fredag 30 november 2007

Svenskt Näringsliv biter sig själv i svansen!

Apropå vad jag igår sa om direktörernas ansvar för ekonomi och arbetslöshet:
57 procents lönelyft på tre år. Lönegapet mellan direktörer och arbetare fortsätter att växa. Medan lönerna för anställda ökar i jämn takt med tre fyra procent om året tar direktörerna jättekliv uppåt i lönetrappan.

Förra året tjänade en direktör på landets 100 största företag motsvarande 34 industriarbetarlöner. Det är en klar ökning jämfört med 2005, men framför allt en kraftig ökning av löneklyftan jämfört med för fem år sedan. Då tjänade en genomsnitts-vd ungefär 22 industriarbetarlöner.

Det visar LO-Tidningens sammanställning av inkomsterna för de verkställande direktörerna på landets 100 största företag. De 62 direktörer som suttit på sin post hela perioden 2003 till 2006 ökade sina löner med hela 57 procent på dessa tre år. Sju gånger mer än ökningen för en genomsnittlig industriarbetare som under samma tid fick ett lönelyft på strax över 8 procent.

Enligt TT så tycker Svenskt Näringsliv att sammanställningen är "både vilseledande och populistisk". Urban Bäckströms ställföreträdare på Svenskt Näringsliv Jan-Peter Duker utvecklar påståendet: "Vi ska komma ihåg att vd:s lön oftast består av en fast och en rörlig del. Går det bra för företaget, går det bra för vd och det är bra också för de anställda."

Goddag yxskaft! Vad Dunker faktiskt säger är ju att LO-tidningens sammanställning är riktig. Siffrorna blir ju inte mindre overkliga eller populistiska därför att tidningen inte delat upp löneutfallet i en rörlig och en fast del. Det är ju alltså fakta för de aktuella åren och för de aktualla bolagsledningarna. Den enda som försöker sig på vilseledande är ju Svenskt Näringsliv och Dunker.

Fel! Sydsvenskan refererar 30/11 TT-nyheten under rubriken "NÄRINGSLIVET SÅGAR LO:S LÖNEJÄMFÖRELSE" i centimeterhöga fetstilta bokstäver. Felet består i att sågen saknade sågtänder och fick näringslivsrepresentanten att framstå som osedvanligt korkad. Det är bara beklagligt att detta illusionsnummer svaldes helt Sydsvenskans ekonomiredaktion.

Att sedan Dunckers yttrande skulle kunna omformuleras i stil med: Går det bra för företaget, så beror det på att de anställda jobbar bra, vilket borde ge dem en skälig andel av företagets vinst. Men så långt har vi inte kommit i högersverige att en sådan tanke ens finns i fantasin hos en företrädare för näringsliv eller oberoende liberal press.

Inga kommentarer: