torsdag 21 oktober 2010

Skall vi tillåta kritik när det gäller EUs överstatlighet och smågnet?

Läste uppmärksamt i dagens DN ”min egen” EU-politiker Olle Ludvigssons DNdebattartikel ”EU-debatten kvävs av medier och toppolitiker” http://www.dn.se/debatt/eu-debatten-kvavs-av-medier-och-toppolitiker-1.1192903. Min undran är vad är det för allmänt skitprat Olle håller på med?




Är det verkligen så här: ”navelskådande nej-sägarmaskineri”?
Huvudorsaken till den haltande och bristfälliga EU-debatten är ... att svenska toppolitiker och journalister tillsammans har utvecklat ett nationellt navelskådande nej-sägarmaskineri som automatiskt kväver de flesta tendenser till konstruktiv dialog. Alla EU-initiativ betraktas som idiotiska tills motsatsen har bevisats... Vi har vissa journalister... som aldrig missar att lägga till några kommentarer om konstigheter från Bryssel när ett EU-initiativ skall beskrivas. Vi har vissa EU-parlamentariker som har gjort det till ett slags affärsidé att på lösa grunder såga och förlöjliga olika EU-förslag.


Det låter som ett aktivt försök att strypa all faktisk granskning av EU
Något är ruttet i den svenska EU-debatten... Men inte ett exempel på det ruttna omnämns... Sverige är bra och EU är dåligt – det är den fastetsade schablonen. Ja, är det så underligt, när EU lägger sig i massa omväxlande smått och stort som inte har med EU att göra. Detta retar medborgarna. För att ta det småa första så vad har EU att göra med böjen på gurkor, måtten på kobås, skifttjänstgöringen för busschaufförer, svensk choklads innehåll, om vi vill hantera den interna alkoholförsäljningen via ett monopol eller ej osv, osv i all oändlighet. Själv har jag som biodlare varit inblandad i att EU helt plötligt slår sönder en fungerande nödvändig bekämpning av varroakvalstret på honungsbin, så att förmodligen stor del av svenska bistammen kommer slås ut (se mitt brev till jordbruksministern http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=46564).

Än värre är att EU är en odemokratisk struktur som gynnar storkapitalism
Enligt EU-domstolens utslag i Vaxholmsmålet mfl domar så innehåller EU-rätten en grundprincip om kapitalets och arbetets fria rörlighet. Vid konflikt med denna grundprincip slås bl.a. ut Stadgan om de grundläggande rättigheterna (se stadgans art. 51 och 52) med bl.a. bestämmelser om jämlikhet, kollektivatal, strejkrätt, rätt till hälsosamma, säkra och värdiga arbetsförhållanden. Detta lär ha väckt viss förstämning i det LO-läger, där Olle har sin rötter. Strukturen gynnar alltså arbetsgivare och kapitalister på arbetares bekostnad. Visserligen har Europaparlamentets ställning stärkts. Men fortfarande är strukturen toppstyrd och mertalet intiativ kommer från Kommissions lilla krets långt borta från medborgarnas verklighet och som genom den monstruösa förvaltningen är ständigt föremål för odemokratisk påverkan från lobbyorganisationer med principen betala så får du igenom vad du önskar.


Den skadliga EU-avregleringen.
Med EU har också följt en avreglering som både fördyrat för kunderna och inneburit betydande olägenheter. Exempel:


• El-marknaden, som försörjde hela Sverige med elkraft och till ett gemensamt pris, skall nu indelas i områden med följd att skåningar får högre eltariffer trots att investeringarna skett gemensamt för alla i Sverige


• Järnvägstrafiken har konkurrensutsatts, vilket inneburit att underhållet av både tåg och banor eftersatts samt svårigheter för kunderna att köpa biljetter ända fram till resmålet när olika bolag trafikerar.


• Apoteken där man numera inte kan få recept expedierade hem med posten eller kan få reda på om medicinen finns på grannapoteket och dessutom priserna varierar kraftigt mellan olika apotek


• Upphandlingsdirektivet som förhindrar kommunala initiativ för att gynna lokal arbetskraft, vilket skulle kunna sänka utgifterna för arbetslöshet mm


• Det fullständigt absurda jordbruksstödet (45 % av budgeten!!)

Detta är nu bara ett fåtal exempel på där berättigat missnöje med hur EU lagt under sig mer och mer makt, vilket aldrig var i åtanke när ansökan till EU ingavs och röstades igenom.


Ser man inte nackdelarna så kan man inte heller göra något åt dem.
När nu Olle beskriver EU-kritiken som ett ”navelskådande nej-sägarmaskineri” så ser han alltså inte verkligheten och hör inte heller vad människor säger. Han har hamnat överst på EU-piedestalen, dit inget når upp annat än ett guturalt mumlande missnöje.  Där uppe kan han inte ens urskilja orden och därför beskriver han missnöjet på det sätt han gör. Visst finns mycket bra inom EU såsom jämställdhetsträvanden, bättre integration, renare luft, som Olle nämner, och jag vill gärna tillfoga polis och tullsamverkan, motverkan av människohandel, studentutbyte, forskningssamarbete, it-samarbete osv samt inte minst Redings kraftfulla utspel om romer. Men detta hindrar inte att man vaksamt måste se till när EU går över gränsen till detaljregelering eller gör våld på hos oss eller annat medlemslands inarbetade förvaltningsformer.

Det är egentligen föräldraledigheten som motiverar Olles rallarsving
Olles litania tycks vara skriven av erfarenheterna vid ett tillfälle, nämligen debatten om föräldraledighet och jämställdhet. Och där kan man väl hålla med att det är av stort värde att vi stödjer ökad jämställdhet i hela Europa. När man säger att detta inte är en EU-fråga så delar jag inte den åsikten eftersom det kan sägas vara en demokratifråga och upptagen i Sociala stadgan art 23. Å andra sidan konstaterar jag att jämställdhet mellan kvinnor och män – liksom bl.a. kollektivavtalsrätten - får vika vid konflikt med grundprincipen om kapitalets frihet, vilket jag tycker är fel. Vidare så är det symtomatiskt att när EU bestämmer sig för att reglera det även kommer i konflikt med nationell socialförsäkringslagstiftning, alltså helt onödigt småpetande som är ägnat att reta upp.


EU-flaggan är visserligen blå-gul men det är faktiskt enda likheten med den svenska.
Det kan vara viktigt att komma ihåg det. Enligt min mening så bär alltså EU-parlamentarikerna själva skulden för gnyet. Och då är det ganska magstarkt att blåsa i stora trumpeten och beskylla andra för att vara självgoda nejsägare. När skall Olle börja ägna sig åt att försöka förbättra EU istället för skälla på oss kritiker? På en punkt kan jag hålla med Olle: Svenska folket förtjänar en betydligt bättre EU-debatt än den som de nu blir påprackade - med tillägget - nämligen den debatt där krtik sopas under mattan och hysteriska lovord blir det enda tillåtna.






Inga kommentarer: