lördag 3 november 2007

AK Ystad 120 år

Skrivet: 3 november kl. 12:39
Från följande webbadress har hämtat nedanstående: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=8210 Det är Stefan A Johanssons från Hälsingborg blogg. Jag tyckte det var passande med en djupdykning inför vårt jubileum. AK Ystad firar genom att hålla Öppet hus söndagen den 4 november, kl 14.00-18.00 i Cabinen Folkets Park. Vi har lagt ut en del arkivmaterial från svunnen tid som kan vara intressant att ta del av. Eftersom jag är nyinflyttad här i ystadtrakten skall det bli spännande att söka svaret på frågorna kring ursprunget till det riktiga arbetarpartiet och särskilt då dess arbetarkommun i Ystad.

Socialdemokratien och dess syften och partiprogram antaget 26 april 1887

(här skulle flyta in ett utdrag ur ett gammalt tryck - men något har hänt på vägen så jag får hänvisa till blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle)





Vad hände i Sverige på 1880-talet? Det var en stark utveckling av industrin på alla områden. Den industriella produktionen mångdubblades. Gamla företag expanderade och rader av nya företag utvecklades ur hantverksdrift. Fram till 1950-talet kan sägas att indstrin växte med en stadigt växande kurva. I industrialiseringens hägn växte socialdemokratin fram som arbetarnas politiska kraft i broderskap med den fackliga. Just i denna brytningstid på 1890-talet skedde det stora skiftet från ångkraft till eldrift.

Det politiska systemet hade reformerats 1866 genom tvåkammarriksdagens genomförande. Ledande var Lantmannapartiet och politiken präglades av kontroverser mellan "herrarn" och "bönderna". Oscar II var kung med visst socialt intresse och i det politiska livet var det strid mellan frihandlare och protektionister. Även frågan om allmän rösträtt var en stridsfråga kring 1880. I dessa starka brytningar med ekonomisk, social, kulturell och politisk nydaning kom mer liberala idéer och arbetarklassen växte fram och konsoliderades. Först efter omfattande strejker och politiska konflikter genomfördes det första politiska valet med allmän rösträtt 1911. För 90 år sedan år 1917 tillträdde de första socialdemokraterna ministerposter i en liberal-socialdemokratisk samlingsregering och 1921 bildade Branting den första rent socialdemokratiska regeringen.

Ystad arbetarkommun är en av Sveriges äldsta. Först två år senare 1889 sammanslöt sig 14 arbetarkommuner och bildade Sveriges Socialdemokratiska Arbetarparti. Vid bildande var antalet medlemmar drygt 3.000, 1921 var antalet arbetarkommuner drygt 1000 och medlemarna uppe i drygt 130.000 och 1948 ca 2.800 arbetarkommuner med 1.789.000 medlemmar. Det kan också noteras att tidningen Ystads Aurora, alluderande på grekiska morgonrodnad, startades 1899 och långt in på 1900-talet var en dagligt utkommande tidning.

Själva Ystad var förutom känd för sin historiska storhetstid som handelstad också på senare tid präglad av en varierande industri med starkt arbetarinslag. Scan, Carl Persson & Söner, YSTA-maskiner, Gjuteriet & mekanisk verkstad, Ystad-metall, Athena, Gustaf Bong ab, Yvy-fabriken

Inga kommentarer: