måndag 31 december 2007

Chockdoktrinen - en viktig julklapp!

Tomten gav mig ett hårt paket som jag önskat mig: Naomi Kleins Chockdoktrinen. Den handlar om "kriget" mellan Milton Friedmans otyglade kapitalism Keynes blandekonomi. Inom socialdemokratin har man alltid titta misstänktsamt på Friedmans tankar och istället anammat Keynes form av reglerad blandekonomi innefattande ett system med kompromisser och maktdelning där en fri marknad för konsumtionsvaror samexisterar med kostnadsfri offentlig sjukvård och omsorg, offentliga skolor och stora statligt ägda bolag. I en sådan ekonomi respekteras arbetarnas rätt att fritt bilda fackföreningar och strida för anständiga löner vidare beskattar staten inkomster för att betala de offentliga utgifterna men också på ett sådant sätt att man omfördelar resurserna. Mot detta har Milton Friedman sökt genomföra en kontrarevolution syftande till att systematiskt undanröja Keynes tankar för att föra kapitalismen framåt under devisen marknaden bestämmer.

Bland de som dragit nytta av Friedmans tankar är Pinochet, Margeret Thatcher, Bush m.fl. Man känner också igen en del åsikter i näringslivets och dess tankesmedjors argumentation, ja även på de oberoende liberala ledarsidorna.

Chockdoktrinen tar i sin extremform efter den procedur man använder vid kvalificerad tortyr och hjärntvätt då man genom olika chockfaktorer - chocker genom el, mediciner, isolering, ljud osv - bryter sönder personens jag så att personen antar åsikter som egentligen är främmande, erkänner saker som han inte gjort osv. Chockdoktrinen fungerar på samma sätt då man utnyttjar olika katastrofer. Detta låter nästan för fantastiskt för att verka sant men se i så fall på New Orleans.

New Orleans drabbades hårt av orkanen Katrina. Friedman skrev att de flesta skolorna i New Orleans ligger i ruiner liksom skolbarnens hem. Barnen är nu utspridda över landet. Detta är en tragedi. Men det är också en möjlighet att i grunden reformera skolsysstemet och hela stadens struktur. Miljarder dollar som skulle användas till att återuppbygga det vanliga skolsysstemet gavs istället till de drabbade familjerna i form av "skolchecker" som kunde inlösas på nyetablerade privata institutioner. "Kostnadsfri skolgång var en form av ingripande i marknaden som inte kunde tillåtas". Nitton månader efter översvämningarna var de flesta av New Orleans fattiga invänare fortfarande i exil men stadens offentliga skolsystem hade vi det laget nästen helt ersatts av 31 privat friskolor medan de offentliga skolor endast var 4 till antalet. Före orkanen hade skolstyrelsen drivit 123 offentliga skolor och 7 privata skolor funnits. Lärarna hade tidigare varit organiserade, nu hade de fackliga avtalen sagts upp och 4700 fackföreningsanslutna lärare avskedats. Till friskolor hade endast anställts yngre lärare mot lägre lön.

Här har Friedmans anhängare som finns runt Bush utnyttjat en extrem situation för att genomföra marknadsidéer som inte annars hade kunnat genomföras. Men det finns även mer stillsamma strategier att nedmontera den välfärd som Keynes tankar bygger på. Min fortsatta läsning kommer förmodligen att få mig att se mer av vad som egentligen håller på att ske även här i Sverige under Fredrik Reinfeldt och hans högerregering. Många fler borde ge sig i kast med Naomi Klein.

Inga kommentarer: