fredag 5 juni 2009

Är även S natofierat? - Stöd namninsamlingen mot NATO-övningen!

Natos lojala spets mot Ryssland?
Hörde på Ekot om den stora manöver Loyal Arrow under NATO-befäls ledning som skall hållas i Luleås inland. Trodde inte det var sant. Lojal spets eller pil i förhållamnde till Nato? Det har tydligen inte ens riksdagen informerats om. Ändå landar massor av krigsflygplan på flygfält i Norrland med 1000-tals soldater från främmande makt och amerikanska krigsplan flyger över norra Sverige och detta bara med högerregringens goda minne. Naturligtvis är det en inskolning i ett Natomedlemskap som flera partier i högerregeringen öppet pläderar för.

Jag har inte hört några S-protester
Och varför finner riksdagen sig i att bli överkörda i en dylik fråga. Varför protesterar inte socialdemokratiska partistyrelsen och försvarsutskottets ledamöter

* dels över att främmande makts krigsplan gör sig hemmastadda i norra Sverige
* dels ock över att regeringen tar sig friheter att upplåta svenskt territorium för krigsförbandövningar i närheten av det politiskt känsliga polarområdet.

Högerregeringen vill göra alliansfriheten till en meningslös skylt
Detta är ju knappast en liten fråga som regeringen själv kan hantera. Uppenbarligen är detta ägnat att hos Ryssland ingjuta uppfattningen att alliansfria utrikespolitiken för Sverige bara är en meningslös skylt medan de faktiska åtgärderna är att integrera Sverige i det amerikanska NATO-arbetet.

EU-valfråga
Detta har också en EU-valsaspekt. Den EU-styrka som många medlemsländer vill bygga ut samverkar ofta med NATO-förband och underställs NATO-befäl. Det är en angelägen uppgift för våra EU-parlamentariker att sätta P för vidare militär utveckling inom EU. Det finns därför ingen som helst anledning att vi skall delta i NATO-övningar än mindre vara värd för dylika övningar.

Namninsamling mot NATO-övning
Det är märkligt hur lite information som finns i press, TV och radio om denna sensationella övning. Därför har jag hämtat följande från Svenska freds- och skiljedomsföreningen:

En namninsamling pågår som protest mot Natoövning i Luleå med följande text:
Den 8-16 juni står Sverige och F21 i Luleå som värd för en stor militär övning, "Loyal Arrow". Den leds och planeras av Nato. Det är första gången det sker en ensidigt Natoledd övning i ett icke-Natoland. Övningen innebär att Sverige ger upp kontrollen och lägger över makten på Nato. Nato bygger på kärnvapenavskräckning. Sverige medverkar på detta sätt till ökad spänning mellan länder och upptrappning i området. Det är ett steg i fel riktning att gå med i spelet kring militär upprustning.
Frågan är inte diskuterad i Riksdagen. Beslutet om övningen är taget av regeringen självt på förslag av Försvarsmakten. Vi är oroliga ur både säkerhetspolitisk och demokratisk aspekt.
-Stoppa Natoövningen!
-Nato ut ur Sverige!
-Nej till Nato!
-Stoppa smyganslutningen till Nato!


Du kan underteckna uppropet på http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3389

8-16 juni 2009
Den 8 till 16 juni 2009 kommer Sverige att stå värd för den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow. Övningen genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå och kommer att vara den största flygövningen hittills i Sverige. Omkring 2000 soldater, tio länder, ett 50-tal flygplan och ett brittiskt hangarfartyg deltar i övningen. Sverige är vid sidan av Finland det enda icke Nato-land som deltar och det är första gången som Sverige tillåter Nato att helt ensamt leda och planera en stridsflygövning i Sverige.


"Rutinärende"
Enligt regeringen själv är Loyal Arrow att betrakta som ett rutinärende, men de förefaller inte ha gjort någon som helst problemanalys. För det första togs beslutet helt utan att informera riksdagen, där informationen kom fram i efterhand via en skriftlig fråga kring stridsflygsövningar som besvarades av försvarsminister Sten Tolgfors. För det andra är det redan klart att området kring Barents och Arktis utgör en framtida potentiell källa till konflikter. De signaler som övningen riskerar sända till omvärlden är att Sverige satsar på militär konflikthantering i nordområdena, med upprustning, misstro och spänningar som följd.


Natovapenskrammel
Precis som när omvärlden oroas av ryskt vapenskrammel, riskerar övningen att leda till försämrade relationer mellan Nato/Europa och Ryssland. Ryssland har tidigare reagerat mot Natoövningar nära ryska gränser som ses som aggressiva handlingar och anledningar till rysk upprustning. Att ge tillåtelse för Nato att öva i Sverige är en dålig strategi om vi vill verka för samarbete och goda relationer i vår närmiljö – ett samarbete och goda relationer som inte bara borde inkludera Nato-länder. Men när regeringen helt lämnat över planerings- och ledningsansvaret till Nato har det gått för långt. För att slå vakt om den militära alliansfriheten borde övningen inte tillåtits.


Stridsplan är inte konfliktförebyggande
Vad Sverige, och världen, behöver göra idag är att ta de fredliga medlen för konflikthantering på allvar och utveckla dessa. Problemet är att Sverige idag helt saknar en politik för konfliktförebyggande i nordområdena, vilket är anmärkningsvärt med tanke på regionens strategiska betydelse.
Sverige måste även prioritera var vårt militära engagemang ska läggas. Det som idag behövs i internationella fredsoperationer är inte högteknologiska stridsflyg, utan människor på marken som kan verka konfliktdämpande och fredsfrämjande. Loyal Arrow är därför en stor felprioritering av regeringen.


Tänkvärda synpunkter. Och vad säger ansvariga socialdemokrater i partiledningen och i försvarsutskottet? Vi är väl i alla fall inte natofierade?

Inga kommentarer: