fredag 22 februari 2008

Är Mammon i pakt med Gud?

På Ekot mitt i stormen meddelade man:

I den hårt förlustdrabbade norska kommunen Narvik tar befolkningen nu Gud till hjälp i ett försök att rädda sina skattepengar. Och i går, torsdag, inleddes en maratonbön i ett försök att lindra förlusterna. Dag och natt ända till på söndag skall man utan uppehåll be att Narviks kassa inte töms mer än absolut nödvändigt av de misslyckade optionsaffärerna. Narvik följde rådet av mäklarfirman Terra Securities och började göra affärer på den amerikanska optionsmarknaden. Men affärerna slog fel. För Narvik handlar det om uppemot 200 miljoner kronor. Mäklarfirman har gått i konkurs och i kommunen vänder sig Narviksborna nu också till Gud i en fyra dygns nonstopbön.

Egentligen är det väl ingen som tror att Gud ingriper direkt i bekymren i världen. Kan miljoner människor få dö i svält eller krig så kommer väl Narviksbornas spekulationsbekymmer långt ner på listan. Ja, man skulle rent av kunna tala om att människor som av girighet spekulerar grovt borde få ta konsekvenserna av sitt handlande.

Men det tråkiga i den kråksången är att de som spekulerat för kommunens räkning och mäklarfirman förmodligen tar sig ur detta med en slant undanstoppad i behåll. Som vanligt - tänk på "bankkrisen" för några år sedan då bankerna fick hjälp av skattebetalarna - är det vi små med begränsad kassa som får betala för dessa rikemansfasoner. I detta fall pratar om att man måste chockstoppa alla omsorg och vård i Narvik. För att inte tala om alla sociala insatser. Och vilka är det som drabbas av ett sådant idiotstopp? De förmögna och välbesuttna eller den ensamstående föräldern, arbetslöse eller sjuke som redan lever knappt?

Bra fråga, säger de som läst på Handelshögskolan och numera helst har hästsvans för att visa att man står på de smås sida.

Inga kommentarer: