fredag 24 september 2010

Lögnen om högerregeringens framgång och de rödgrönas totala nederlag

Försök inte mörka att också högerregeringen tappade!
Visst hade Moderaterna en stor framgång men Högerregeringen består ju inte bara av Moderaterna. Sanningen är att den Blå alliansen tappade 6 mandat enligt de siffror som numera är fastlagda. Den sanningen har varken DN i sin ledare Väljarna bestämmer ”Rege¬ringspartierna gick framåt” http://www.dn.se/ledare/huvudledare/valjarna-bestammer-1.1176008 eller SvD i sin Glöm Miljöpartiet och börja regera istället http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/glom-miljopartiet-och-borja-regera-istallet_5390159.svd ”Alliansens (den Blå) har ökat” med som ett faktum istället gottar man sig ju åt den Rödgröna alliansens förlust på 14 mandat ”Rödgröna oppositionen led ett stort nederlag i valet”. Men summan av kardemumman är faktisk att både den Blå och den Rödgröna alliansen tappat till Sverigedemokraterna. Något som borde leda till eftertanke också i moderata ledarskribenters verkstad.

”Det är fel på valsystemet eftersom Högerregeringen inte majoritet”
DN-ledaren fortsätter: ”En riksdag utan klar majoritet är inte perfekt... Men svenska folkets beslut är bara att respektera.” Det låter som om man nästan misstyckte med vad väljarna bestämt. Folkpartiets och Centerns parti¬sekreterare Erik Ullenhag och Anders Flankin dömmer inte bara ut rösträkningen utan hela valsystemet http://www.dn.se/nyheter/valet2010/folkpartiet-vill-overklaga-resultatet-1.1176130. Man kan tala om matematik men för de nämnda är det naturligtvis inte huvudfrågan. Nej de båda partierna FP och C står för många udda valfrågor som skulle kunna med egen majoritet för Högerregeringen leda oss djupare in i klassamhället eftersom dessa partier bildar den Blå alliansens verkliga högerflygel. Det är att märka att dessa tillsammans med KD svarat för mandatförlusterna.

Nu bör Reinfeldt inte bara ha is i hjärtat utan också i magen!
F örre ledaren för Venstre i Danmark (ett borgerligt parti) Uffe Ellemann-Jensen skriver på SvD Brännpunkt Nu bör Reinfeldt ha is i magen http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/nu-bor-reinfeldt-ha-is-i-magen_5390165.svd. Han sammanfattar: Sverigedemokraternas roll som vågmästare sätter även den ekonomiska politiken i fokus och där är regeringens reformer nu hotade. Men Fredrik Reinfeldt bör främst avvakta hur de rödgröna nu kommer att agera. Det intressanta blir om det rödgröna blocket kommer att använda sig av SD:s röster för att välta regeringen. Det kommer de att kunna göra när regeringen kommer med förslag till fortsatta ekonomiska reformer. Här kommer SD hellre än gärna att bidra med sina mandat för att ”förhindra angrepp på välfärdsstaten”. Och då gäller det för statsministern att ha is i magen. För om de rödgröna tillsammans med SD röstar ner regeringen, så kan han få en utmärkt utgångspunkt till ett snabbt nyval.

Ny potatisort: nyval.
Elleman-Jensens försök att lägga hela ansvaret för nyval är färgat av hans borgerliga glasögon. När det gäller det parlamenatriska läget så skulle vara litet mer klädsamt om man istället avkrävde inte bara oppositionen ansvar att inte samarbeta med SD. Vad menar man egentligen skall de Rödgröna lägga ner sina röster när Högerregeringen försöker genomföra sina skattesänkningar för de rika och minskade inkomster för de fattiga? Eller förskingra vår gemensamma egendom? Osv Det är ju Högerregeringen som har makten och alltså själva kan visade mer kompromissvilja så att svårigheter i riksdagen inte aktualiserades. Lägger man förslag som ogillas av både de Rödgröna och SD så har man alltså satt sin sin sista potatis. Potatissorten heter nyval. Och använder man sig av ett utsäde så får odlaren bära ansvaret för skörden. Märkvärdigare är det inte.

Inga kommentarer: