lördag 2 oktober 2010

En kompromisslös regering regerar bara med SDs röster1

S vill ha Härstedt som talman
heter det i nyhetsartikel från TT på DNs internet, som därmed nobbar de av tidningsens journalister bearbetade artiklarna i papperstidningen. http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-vill-ha-harstedt-som-talman-1.1181173. Riksdagens nuvarande talman Per Westerberg är Moderaternas nominering. Det var på tal att Björn von Sydow skulle kandidera emot, men han avböjde ”eftersom han inte ville bli vald med SD-röster”. Härvid har Kent Härstedt framförts såsom S-kandidat Talmansposternna har enligt tradition utsetts av partierna i storleksordning. Reinfeldt har vägrat kompromissa och sagt att talmansposten skall utses av den Blå alliansen såsom det största blocket och därvid fasthållit vid Westerberg. Men detta är ologiskt ty dessutom har Folkpartiet såsom det fjärde största partiet nominerat tredje vice talman. Så i detta fall går man på partistorlek! Reinfeldts omedgörliga och ologiska agerande bäddar nu för SDs maktställning.

Kommande talman väljs med SD-röster
Detta är alltså resultatet av att en arrogant Högerregering vill skriva sina egna regler för riksdagen. Mona Sahlin har upprepade gånger lagt fast att Socialdemokraterna aldrig ska göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Självklart betyder detta emellertid inte att oppositionen skall lägga ned sin verksamhet. Istället måste oppositionen i de lägen högerregeringen inte söker blocköverskridande kompromisser lägga sina egna förslag. Naturligtvis kommer detta att ske utan förhandskontakter eller överläggningar med Åkesson. Självklart kan Socialdemokraterna inte följa Maud Olofssons önsketänkande och lägga ned oppositionsarbetet i fyra år. Detta kommenteras i flera nyhetsartiklar Härstedt känner sig lämpad http://www.dn.se/nyheter/valet2010/harstedt-kanner-sig-lampad-1.1181323 och SD vill diskutera talmansvalet http://www.dn.se/nyheter/valet2010/sd-vill-diskutera-talmansvalet-1.1181319

Brors har betalt för att missförstå
Som vanligt lämnas Henrik Brors elaka nyhetskommentarer bara i papperstidningen när han talar om Vacklande Sahlin får svårt att leva upp till löfte. På vad sätt skulle Mona Sahlin ha vacklat? Jo, Henrik Brors gör den sensationella tolkningen om Mona Sahlin agerar ”tuff oppositinsledare” och säger nej till Högerregeringens förslag ”gör hon sig i praktiken beroende av Sverigedemokraterna, som med sina röster kan avgöra vilket block som vinner”. Henrik Brors påstår (tillsammans med vettvillingen Staffan Danielsson, C, som tänker demonstrera i riksdagen varje gång detta blir aktuellt) m.a.o. att Mona Sahlin genom sina ord lovat att under fyra år göra det lätt för Reinfeldt & Co genom att lägga sig platt för den arroganta borgerligheten!! En Henrik får säkert bra betalt för att spela korkad.

Klok ståndpunkt av de rödgröna
Socialdemokraterna och de rödgröna har kommit fram till en klok ståndpunkt http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/klok-standpunkt-av-de-rodgrona_5440219.svd när det bestämt sig för att inte abdikera från oppositionsrollen, skriver Carin Stenström på SvD Brännpunkt. Man kan förstå att Fredrik Reinfeldt gärna sett hela eller valda delar av den rödgröna alliansen som stödtrupp. Det hade dock varit en demokratiskt mycket olycklig utveckling om oppositionsrollen lämnats till en nykomling i riksdagen representerande drygt fem procent av väljarna. Det är också klokt av Mona Sahlin att avvisa borgerliga propåer att hålla nykomlingarna utanför utskotten. Det finns alltså en del borgerliga skribenter som inte gör sig dummare än de är. Jag vill tillägga att det tydligen var oerhört viktigt att göra klart för statsministern vad oppsitionen har uppgift opponera även i den nya riksdagen med SD i parlamentet.

Schlingmann avgår som partisekreterare
Anges på nyhets plats http://www.dn.se/nyheter/sverige/schlingmann-avgar-som-partisekreterare-1.1180787. Detta kommenteras på ledarplats av DN under rubriken En framgångssaga http://www.dn.se/ledare/huvudledare/en-framgangssaga-1.1181446 och av SvD Politikens Don Draper drar vidare http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/politikens-don-draper-drar-vidare_5438681.svd. Av statsministerns kommentarer på fredagen är emellertid en central post i regeringsarbetet vikt för Schlingmann. Efter detta kosntaterande går DN-ledaren osökt in på: Partiets väljarandel har nästan fördubblats sedan katastrofvalet 2002. Moderaterna har blivit jämstora med Socialdemokraterna. Och efter två valsegrar i rad framstår målet att bli ett brett, statsbärande parti inte längre bara som anspråksfullt prat. Och då är det väl naturligt att denne ”statsbärare” belönas med ett välbetalt statligt regeringsuppdrag!?

Inga kommentarer: