktionen
För att få de inblandades kommentarer så tillskrev jag Henning Brors, Lars-ingmar Karlsson, som båda blivit censurerade och nätupplagans chef Charlotta Friborg samt medlemmarna i nätredaktionen Björn Hedensjo, Malin Crona, Caspar Opitz och Mårten Henneus. Min fråga var: Jag har noterat att vissa av artiklar i papperstidningen censureras av nättidningen. Det gällde bl.a. ...(de ovan nämnda artiklarna).... De nämnda artiklar mörkas helt och kan inte återfinnas ens efter sökning på nättidningens söktjänst. Det finns fler exempel som tyder på att nättidningen rensar bort material som uppfattas som problematiserande av högerregeringens arbetsresultat. Vad är din uppfattning i frågan såsom verksam på dn.se? Och finns det någon fast policy för nättidningens handhavande av nyhetsmaterialet i förhållande till nättidningen?

Svaren
Svar har inkommit från Lars-Ingmar Karlsson: Den frågan får du ställa till DN.se. och från dn,se Björn Hedensjö: Tack för ditt mejl. Det handlar inte om att "censurera" artiklar, snarare om att vi på DN.se har en egen redaktion, och att vi bara publicerar runt hälften av papperstidningens artiklar, och Malin Crona: Tack för ditt mejl! Det stämmer att allt material ur papperstidningen inte läggs ut på DN.se. Det handlar inte om censur utan om att det är två olika produkter, allting som publiceras på DN.se publiceras inte heller i papperstidningen. Vill man ta del av allt material ur papperstidningen får man köpa den och vill man ta del av allt material på DN.se får man läsa materialet där. Ha en bra dag!

Slutsatsen
Ja, jag hoppas att ni på dn.se också har en bra dag. Ingen av de tillfrågade har svarat på om det finns någon fast policy för handhavande av nyhetsmaterialet. Och då får man ju förlita sig till sina faktiska iakttagelser. Och iakttagelserna ger vid handen att ett flertal artiklar med en kritisk granskning av högerregeringen inte inflyter i nättidningen. Verkligheten talar s.a.s. emot DN.se-redaktionens vittnesmål. Även om papperstidningen Dagens nyheter p.g.a. sitt politiska innehåll och sitt urval av nyheter är ett klart regerringsorgan så är detta än mer tydligt beträffande nättidningen. Egentligen borde nättidningen ha ha ett stort enkelritningstrafikmärke i sajtens ingress.

Inga kommentarer: