lördag 27 juni 2009

Michael Jacksson, tankar av Mona Sahlin - eller om hatets kackafoni...

Läs Mona på Newsmill
Mona Sahlin skriver fint på Newsmill "Jag känner kärlek för Michael Jacksons mod att vara annorlunda" (http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/26/jag-kanner-karlek-michael-jacksons-mod-att-vara-annorlunda)
Jag har alltid en känsla av gillande och kärlek för de som inte verkar passa in. Som är anorlunda. Som trots omvärldens krav på likhet och symmetri, struntar helt i det. De som gör sin grej. Och får betala ett så högt pris för det. Mänskligheten vill kunna titta på det annorlunda. Men mest för att förfasa sig. King of Pop var en sån.

Älskar pop och står upp för det annorlunda
Mona Sahlin har alltid älskat pop och hennes stora intresse för de artister som satt prägel på hennes ungdom och uppväxt är omvittnat. Mona Sahlin har också alltid helhjärtat stått för de som är annorlunda och utanförställda i samhället och det skriver hon också om med hjärtat. Hennes tänkvärda och ömsinta minnesord slutar "Att vara älskad och hatad, älskad och hatad. Bara man hittar sig själv. Hoppas att Michael Jackson gjorde det också.". En förhoppning som många instämmer i.

Får man skriva gripand och ömsint?
Det är fler än jag som kommenterat artikeln med lovord. Mona Sahlins artikel är finstämd på ett personligt gripnde sätt som inga av expertkommentarerna; jämför DNs huvudledare "Mannen, myten, legenden" (http://www.dn.se/opinion/huvudledare/mannen-myten-legenden-1.899542), Dns kulturkommentar "Kungen av det bisarra" (http://www.dn.se/kultur-noje/essa/kungen-av-det-bisarra-1.899676), Svd kultur "Musikgeniet har tystnat" (http://www.svd.se/kulturnoje/michaeljackson/artikel_3128615.svd)och Sydsvenskan "Michael Jackson - en Peter Pan" (http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article446671/Michael-Jackson---en-Peter-Pan.html)

Hatkommentarerna förstör det demokratiska samtalet
Men också märkligt många som hatfullt ifrågasätter Mona Sahlins syfte. En slags borgerlig hatkakafoni mot att en känd socialdemokratisk politiker kan känna samhörighet med av många just i dessa kretsar hatad popstjärna. Naturligtvis skrivs denna borgerlighetens höga hatvisa även av Dagens Nyheters Marianne Siwe, som aldrig missar ett tillfälle att sparka en socialdemokrat i skrevet. Det enda som kan sägas till DNs försvar är att påhoppet inte publicerats på nätet.

Inga kommentarer: