torsdag 10 juli 2008

"Bodströms signalspaning" - är det sant det?

I dagens Aftonblad har Svenska Dagbladets ledarskribent Marie Abrahamsson, som annars är en alliansens alltiallo när det gäller de allra högrigaste handlingssätten, skrivit ett av fränaste angreppen på högerregeringen under rubriken "Riv upp FRA-lagen!". Ja själva rubrikens andemening har förekommit i många borgerliga tidningar de sista veckorna men detta tar priset:

* Hur ska man någonsin mer kunna ta en svensk valsedel i sin hand utan att kräkas? Det undrade Karl Vennberg 1973 i Aftonbladet efter Fib/Kulturfronts avslöjanden om IB. Den gången var det helt och hållet en sosseskandal. Den övervakningsskandalen plågade ännu i 1998 års valrörelse Göran Persson svårt. 35 år efter IB-affären odlar Perssons efterträdare på statsministerposten sin egen varböld genom att försvara en lag med mer integritetskränkande konsekvenser för landets medborgare än vad IB-affären någonsin hade.

* Min entusiasm för alliansregeringen är på fryspunkten och det finns bara en sak som kan ändra på det: riv upp FRA-lagen och ge Säpo under kontrollerade former monopol på den hemliga övervakning som trots allt behövs.


Ja, Maria Abrahamsson tycker att övriga högerpolitiken som hon gillar blir ointressant: Den annars så intressanta frågan om ytterligare skattesänkningar ter sig futtig när också din och min privata korrespondens, bankaffärer och telefonprat kommer att kunna granskas av staten. Den efterlängtade reformeringen av skatterabatten för hushållstjänster från och med den 1 januari känns plötsligt ointressant när man vet att man från samma tidpunkt kan få sin telefon- och mejltrafik avlyssnad av FRA. Till och med justitieministerns löfte om 20 000 poliser blir lättviktigt när FRA inom kort får möjlighet att övervaka hela befolkningen, utan brottsmisstanke och utan domstolskontroll... Det är ingen avancerad gissning att mp i dag på sin utspelsdag i Almedalen kommer att plocka poäng på partiets och socialdemokraternas listigt påkomna alternativutredande av den nyss klubbade FRA-lagen. Och jag lovar att jubla om alliansen gisslas för att den är lika kär i Bodströmsamhället som någonsin den gamla s-regeringen var.


Hon menar att FRA-lagen "handlar om generell övervakning av landets befolkning" och avfärdar försvaret för lagstiftningen: Regeringen och FRA idisslar att alltihop bara är en fråga om anpassning till att eterburen trafik nu går via kablar. Men hur många av oss vanliga telefonpratare och e-postanvändare meddelade oss tidigare med omvärlden via radiovågor?... Försvarsministerns försäkringar saknar tyvärr trovärdighet... Man gör kors i taket när Maria Abrahamsson t.o.m. åberopar vänsterpartisten Alice Åströms inlägg i riksdagsdebatten. Maria Abrahamsson avfärdar också de hastigt hopkomna idéerna för att rädda förslaget bl.a. att låta en ny ”domstolsliknande nämnd” pröva vilka sökbegrepp som är godtagbara går inte att ta på allvar. De "ytterligare säkerhets- och kontrollmekanismerna" som riksdagens FRA-kritiker på allianssidan var så stolta över att de fick igenom regleras enbart av regeringen genom föreskrifter i förordningsform. M.a.o. "har riksdagen lämnat walk over om vilka ändamål som ska berättiga FRA till massavlyssning".

Naturligtvis håller jag för en gångs skull helt med Maria Abrahamsson. Vad jag då särskilt tänker på är vad jag skrev den 18 juni under rubriken "Cyberspacad" att Säpos förre chef avfärdar lagförslaget både i dess urspungliga och dess nya form som fel utformat rent juridiskt/tekniskt, kontraproduktivt när det gäller signalspaning och ett hafsverk.

Jag noterade att Maria Abrahamsson talade om "Bodströmssamhället". Det fick mig att gå vidare. Och jag behövde inte gå långt, då ABs debattledare Lotta Gröning strax intill formulerade den fråga jag återkom till

Tomas Bodström vad säger du? Jag bara undrar!

Man kan med Lotta Gröning konstatera att Thomas Bodström varit tyst i FRA-frågan. Inte ett pip trots att lagen lär i sitt ursprungliga skick vara flutet ur Tomas penna. Så sent som den 3 juli skulle han chattat med Expressens läsare och försvarat FRA-lagen. Men nu är han tyst och inte ens när han i går debuterade som sommarkrönikör i Expressen skrev han ett enda ord om FRA. Detta är desto märkligare eftersom han är en debattglad politiker med litet överallt. Och nu tiger som muren under en inflammerad och intensiv debatt i en av hans verkliga intressefrågor? Jag minns inte så väl alla turerna i detta om signalspaning och skulle därför vilja höra vad han säger när folk talar om "Bodströmssamhället" och gör tummen ned för "hans" gamla lagförslag.

Vad är din sanning egentligen, Tomas?

Det skulle jag som socialdemokrat vilja veta, när folk svarar mig i debatter att "ja,
men ni vill ju samma sak".

Inga kommentarer: