onsdag 3 juni 2009

Låter du dig luras av "nya arbetarpartiet" eller röstar du på arbetarepartiet Socialdemokraterna?

Valet är lika enkelt som rikdagsvalet.
Ingen tvekar att delta i det svenska valet och säger att det är för komplicerat med politiska frågor. Visst detaljerna kan var svåra att förstå men detaljerna överlåter vi åt riksdagsmän eller kommunalpolitiker. Vad vi gör är att bestämma inriktningen genom att rösta på ett parti. Vi väljer partiet just för att deras värderingar är de samma som mina. I stora drag bara Rött eller blått!

Även i EU gäller blått eller rött
Det finns ingen anledning att se annorlunda på EU-valet. Visst kan enstaka frågor var svåra men det får väl parlamentarikerna, som ju har bra betalt för att jobba på, klara ut. Men varje parlamentariker ingår i en grupp av med ganska tydliga värderingar. Socialdemokraterna ingår i den stora socialdemokratiska europarörelsen. Det är alltså de grundläggande värderingarna - eller med andra ord igen blått eller rött som blir bestämmande.

Vi Socialdemoklrater vill förhindra lönedumpning
I klimatfrågan som är viktig är alla i princip eniga om att åtgärder måste vidtas. Men Socialdemokraterna och V har länge pratat om att den viktigaste frågan är jobben eller m.a.o. att säkra kollektivavtalen. Och därigenom förhindra lönedumpning. För att uppnå det vill vi Socialdemokrater ändra i Eus utstationeringsdirektiv. Och Marita Ulvskog, som av Metro korats till den mest populära kandidaten, är tydlig:

* ändra så att likabehandling garanteras så att lika lön för lika arbete gäller i varje EU-land
* ändra så att den fria rörligheten av kapital och tjänster inte är överordnat skyddet av arbetstagare
* medlemsstat skall kunna ställa krav utanför det som kallas "den hårda kärnan" i direktivet
* garanti för enskilda medlemsstaters arbetsmarknadsmodeller, bl.a. svensk kollektivavtalsrätt.


Högeralliansen lovar "svensk modell" men vägrar försvara densamma
Moderaterna talar också om kollektivavtal och säger sig vara mot lönedumpning. Samtidigt så angriper man S för att man vill bl.a. göra tillägg till utstationeringsdirektivet. Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark har dessutom förklarat att Socialdemokraternas tal om lönedumpning och hotet mot kollektivavtalen är rena skräckpropagandan. Ja, du väl fråga någon byggnadsjobbare om sanningshalten i detta. Detta är ju precis samma lurendrejeri som talet om "det nya arbetarpartiet"när man samtidigt under sin korta regeringstid bara försämrat a-kassan så att mer än 500.000 står utan a-kassskydd och sjukförsäkringen samt instiftat en straffskatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa. Den arbetarpolitik nya arbetarpartiet för är inget för arbetare som har sitt eget parti Socialdemokraterna.

FP, SP och KD hänger med i högertystnaden
Folkpartiet och Centerpartiet är än mer tydliga och talar om att den svenska modellen inte är hotad utan förenlig med gällande EU-rätt och att Lavaldomen inte innebär att lönedumpning blivit tillåten. Nä, nä jobbarnas verklighet var väl aldrig särskilt väl sedd på den kanten. KD velar kärleksfullt utan att vilja sätta ned foten.

Jobben ställer allt på sin spets.
Denna fråga ger en god bild av att det handlar om marknadens rätt skall sättas framför löntagarnas rätt till skäliga villkor. Missförstå mig inte, vi är med i marknaden men som alltid så måste marknadens fria krafter kringrännas av regler och sociala begränsningar. Detta eftersom marknadskrafterna egentligen i sin moderna tappning saknar sociala hänsyn och enbart ser till vinstmaximering. Det handlar alltså om grundläggande värderingar - blått eller rött.

Margot Wallström stöder S-krav
Som väl de flesta läst i tidningarna har nu EU-kommisionens vice ordförande Margot Wallström stött Socialdemokraternas förslag. Hon skriver på sin blogg: Jag tror att det är viktigt att Sverige och andra länder som använder kollektivavtal står upp för dem. Det gäller att garantera att den svenska modellen och andra arbetsmarknadsmodeller inte utsätts för hot. Det är därför som socialdemokraterna i Europaparlamentet sätter press på EU-kommissionen för att se till att man gör ändringar i direktivet för att skydda kollektivavtalen och garantera likabehandling. Jag stöder dessa krav. Det här är en perfekt politisk fråga, både för valet till Europaparlamentet och i valet av nästa kommission

Valet gäller alltså...
om du vill ha ett parlament som liksom EG-domstolen sätter den fria rörligheten för kapital och tjänster framför sociala rättigheter såsom bl.a. rätt till lika lön för lika arbete. kollektivavtal och fackliga stridsåtgärder. Ett blått parlament vill tiga still och låta de som profiterar på bl.a. lönedumpning få fritt fram medan ett rött parlament vill sätta tummen på ögat på den tillträdande kommissionen och rösta emot kommissionärer som inte ger garantier för en röd lösning.

Inga kommentarer: