fredag 8 oktober 2010

Varför mörkas ansvarsfrågan för miljökatastrofer, finanskriser och dödshot?

Finansvärldens girighet det största hotet mot vår planet
Världens 3 000 största företag orsakade miljöskador för 15 000 miljarder kronor år 2008 http://www.dn.se/ekonomi/bolagens-miljoskador-hotar-vara-pensioner-1.1185111. BPs gigantiska oljeutsläpp i Mexikanska golfen med omfattande förstörelse av ekosystemen http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/transocean-kritiserar-bps-utredning_5278289.svd. Vattenlivet är helt dött i den ungerska floden Marcal när en dam brast vid ett aluminiumverk och det rödbruna giftslammet når nu även Donau vars flodområde berör 15 europeiska länder http://www.dn.se/nyheter/varlden/desperata-forsok-att-stoppa-giftet-1.1184981. Samtliga dessa hot har sin grund i bristande säkerhet p.g.a. absurda lönsamhetskrav och eftersatt underhåll.

Folket skall inte behöva betala för etablisemangets girighet
Den norskfödda före detta franska undersökningsdomaren Eva Joly, som bl.a. under dödshot utrett franska korruptionsskandaler och skrivit om politikers och finanselits utbredda korruption och maktmissbruk. Hon menar att ”Bankkrisen borde utredas som brott” när hon talar om de isländska bankernas skrupulösa metoder som lett till bankväsendets kris där. Hon anser det omoraliskt att överföra bankdirektörernas förbrytelser till isländska folket och hon är besviken på bl.a. den svenska högerregeringens helhjärtade stöd för kraven mot Islands befolkning; en besvikelse som varit tillräcklig för att artikeln inte tas in på DNs internet. Möjligen kan detta väcka tankar på de svenska bankernas härjningar i Balticum och Anders Borgs hårda krav mot politiker där att låta folket betala för bankernas girighet. Kanske kan det t.o.m. ge en annan syn på Grekland där högerregeringen eftlämnat ett skandalbokslut för den socialdemokratiska regeringen att klara ut.

Politikernas girighet är ett hot mot ekonomisk stabilitet och välfärd
Samtidigt som rena mutskandaler ligger på åklagarnas bord http://www.dn.se/nyheter/sverige/mutfall-finns-i-flera-kommuner-1.1184409 finns även en annan slags girig och kortsynt lönsamhet inom flera politikerområden, särskilt inom skola,omsorg och sjukvård. Girigheten är manifesterad genom privatiseringar där vinstintresset tillåts överskugga exempelvis patientsäkerhet och juste omvårdnad. Patient avled när personalen hade planeringsdagar talar dagens DN om http://www.dn.se/sthlm/patient-avled-nar-personalen-hade-planeringsdagar-1.1184855 eller de i en rad artiklar påtalade överbeläggningarna landet runt. I faktaruta till DN-artikeln om patientdöden sägs att ”antalet vårdplatser på sjukhusen minskat kraftigt i Sverige”, varvid bl.a. Läkarförbundet ansett att sparsamheten gått för långt ”och innebär risker i vården”. Eller i "friskolorna" indragning av lärare, kuratorer, skolsköterskor, fritidspersonal, gymnastiksalar och skolgårdar, besparingar som ökat vinsterna för riskkapitalbolagens ägare http://www.lr.se/lararnasriksforbund/opinionochdebatt/debattartiklar/arkiv/uppdraggranskningsreportagevisarattstatenmastetastorreansvarforskolan.5.4ff660ce12b12fe7dbb80001316.html. Absurda stupstockskrav i sjukförsäkringen eller skyhöga A-kasseavgifter för låglönearbetare och låga för höginkomsttagare är delar av samma otäcka cynism hos maktpolitiker.

”Den vanvettiga liberaliseringen av marknaderna”
Eva Joly http://www.sns.se/zino.aspx?articleID=1666 anser att bekämpa korruption och maktmissbruk är en förutsättning för varje sann politisk handling. Vi måste återupprätta förtroendet för de politiska och ekonomiska eliterna. I vår tid av globalisering vilar ansvaret tungt på våra ledare. Hon anser att de måste stå höjda över alla misstankar för att kunna inge hopp för framtiden. Korruption och maktmisbruk har enligt henne blivit mycket värre ”efter den vanvettiga liberaliseringen av marknaderna”. Denna tanke slog ju t.o.m. vissa Eupolitiker i samband med den gågna finanskrisen men tycks nu gå i stå. Och det är symtomatiskt att knappast någon i den borgerliga regeringspressen intresserar sig för detta.

Inga kommentarer: