lördag 8 december 2007

De rika skall självklart gå före när det gäller hälsovård.

Nötskal: Det offentliga sjukvårdskapitalet skall i så hög grad som möjligt säljas ut till privata vårdgivare. Vårdgivaren får - förutom sjukvårdskostnaden - vinsten betald av landstinget. Hur detta skall ge billigare sjukvård är en gåta utan svar. Slutligen så har alliansen ingen erinran mot att rika ges grädfil i vården.

Filippa Reinfeldt intervjuades i Ekots lördagsintervju 8/12 av Ingrid Arenander. Denna lördagsintervju i P1 är ett höjdarprogram med utfrågare som utan att bli "skjutjärn" med skickligt utfrågande klär av sanningen som ofta döljs i pr-snack. Så var det även den här gången varvid Filippa Reinfeldt skickligt försökte undanmanövra. Filippa Reinfeldt vill öppna för privata vårdlösningar. "Det handlar om att hitta fler som vill vara med och ge konstruktiva lösningar". Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm med nästan en femtedel av Sveriges befolkning i sitt ansvarsområde, är öppen för att pröva också om privata företag skulle kunna ta över beställningen av sjukvård från politikerna. Hon kan också tänka sig att överlåta akutsjukhuset i Södertälje i privat drift och att låta St Görans sjukhus i Stockholm ta emot svenskar med privata sjukförsäkringar.

"Det är positivt med avknoppning av offentlig verksamhet". St Görans sjukhus är privat och tar emot patienter vars vård betalas med skattepengar. Hittills har de förbjudits att ta emot svenska patienter med privata sjukförsäkringar. Skälet är att den tidigare socialdemokratiska majoriteten menade att privatpatienter med pengar inte skulle kunna gå förbi andra i en sorts gräddfil. Nu vill sjukhuset förhandla om avtalet med den nya borgerliga majoriteten för att kunna ta in fler privatpatienter. "Så länge St Görans sjukhus lever upp till avtalen med landstinget så har jag inga bekymmer med att de använder sin eventuella överkapacitet till att bedriva sjukvård till andra finansiärer", säger Filippa Reinfeldt.

Hon är också öppen för är att låta ett privat företag eller organisation ta över politikernas nuvarande uppgift att beställa vården från sjukhus och andra vårdgivare. Modellen utreds nu av tjänstemännen i Stockholms Län och sjukvårdslandstingsrådet stänger inga dörrar: "Jag är naturligtvis intresserad av att titta på vad de har för ideer. Om det skulle kunna vara bra och kan bidra på ett positiv sätt så ska vi kika på det".

I valrörelsen sa moderaterna att de inte hade planer på att sälja akutsjukhus. "Vi vill inte sälja akutsjukhus och jag är glad att du gav mig möjlighet att ge det beskedet..", sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt i en debatt med socialdemokraternas Göran Persson en vecka före valet. Filippa Reinfeldt, diskuterar nu med flera sk utmanare hur sjukvården i södra delen av Stochholms län ska skötas. En del av det gäller akutsjukhuset i Södertälje och Filippa Reinfeldt är beredd att diskutera även privata drift: "vi har sagt att vi vill titta på vad andra har för ideer för att utveckla sjukhuset så att även Södertäljeborna har nära till ett sjukhus med akutvård". Jag tycker att ägandeformen är underordnad. Ägandeformen handlar snarare om att hitta fler som vill vara med och utveckla vården så att vi kan få en bättre tillgänglighet.


Filippa Reinfeldt är ju inte vem som helst. Förutom att hon dagligen har nära kontakt med statsministern är hon moderaternas ledande sjukvårdspolitiker. Man kan alltså utgå från att det finns tyngd i vad hon säger. Genom intervjun har vi alltså fått reda på:

* Vårdinrättningar och akutsjukhus skall gärna säljas ut där det kan vara en "konstruktiv lösning" - ägandeformen är underordnad bara den blir privat
* Sålunda privatiserade sjukhus skall utöver av landstinget "inköpt vårdkvot" kunna ta emot patienter med privata försäkringar
* Även själva upphandlingen och beställningen av sjukvård kommer att läggas ut på privata händer

Det sista är ganska sensationellt eftersom detta innefattar själva sjuk- och hälsovårdsplaneringen, som på detta sätt skulle undandras politikernas direkta ansvar. Dessutom medverkar detta till att förutom att själva vården vinstutsätts nu även själva organiseringen och planeringen också blir föremål för vinstgivande verksamhet. Självklart kommer privatiseringen i denna del leda till en ytterligare prioritering av privata lösningar. Självklart kommer detta också att leda till svårigheter att utkräva ansvar, vilket visserligen Filippa Reinfelt med moderat iver förnekade.

Trots löften i valrörelsen kommer alltså ytterligare sjukhus att säljas ut. Som jag tidigare påpekat så innebär det trolöshet mot huvudman när en förvaltare utan huvudmannens explicita tillstånd försäljer egendom. Nu tycks ju inga vanliga civila regler gälla för politiker. Man kan förskingra egendom som man förvaltar. Man kan dessutom lova en sak och sedan ändå genomföra en annan. Ja, man kan faktiskt göra det mesta om man är tillräckligt smord i mun: "konstruktiva lösningar", "kan bidra på ett positivt sätt", "andra idéer för att utveckla frågan", "äganderättsfrågan är underordnad" (bara man öppnar för privat lösning), "bara man lever upp till landtingsavtalet så är det inga problem med patienter med försäkringar". Marketing är tydligen den mest djupgående frågan för en moderat.

Inga kommentarer: