torsdag 24 december 2009

Privatiseringen medför rena vilda västern där företagen odlar privat skattemoral.

Fördyringar, skattefusk och kvalitetssänkningar
Den borgerliga prvatiseringen av förskolor,skolor äldreboenden, vårdhem, dvs tidigare kommunal verksamhet som sålts eller lagts på privata företag har inneburit omfattande fördyringar, stora vinster för utövarna och omfattande skattefusk. Detta förutom ett antal anmärkningar på kvalitet som t.o.m. i några fall gått så långt att avtalen sagts upp. Går man igenom tidningsnotiser bekräftas bilden av det borgerliga misslyckandet även på denna punkt.

Omfattande fusk efteravknoppningar
(http://svt.se/2.22620/1.1826631/omfattande_fusk_efter_avknoppningar)
Enl inslag i Rapport på julafton misstänker Skatteverket ett omfattande skattefusk inom tidigare kommunal verksamhet som sålts eller lagts ut på privata företag. Det är i den ordinarie skattekontrollen som Skatteverket funnit flera fall av misstänkt skattefusk, just hos företag som arbetar i branscher som tidigare varit kommunala eller landstingsdrivna. Det handlar om friskolor, privata behandlingshem och äldreomsorg.

Oseriösa företag i tidigare kommunal verksamhet
Jan-Erik Bäckman är chef för den enhet inom Skatteverket som analyserar kontrollen och åtgärderna för att komma åt skattefusket. Han menar att det är de stora pengarna i tidigare kommunal verksamhet som lockar fram oseriösa företag. Vi ser att det finns falska faktorer, svarta löner och ett rätt så avancerat skatteupplägg. Vi har sett några fall där det rör sig om stora pengar på uppemot 20 miljoner kronor. Bara i år finns flera exempel från Stockholmsområdet där chefer i friskolor eller förskolor åtalats för misstänkta skattebrott. Efter årsskiftet ska Skatteverket därför borra djupare i de olika branscher där man misstänker skattefusk. Men det handlar också om att förbättra samarbetet med kommuner som är i färd med att sälja ut olika verksamheter.

Privat förskola ger stora vinster
(http://svt.se/2.33538/1.1676421/privat_forskola_ger_stora_vinster?lid=senasteNytt_363718&lpos=rubrik_1676421) En förskolechef som för drygt två år sedan tog över fyra förskolor i Årsta i södra Stockholm från kommunen, kunde ett år senare plocka ut över tre miljoner kronor i vinst. Upprörda föräldrar kräver möte om förskolevinster (http://www.dn.se/sthlm/forskola-vinst-arstagarden-kulturkrabaten-strom-1.945605)

Friskolornas vinster delas ut till ägarna
Friskolorna i Karlskrona gör stora vinster.(http://www.sydostran.se/index.60339---1.html) Överskotten från skolorna delar ägarna på. De senaste åren har friskolan Galärens ägare delat på drygt två miljoner kronor. NTI-gymnasiet toppar listan med en aktieutdelning på 25 000 000 kronor förra året. Det är bara "oberoende liberala" regeringsorganet Dagens Nyhneter som tycker att det offentliga inte skall driva skolor, Fri friskola (http://www.dn.se/opinion/huvudledare/fel-friskola-1.1017113).

FRISKOLOR STÅR KOMMUNEN DYRT
förkunnar Ystads Allehanda den 19 decmber (tyvärr återfinns artikeln inte på nätet). Man rapporterar om att en enig familjenämnd i Sjöbo rasar mot den nya lag som gynnar friskolor och missgymnnar kommunala skolor. Nämnden skriver enhälligt:
Lagstiftningen överkompenserar de enskilda verksamheterna. Detta sker på bekostnad av de elever och barn som går i den kommunala verksamheten. Konkurrens är bra, men den skall ske på lika villkor. Under protest tvingas nämnden betala ut en ökad ersättning till friskolor eftersom den skall vara i paritet med vad kommunen lägger ut på de kommunala skolorna. Dessa har under året renoverats till stora belopp, varför kommunen tvingas höja friskoleersättningen med motsvarande reparationskostnaden. Detta är ju en helt befängd följd av den nya lagstiftningen.

Kongressen har inte godkänt detta missbruk
Visserligen har kongressen sagt att det viktigaste inte är formen för hur skola och omsorg bedrivs men det är helt uppenbart att privata alternativ erbjuder en rik flora av problem som rimligen inte kan tolereras av en rödgrön regering. Dessa tidningsnotiser pekar med önskvärd tydlighet på några av dem. Särskilt viktigt torde vara att när verksamhetens bedrivs i vinstsyfte så måste utrymme skapas för vinst, vilket enklast åstadkoms genom kvalitetssänkning för brukarna eller profitering på de anställdas löner ocvh övriga villkor. Detta kan rimligen bara en borgerlig regering överse med medan vi socialdemokrater måste motverka detta med lagstiftning och kontroll av verksamheten.

Inga kommentarer: