fredag 18 december 2009

GM-direktörer, Wallenbergarna och högerregeringen önskar SAAB-anställda en God Jul och ett Ovisst Nytt År!

Sådan är kapitalismen
SAAB står för Svenska Aeroplan AB som bildades 1937 i Trollhättan från 1945 planerade och 1950 släppte en liten tvåtakts personbil, medan flygplanstillverkningen slogs ihop med Svenska Järnvägsverkstädernas aeroplanavdelning Linköping. 1990 avskildes personbilstillverkningen SAAB Automobile AB, vilket sedan år 2000 ägs helt av General Motors.

Vargarna ylar
Flygplans- och lastbilstillverkningen är kvar inom SAAB AB, som fortfarande är ett Wallenbergföretag. Enkelt kan det uttryckas så att det företag som byggts av svenska arbetare och storkapitalisten Wallenberg med åtskilligt stöd av svenska staten såldes av Wallenbergfamiljen till GM för att rensa bort de problem av ekonomiskt och strukturmässigt slag som SAAB Autmobile drogs med. General Motors har nu sedan flera år själva drabbats av problem och inskränker sig nu till USA-baserad tillverkning. GMs satsning på amerikansk produktion är naturklig då företaget därigenom får amerikanska statens bistånd. Något motsvarande bistånd kan inte påräknas från högerregeringen som kallt ser på när varumärket SAAB slits sönder mellan de kapitalistiska varulvarna.

... otack är den armes lön.
Wallenbergarna som i god tid sålt SAAB för fantasisummor berömmer sig av att ha skyddat sina egna intressen och kan tryggt tillgodogöra sig vinsterna, bonusarna och alla andra hutlöst väl tilltagna förmåner. Det märkliga i detta sammanhang är att ingen frågar sig hur direktörerna fått fram alla bilarna. Ingen tänker på ingenjörerna som haft djärva konstruktioner och innovationer. Ingen tänker på alla arbetare och tjänstemän som lojalt ställt upp på företaget i alla sammanhang och som nu går en oviss tid i arbetslöshet till mötes. Ingen tänker på de närmare 8000 arbetare med familjer och hem i SAAB och alla underleverantörer. Å ena sidan Wallenbergarna som kammat hem miljardbelopp i vinster och å den andra de sparkade arbetarna utan lön. Maud säger att högerregeringen har planerat allt och kommer ge arbetsförmedlingen extra resurser.

GM-direktörer, Wallenbergarna och högerregeringen önskar alla SAAB-anställda en God Jul och ett Ovisst Nytt År!

Sådan är kapitalismen - otack är den armes lön.
De´e´ dom rikas paradis men - ingen hör en fattigs bön!

Inga kommentarer: