tisdag 14 september 2010

Fri press en chimär och Sifo/Synovate/Demoskop saboterar demokrati

Regringsorganet SvD saknar redbarhet och nöjer sig med okvädande
SvD skriver i sin ledare i dag 14/9 ”Inställsamhet som enda gemensamma nämnare” (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/installsamhet-som-enda-gemensamma-namnare_5318743.svd) handlar inte om Reinfeldt som genom skattemutor till de egna väljarna vill styra valet, som jag beskrev i går ”Högerregeringen för dem som utan solidaritet vill bli rikare” (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=45651). Nej det skulle handla om de Rödgröna. Inte ett sakskäl, inte en synpunkt på de rödgrönas regeringsplattform och raden av överenskommelser (http://www.rodgron.se/overenskommelser/) som arbetats fram, utan bara okvädinsord: ”inställsamhet”... kan man vara mer populistiskt torftig?



Guturala uppstötningar i moderat anda
När man kommenterar läget med opinionsundersökningar så säger man att ”Mona Sahlin kan inte skylla opinionsraset på yttre faktorer. Det är den egna politiken som fallerar. Den saknar logik och riktning. Den enda genom¬gående tanken tycks vara att hålla väljarna på gott humör”. Fortfarande utan ett enda intellektuellt resonemang till analys. Så på SvDs ledarredaktionen har man verkligen huv’et på skaft – men skaftet är så långt att all energitillförsel slutat att fungera och man nöjer sig med guturala uppstötningar i moderat anda.

Sanningsdetektor på Svenskan
I ledaren utvecklar man sin tes och påstår att S skyller på att
• Äldre och inte minst manliga förgrämda partigängare underminerar Sahlins ställning genom att gå ut med kritik offentligt
• Opinionsinstitutens ständiga mätande gör att Sahlin inte får prata politik
• Pressen vinklar till Mona Sahlins nackdel
Nå men är det inte sant då? Fundera ett slag!

De svikande ”surgubbarna”
Har inte Göran Persson, Björn Rosengren, Kjell-Olof Feldt mfl gått ut och knivhuggit Mona i ryggen. Fjorton dagar, en vecka före valdagen! Kan man tänka sig ett grövre svek mot Socialdemokratin och dess enhälligt valda partiledare. Som dessutom lyckats med konststycket att sy ihop ett regeringsalternativ till vänster. Nej, skam över dessa svikare! Däremot skall naturligtvis Ingvar Carlsson och Bosse Ringholm samt de övriga i gänget ha medalj för att ”Vi tar strid för vår partiordförande” (http://www.dn.se/debatt/vi-tar-strid-for-var-partiordforande-1.1165855) och vårt parti som borgarpressen med Näringslivets hemliga pengar försöker skjuta i sank.

Opinionsundersökningar är värre än myggplåga i Dalarna och en fara för demokratiska val
I regeringsorganet SvD, som ju inte kan beskyllas för att vara partisk i detta, har man i gårdagens Näringslivsdel artiklarna ”Valets verkliga vinnare” (http://www.e24.se/business/tjansteforetag/valets-vinnare_2294941.e24), ”Valets profeter ska upp till bevis” (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/valets-profeter-ska-upp-till-bevis_5310169.svd) och ”Mätning kan styra väljarna” (http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/matning-kan-styra-valjarna_5310171.svd). Av dessa framgår att instituten tjänat kopiöst med pengar till sina ägare, att avgörande inflytande har huvudsakligen borgerligt PR-folk, att endast Statistiska Centralbyrån står fri från kommersiella intressen och att undersökningarnas utformning och omfattning ofta styrs av dessa intressen samt att undersökningarna därför har stora brister men slås upp av media såsom någon slags vetenskapliga sanningar. Forskarna är också eniga om att dessa undersökningar otillbörligt påverkar väljarna i den meningen att de drar bort intresset från de politiska frågorna.

Valmegafoner för högerregeringen
Över 100 dagstidningar med en upplaga på över 3.000.000 dagsexemplar är klart borgerliga mot 16 mer åt vänster med ca 600.000, varav den största Aftonbladet har en inrikesredaktör som envisas med att hålla på regeringen, ger ett mediaklimat som utan överdrift utgör en lika stor fara för demokratin som statsägd mediastruktur med motsvarande bristande jämvikt, man blir megafoner för makten. Tidigare fanns journalisternas hederskodex att inte låta sina åsikter påverka nyhetsförmedlingen. Detta är numera historia och journalisterna förtjänar sitt levebröd i sann Fox-anda och vinklar allt från urval, bilder och texter i högerregeringens anda. När man kallar sig ”oberoende liberal” eller liknande kan det översättas med HMV, his master’s voice. När man i Sverige talar om en fri press,



så menar man en borgerligt finansierad press som också presterar borgerlig propaganda. Typiskt är väl att detta påpekande som varje tidningsläsare kan konstatera (själv har jag bl.a. både DN och SvD) alltid föranleder borgarpressen tala om orättvist gnäll.

Även Arena och Medierna håller med!
Nisha Besara på Dagens Arena skriver så bra: Jesper Strömbäck (http://jesperstromback.wordpress.com/2010/09/10/alliansen-gynnas-av-mediernas-bevakning/), känd medieforskare, var en gång i tiden ledarskribent på liberala Sundsvalls Tidning och ombudsman på Folkpartiets ungdomsförbund, säger att det här valet inte har handlat om politikens sakfrågor och att just därför har den borgerliga alliansen gynnats oproportionerligt mycket på bekostnad av de rödgröna. Även P 1 Medierna talar ”innehållslös valbevakning gynnar regeringen” (http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346&artikel=4000833) ”Väljarbarometrar och opinionsmätningar duggar tätt i årets val och mycket av valbevakningen handlar om spelet, opinionssiffror och pseudogranskningar där journalisterna själva hamnar i fokus. Det här ger väljarna en sämre bild av alternativen - men i år har det dessutom lett till att medierna tydligt gynnar ena sidan, nämligen alliansregeringen, och missgynnar den rödgröna oppositionen.” Så så var det med det!

Av detta framgår att borgarpressen, inte minst Svenska Dagbladet, i alla stycken är högerregeringens drabanter som inte ens drar sig för att i detta syfte vanställa oppositionen. Om du alltså vill ha ett land där inte plånboken tillåts styra politiken och nyhetsförmedlingen så rösta Rödgrönt

Inga kommentarer: