måndag 21 december 2009

Sådan är kapitalismen

GM får premium om man lägger ner SAAB
Saab är en skitsak för GM och skälen för försdäljning motverkas starkt av GM måste visa amerikanska lagstiftare att man koncentrerar sig på sina amerikanska bilmärken där det rör amerikanska jobb. Hur gör man det lättare att sälja dessa märken? Jo, naturligtvis genom att lägga ner en konkurrent. Då har man verkligen månat om amerikanska jobb och meriterat sig för att få del av de statssubventioner och extrakrediter som amerikanska staten ställt i utsikt. Sådan är kapitalismen!

Frågan är om GM verkligen vill sälja
Under rubriken "GM har haft en annan agenda" finns i papperstidningen DN 21/12 en stort uppslagen artikel om "rävspelet om SAAB fortsätter". Denna artikel har av outgrundlig anledning mörkats i nätupplagan. Det nya budet från Spyker skulle bara mötts av nedläggningsbudet som dessutom kom långt före den gräns GM själva satt upp. Frågan som ställdes var om GM verkligen tänkte sälja SAAB. Personer med insyn "uttrycker en allt större skepsis mot GM-ledningens agerande". Men detta är censurerat och en uppmärksam läsare frågar sig om detta var otillbörliga frågeställningar, som bara skulle oroa... Sådan är kapitalismen!

Är det verkligt rimligt?
Nu är detta naturligtvis ingenting för oss småskitar att fundera kring. Om man skall lägga ner jobben direkt för 8000 pers och ramma västsveriges näringsliv så skall man åtminstone ha kritstrecksrandigt, vit skjorta och slips och komma i helikopter. Och dylika beslut kan dessa gubbar sitta i enskilda rum och prata fram och tillbaka om. Är det rimligt att denna makt undandras från demokratisk insyn? Ja, här sitter jag i träningsoverall och tofflor och bara frågar: ..är det rimligt? Eller som jag tidigare skrev om att Wallenbergarna bara kunde på ett bräde sälja SAAB Automobile. Eller alltså sälja sysselsättningen för minst 8000 anställda. Nog är det litet gammeldags med dessa Marknadens feodalherrar som gör tummen upp eller ner för människors försörjning och välfärd. Sådan är kapitalismen!

Vi blir utnyttjade
Det är denna kapitalism som hela tiden vill utnyttja oss vanliga medborgare genom att ta ut större vinster ur skolor, ur behandlingshem, ur apotek, ur äldreboenden och i litet större skala ur fordonstillverkning, bostadsbyggande, bankverksamhet osv osv. Den borgerliga regeringen snackar om reglering men det vet ju vi alla att för högerregeringen är det marknaden som bestämmer och man försöker också förmera vinsttänkandet genom att sälja ut offentlig verksamhet. Detta så att vi skall bli ännu mera beroende av dessa kritstreksrandiga som har helt andra skäl för arbete, nämligen att det skall skapa vinst för dem. Därför är sociala sysselsättningsskäl ganska ovidkommande för högerregeringen och dem den stödjer sig på.

Sådan är kapitalismen - otack är den armes lön.
De´e´ dom rikas paradis men - ingen hör en fattigs bön!

Inga kommentarer: