onsdag 19 december 2007

Wanja Lundby-Wedin dementerar: LO lyssnar på motparten men "vill inte se över strejkrätten"

Flera gånger har jag på denna blogg skrivit om de inskränkningar i konflikträtten som Svensk Näringsliv och främst Maud Olofsson hårdfört krävt. Utgångspunkten var några framträdanden i Almedalen i somras, bl.a. av LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin. Dessa bloggar har jag för kännedom sänt över till henne. I dag inflöt följande mejlsvar, som kan vara av visst intresse för alla.


"Hej Bo,

Tack för kopian på din blogg. Eftersom du tar upp frågan om inskränkningar i konflikträtten vill jag ge dig mina utgångspunkter.

Den 10 juli i Almedalen var jag intervjuad i Dagens Nyheter. Därefter gick "ryktet" som en löpeld genom framförallt ledarsidorna att LO ville se över strejkrätten. Dessutom öppnade SACOs ordförande, Anna Ekström, i en intervju dagen efter för att hon kan tänka sig att begränsa rätten till blockad. Debatten efteråt blev därför lite missvisande.

Men om man läser artikeln så är det jag säger att LO kan tänka sig att diskutera de umgängesregler som slogs fast i Saltsjöbadsavtalet 1938. Detta är dock något annat än att inskränka den grundlagsskyddade rätten att vidta fackliga stridsåtgärder.

Det är vår uppgift som part på arbetsmarknaden att vara beredda att lyssna på våra motparter om de upplever problem. Det är en viktig del i den svenska modellen. Därför är LO beredda att inleda samtal och överläggningar med Svenskt Näringsliv kring gemensamma problem på arbetsmarknaden. När vår motpart upplever problem är vi beredda att diskutera, på samma sätt som vi förväntar oss att våra motparter vill lyssna på oss när vi ser problem.

Alla säger sig nu vilja värna den svenska modellen. Tyvärr har varken en del ledarskribenter, politiker eller arbetsgivare klart för sig hur modellen är uppbyggt. Den svenska modellen grundas av tradition på bland annat en stark fackföreningsrörelse, hög organisationsgrad, hög ersättning från en facklig a-kassa, en ekonomisk politik för full sysselsättning, aktiv arbetsmarknadspolitik, starkt anställningsskydd och socialförsäkringar med höga ersättningar vid föräldraledighet,sjukdom och pension. Allt det här hänger ihop, tyvärr verkar en del politiker och arbetsgivare missat detta. De vill bland annat ha arbetsfred men inte starka fack och de vill ha obligatoriskt medlemskap i a-kassan men för en politik där färre får a-kassa. Listan kan göras lång.

Nu är det viktigt att vi alla agerar och protesterar mot det vi tycker är fel. Och vi vet att vi är starka för att vi är många.

Med vänlig hälsning

Wanja Lundby-Wedin
LOs ordförande"


Detta är ett viktigt klargörande efter alla tidningsskriverier, bl.a. i Sydsvenskan och Dagens Nyheter, om att Wanja Lundby-Wedin i Almedalen deklarerat att LO var öppet för att tillsammans med Svensk Näringsliv se över konflikträtten. Detta var alltså en "oberoende liberal" tidningsanka som ett led i Alliansens och Svenskt Näringslivs offensiv för att försvaga facket. Inte minst i dessa dagar är viktigt att sådan borgerlig desinformation dementeras.

När borgerliga representanter och deras journalister talar om den svenska modellen är det viktigt att hålla i minnet vad Wanja Lundby-Wedin säger om den, nämligen att den av tradition förutsätter bl.a. en stark fackföreningsrörelse, hög organisationsgrad, hög ersättning från en facklig a-kassa, en ekonomisk politik för full sysselsättning, aktiv arbetsmarknadpolitik, starkt anställningsskydd och socialförsäkringar med höga ersättningar vidföräldraledighet, sjukdom och pension. Går man igenom den politik högerregeringen fört, vad allianspolitiker av olika slag och företrädare för Svenskt Näringsliv pratat om och borgerliga tidningar gläfst om så är det väl inte en enda punkt av de som LO-chefen nämnt som inte är under borgerlig attack.

Som Wanja Lundby-Wedin säger vi måste stå eniga mot högerangreppet.

Inga kommentarer: