söndag 13 december 2009

EU-gemenskapen - nu ett vapen för de rika och besuttna

Vem betalade för att få fram Laval-domen?
Alla - ja just alla - var överens om att den Lavaldom som skulle avkunnas av EG-domstolen skulle gå i fackens favör. Ja, t.o.m. domstolens egen utredare, generaladvokaten, skrev ett sådant domsförslag. Domen för snart ett år sedan blev en kalldusch för alla Europas löntagare och fackliga organisationer. Vem hade betalt rättegångskostnaderna för att få fram utslaget? Jo, den svenska arbetsgivarorganisationen: Svenskt Näringsliv. Arbetsgivarna såg detta som en chans att kväsa facket och satsade alltså stort på att få fram detta utslag.

Och vem förhöll sig passiv?
Högerregeringen har passivt åsett hela skådespelet och istället nu kommit med en lagstiftning som ytterligare befäster arbetsgivarnas övertag. Med en sådan verklighet må man ordbajsa om att man älskar kollektivavtal. Frågan är om väljarna kommer att gå på det också? Där har vi röd-gröna vårt ansvar att ta fram detta i ljuset för väljarna!

Vi måste inse realiteter:
* Svenskt Näringsliv står för ett ekonomiskt särintresse som bara har ett intresse, nämligen att gynna den egna sfären
* den borgerliga regeringen har genom sin politik bara ett syfte, nämligen att på ett smidigt och pr-mässigt snyggt sätt gynna samma sfär
* EU-gemenskapen har med sin domstol och kommission med högermajoritet blivit ett lydigt redskap för bl.a. dessa högerkrafter.

Därför är vi på väg mot ett samhälle där:
* fackföreningarnas rättigheter hela tiden beskärs bl.a. genom domstolars ingripande
* rörelsefriheten för arbetarrörelsens politiska gren kringskärs genom fördrag och deras tolkning
* löntagarnas löner bl.a. genom dumpning görs lägre och en låglönemarknad etableras

Vilken verklighet vill vi ha?
Detta fångas väl av den nyliberala Dick Erixon: "Istället borde ju alla partier erkänna faktum: med en allt större lågutbildad befolkning i Sverige måste arbetsmarknaden i grunden förändras och låglönemarknader öppnas. Det är konsekvensen av invandringen. Och det är därför högutbildade är positiva till invandring, medan lågavlönade är mer skeptiska. Vi snackar alltså inte om främlingsfientlighet eller rasism, utan om rena ekonomiska intressen. Högutbildade kan se fram emot att få sina skjortor strukna för lägre kostnad, medan offentligt anställda LO-kollektiv kan räkna med sänkta löner som en följd av en invandring med många lågutbildade. Säg som det är! Ta verkligheten vid hornen!"

Vänstern har fångats i en återvändsgränd - vi måste tas ut!
Men vad är det Mona Sahlin och vårt parti måste lära av detta. Jo, att vi faktiskt fångats in i en återvändsgränd, där högerregeringen med uppdrag av Svenskt Näringsliv ser till att vi förblir instängda. Vem kan tänka de nya tankarna? Vi måste nämligen hitta ut ur detta. Jag tror att de flesta löntagare börjar se detta och uppleva en slags trötthet eftersom borgarregeringen haft hjälp av goda socialdemokrater som uppträtt som EU-kramare utan att förstå varthän utvecklingen är på väg. Var finns våra EU-specialister som vet tillräckligt mycket om rulljangsen i Bryssel för att hitta en väg över alla gungflyn?

Inga kommentarer: