söndag 3 oktober 2010

Högerregeringens ”normaliseringspolitik”

Sänkta skatter för de rika är inte systemskifte utan ”normalisering”
Högermaffians verkliga boyscout, PJ Anders Linder, skriver i regeringsorganet Svenska Dagbladet 3/10 under rubriken Skryt mer om reformpolitiken http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skryt-mer-om-reformpolitiken_5441789.svd att Blå alliansen inte företagit något systemskifte utan bara åstadkommit en ”sorts normalisering”. Normaliseringen har gått ut på att ”återskapa balansen mellan offentligt och privat i välfärdspolitiken och den ekonomiska politiken. Under den del av efterkrigstiden då tillväxten var hög och stabil, den tid som många nostalgiker drömmer sig tillbaka till, var statsutgifter och skatter inte alls särskilt höga i ett internationellt perspektiv.... och Alliansens sänkta inkomstskatt och stramare regler i socialförsäkringen ligger i linje med denna trend.”

Med Linders resonemang finns det andra ”normaliseringsåtgärder”
• Gynnande av Svenskt Näringsliv på bekostnad av löntagarnas fackföreningar (men för det får man ju betalt i alla hemlighet)
• Mer än en halv miljon arbetstagare utan A-kassa (och vid arbetslöshet beroende av socialbidrag) och högre A-kasseavgifter för de lågavlönade samt skärpning av regler för ”prövning mot hela arbetsmarknaden”
• Att de rikare blir rikare genom skattesänkningar på bl.a. förmögenhet och lyxboende
• Sämre sjukförsäkringsförmåner och stupstockar med utförsäkring av sjuka
• Vinstutsättning av omsorg, skola och sjukvård (det man kallar konkurrens)
• Utförsäljning av offentligägd egendom så att apoteken inte längre kan samarbeta eller järnvägsbiljett inte längre kan beställas till resmålet
MM, MM


Reinfeldts härskarkonst
Högermaffians lille vargunge Claes Arvidsson skriver på motstående sida i SvD om Härskarkonster då och nu http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/harskarkonster-da-och-nu_5441793.svd apropå Nationalmuséms stora utställning i ämnet. Arvidsson kommer snart in på sitt eget gebit ”Härskarkonst förenar ögonfröjd med en vanligen undervärderad dimension av makt och politik, den som handlar om symbolers användning

och betydelse...”
Fredrik Reinfeldt jämförs med Napoleon!! Det är
mycket möjligt att Fredrik Reinfeldts favoriträtt verkligen är falukorv, men det passar onekligen in så mycket bättre än gåslever, som skulle stå i motsats till Reinfeldt som symbol för vad De nya moderaterna står för. På så sätt stoppas korven med mening. Visst är jobbpolitikens innehåll viktig, men för att symbolen

arbetarparti ska bli mer än en partilogga måste den också fästa sig i människors känslor. Och det har uppenbarligen fungerat
. Ja, som propaganda kanske Arvidsson har rätt eftersom arbetslösheten är högre än när Nappe Reinfeldft började för fyra år sedan, inte minst ungdomsarbetslösheten. Men så småningom hinner väl verkligheten ifatt även en nyliberal.

Högerregeringens lille vän Peter
Peter Wolodarski i DN anknyter till det sagda med en Varning för Täbysyndromet http://www.dn.se/ledare/signerat/varning-for-tabysyndromet-1.1181745. Wolodarski har inte bara egensinniga råd till socialdemokrater och ser kommunistspöken överallt till vänster utan vill ge sin nyliberale vän Reinfeldt ett ord på vägen och ”framställer statsministern som en trygg lagledare som låter alla spelare komma till sin rätt”, ja nästan en kejsare. Fredda har visserligen haft tur eftersom Centern ersatt S-älskaren Olof Johansson med Maud Olofsson, Folkpartiet gjort sig av med Bengt Westerberg och fått en maktgalen major och KD ersatt principfasta Svensson med en nolla och TV-nuna.

”Lightversion av Socialdemokraterna” kräver ministergenerositet
Visserligen har Fredda också lyckats dölja högerspöket genom en - vad Wolodarski kallar - ”lightversion av Socialdemokraterna”. Men Fredda ”får inte glömma att framgången hela tiden vilat på att det funnits en harmonisk borgerlig allians som lockat stöd från breda väljargrupper. Och det samarbetet har varit beroende av de mindre partiernas vilja att sätta alliansnyttan framför partinyttan. ... Moderaterna får se upp så att framgången inte stiger dem åt huvudet, så som den redan gjort i statsministerns hemkommun Täby. Där utlöste den lokala maktarrogansen en tillbakagång för Moderaterna på 11 procentenheter i det senaste valet. Man kan påminna om att det även gick snett i andra moderatkommuner, såsom Vellinge här i Skåne. Wolodarski manar Reinfeldt till att låta småpartierna behålla nuvarande antalet ministerposter. Alltså att inte spela kejsare.

Inga kommentarer: