torsdag 28 februari 2008

DNs Barbro Hedvall har skavsår av att skattesmitare åker dit

"Ett hundratal svenskar i internationell skattehärva"skriver Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand 26/2 på DN debatt. Det handlar om ett hundratal svenskar som skattefuskar i Liechtenstein. Undangömda pengar i skatteparadis lurar staten på 46 miljarder kronor varje år. Sverige är ett av nio länder som arbetat tillsammans med de tyska skattemyndigheterna för att avslöja skattefuskare i Liechtenstein. Sverige är mycket aktivt när det gäller att utbyta information om skattesmitare inom EU och OECD. Därför får vi mer och mer hjälp från utlandet för att komma till rätta med denna brottslighet. Det handlar inte om människor med resväskor fullproppade med sedlar utan om invecklade transaktioner och komplicerade juridiska upplägg. Mats Sjöstrand avrundar med följande salva: För de svenskar som gömmer pengar undan beskattning vill jag bara ge ett enda råd. Redovisa alla dina inkomster till oss, oavsett var i världen de finns! Då slipper du höga skattetillägg och andra påföljder.

En av ledarskribenterna på DN, Barbro Hedvall skriver om detta under rubriken "Skattejakt som skaver":

Liechtenstein är ett litet furstendöme med stora banker som erbjuder diskretion för dem som inte vill skylta med sina förmögenheter, säger kritiker. Ett land där individens rättigheter respekteras, säger Liechtensteins furste. Nu har det lilla landet råkat ut för en läcka. En före detta bankanställd har sprängt banksekretessen, dömts för detta och sedan startat ett nytt liv med ett kapital från tyska finansministeriet. Mannen hade nämligen sparat en kundlista från sin före detta arbetsgivare, den sålde han för 45 miljoner kronor till den tyska regeringen. De tyska skattemyndigheterna skred genast till verket... I går fick vi också på DN Debatt veta att svenska skatteverket fått del av uppgifter om ett antal svenskar som har pengar på konton i Liechtenstein. Informationsutbytet är tätt mellan ett antal skattemyndigheter i EU och OECD. Och Sverige har inga problem med att använda stulen information, förklarade chefen för Skatteverket. Ändamålet - att jaga fram pengar från skatteparadisen till beskattning - är så angeläget... Ja, det är angeläget att skattebördan bärs så som riksdag och regering beslutat. Svartarbete på hemmaplan ska motarbetas likaväl som gömda konton utomlands. Den som inte följer skattelagarna gör sig skyldig till brott, men betyder det att den som bekämpar dessa brott kan blunda för skumraskhandlingar? Den tyska regeringen tyckte sig kunna köpa tjuvgods, det svenska skatteverket använder uppgifter som det vet inte kommit fram på lagligt sätt. Men av medborgarna kräver de fullständig ärlighet. Här är det något som skaver.

Både statsministern Reinfeldt och Skatteverkets rättschef, som helt obegripligt talar om brottsprovokation, har yppat tveksamhet så Barbro Hedvall har kanske rätt i sitt skavande. Själv resonerar jag på annat sätt enligt det följande.

Det handlar alltså inte om att betala vittnen. Det handlar om olagligt åtkommen information, som man betalar för att få del av. Samtidigt handlar informationen om en banksekretess som inte erkänns av de omkringliggande länderna utan bara av Liechtenstein som använder affärsidén att här kan ni placera tjyvgods i form av pengar utan att någon får veta att ni har en tjyvgömma här. Det handlar om skattefiffel men förmodligen också om utbyte av stöld, traficking, narkotika mm - ingen frågor ju vad det är för pengar och Liechtensteins banker bryr sig inte. Skulle det skava lika mycket för DNs Barbro Hedvall om det handlade just om vinster från traficking eller narkotikahandel? Om det inte är fallet så frågar man sig vad är det som är så förmildrande med skattefiffel? Det går ju ut över övriga medborgare som då får betala förhållandevis mer skatt för att täcka utgifterna. Är det måhända något skevt i Barbro Hedvalls tankegång som orsakar skavet?

Är det å andra sidan så att Barbro Hedvall mot förmodan köper Liechtensteins affärsidé så hamnar hon i ett än värre avvägningsproblem. Bankernas verksamhet i den del där det omfattar insättningar som utgör vinster p.g.a. brott är nämligen straffbart såsom ett häleribrott. Den som avslöjat häleribrottet har visserligen dömts enligt lagen i Liechtenstein och har förmodligen gjort sig skyldig till något databrott enligt svensk lag men kanske kan straffbarheten sonas genom att det grövre ursprungsbrottet avslöjas. Polisen anses ju kunna anlita tipsare även om de tilldelas vederlag.

Istället måste frågan vara om det skulle vara moraliskt godtagbart att skatteverket sa nej till information om svenska skattesmitare eller penningtvättare? Varför skall det överhuvudtaget skava när rika människor som inte borde vara riktigt så rika avslöjas? Var det inte så att försäkringskassan fått en massa extra pengar för att anställa 300 inspektörer som skulle motverka försäkringsbedrägeri? Och då gäller det småskuttare. Skatteverket är nu ute efter blåhajarna! Bravo!

Inga kommentarer: