lördag 19 december 2009

Klimatmötets fiasko är de klantiga förespråkarnas ansvar

Förberedelserna påstås enorma ändå ett tydligt mag pladask
Hur kunde det gå så fel? Man har hållit på i två år och Andreas Carlgren och Fredrik Reinfeldt har under denna tid fotograferats med alla världen potentater och sedan drar man samman en rad statschefer som skall skriva på allt som man kommit fram till var planen. Men det blir ingenting. Carlgren vädrar jättebesvikelse därför att världens ledare inte är mogna då de inte var med på hans planer. Fredrik han talar om det frustrerande att folk sitter i dagar och diskuterar ordningsfrågor och att några saboterade avtalet men att det ändå är bättre ingenting.

Borgerliga media sväljer allt för att skydda högerregeringen
Svd skyller i sin huvudledare "FN-formatet hjälper inte klimatet" (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fn-formatet-hjalper-inte-klimatet_3966691.svd) på FN, Barack Obama som bara upprepade det han tidigare sagt till Reinfeldt, "fulspel" från Kina, Venezuela, Bolivia och diverse oljestater och talar om att mötet resulterade i skisser som behöver fyllas och på ledarbloggen om "Lymlarna i Köpenhamn" (http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=17273). Sydsvenskan huvudledare i går "Klimatekvation söker lösning" (http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article605255/Klimatekvation-soker-losning.html) var inte hoppfull och talar om "trixandet i Köpenhamn". Chefredaktören Heidi Avellan fyller på med "Titta han snackar" (http://sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/article607620/Titta-han-snackar.html) och hon är mest orolig för att klimatet tagit för mycket tid så att de borgerliga inte vinner nästa val. Olloe Lönnaeus, som är en uppmärksammad deckarförfattare, har en politisk analys och verkar fint ha fångat stämningen redan i rubriken "Från Hopenhagen till Brokenhagen" (http://sydsvenskan.se/kronikorer/ollelonnaeus/article608453/Analys-Fran-Hopenhagen-till-Brokenhagen.html)

Den enda som säger klart ut är Wetterstrand
DN kostar inte på sig en huvudledare utan har bara en signerad artikel "Klimatet: Störst får gå först" (http://www.dn.se/opinion/signerat/klimatet-storst-far-ga-forst-1.1016584) där man skyller på "tvivelaktiga figurer som Venezuelas Hugo Chávez". Medan Maria Wetterstrand på DN-debatt tar bladet från munnen ”Klimatmötet i Köpenhamn ett monumentalt nederlag” (http://www.dn.se/opinion/debatt/klimatmotet-i-kopenhamn-ett-monumentalt-nederlag-1.1016462). Detta borgerliga mediaspel är emellertid ganska märkligt.

Andreas Carlgren kvalificerat politiskt omogen
Hur kan man som Andreas Carlgren vara så in i Nordens besviken. Har han inte förberett sig? Hur kan han inbilla sig att han kan lösa klimatproblemet vid en konferens mellan alla världens stater under en kort tid. Ja vad jag förstår är i så fall enda möjligheten att allt är minutiöst förberett så de flesta frågor är lösta och i vart fall klara skisser föreligger för hur tvistefrågor skall lösas. Om Andreas Carlgren är besviken så borde det vara på sig själv att han är så obota optimistisk att han tror att dylika frågor kan lösas på ett bräde under någon veckas diskussion. Ja, det är egentligen så dumt att han framstår som kvalificerat politiskt omogen själv.

Men den som spelat första fiolen och samtidig dirigent är Fredrik Reinfeldt
Hur kan han som träffade "alla av betydelse" vara frustrerad, när ordningsfrågor tar upp tiden. Varför har hans omtalade välsmorda diplomatiska organisation inte trimmat in kongressdeltagarna bättre i beslutsapparaten än att det väcks ordningsfrågor i plenum! Och hur kan Fredrik Reinfeldt bli förvånad att vissa stater sätter helt stopp för en fråga i plenum!! Är de överhuvud tillfrågade före mötet om de vill medverka? Och hur kan vår statsminister som bara för kort tid sedan lät sig fotograferas med Barack Obama tro att beskedet skulle bli ett annat än det han fick vid sammanträffandet. Samma sak gäller med Kinas ledare. Det är ett skandalöst illa planerat möte där bl.a. Fredrik Reinfeldt själv svarat för att skuva upp förväntningarna utan att ha något som helst realistiskt underlag för sina förhoppningar. Klimatmötets fiasko är de klantiga förespråkarnas ansvar.

Inga kommentarer: