torsdag 8 november 2007

Lika häftigt att betala skatt som detta med solidaritet!

Mona Sahlin tycker det är häftigt att betala skatt. Högerborgerliga tyckte nog mest att det var populistiskt ägnat mer för publiken än för att vara ett rättesnöre för egen del.

Reinfeldts högerparti har ju åkt moralisk slalom ända sedan starten av alliansregringen och under turen lyckats missa de flesta portarna med flaggorna TV-licens , svart arbetskraft, olovligt byggande. Och det gäller inte en i Reinfeldts lag utan merparten. Många har ställt sig frågan om den långa tiden i opposition fött en tanke om att den socialdemokratiskt styrda statens lagar behöver man inte följa, eller till och med bör man inte följa. Betydligt mer besvärligt blir det ju nu att motivera Sveriges invånare att följa lagarna, när man själv blir lagstiftare och man föregått med det exemplet.

Reinfeldt har gått ut och sagt att "det är för många moderater som gjort fel" och talat om någon slags etikutbildning för moderata politrucker. Man frågar sig stillsamt är det först när man ger sig in i politiken som detta reningsbad behövs?

Heidi Avellan, Sydsvenskans chefredaktör, blev i radio tillfrågad om hon trodde att det fanns moderater som instämde i Mona Sahlins yttrande att det är häftigt att betala skatt? Hon svarade att det hoppades hon verkligen att det inte var.

Nej, just det. Varför säger inte ledande borgerliga politiker något liknande? Är detta månne ett djupare tecken på ett grundläggande ställningstagande. Ty varför skulle det vara så häftigt att betala skatt. Ja, för egen del tycker jag inte att det är häftigt att betala skatt till försvaret - men jag finner mig i det. Däremot tycker jag att det är fint att betala min andel av utgifterna för vägar och tåg, men framförallt socialvård och omsorg, skolor och andra utbildningar, rättsväsende, muséer, sjukvård osv. Det är ju samhället och jag, varvid jag inte ser någon motsättning. Det är solidaritet i fin altruistisk form. Jag har hela tiden trott att det var så Mona menade.

Men kanske är det just där skon klämmer. Reinfeldt har vid senaste moderata partikongressen litet förvirrat börjat mumla något om solidaritet, som om han i skenet av väljarundersökningarna upptäckt ordet. Man nästan hörde hur raggen reste sig på högerombuden - inte det också. Nej, någonstans långt tillbaka på Bengt Westerbergs tid så fanns det ett borgerligt parti som hade solidariska lösningar på sin agenda. Men det ansågs för snällt och har helt opererats bort - inte till ren stygghet får man hoppas. Det är nog helt enkelt så att borgerliga inte tycker att det är häftigt att betala skatt och offentliga avgifter. Inom "nya arbetarpartiet", ja inom hela högeralliansen, får man nog också förgäves leta efter anhängare till en solidarisk politik.

De borgerliga tidningarna gör också sitt bästa för att släta över och stryka den självsargade alliansregringen medhårs. Exempelvis basunerar Barbro Hedvall 7/11 ut i regeringsorganet Dagens Nyheter att de nya moderaterna är som folk är mest i det kvittolösa samhället. Man förstår nu varför borgarna varit så in i nordens angelägna att genomföra skatteförslaget om hushållsnära tjänster - det gällde att vitmena de egna politikerna och deras rika väljare.

Därför behövde Heidi Avellan ingen betänketid: Nej, vi borgerliga tycker inte att det är häftigt att betala skatt. Därav kan man dra slutsatsen att solidaritet är ett nödvändigt, marginellt ont för borgarna.

Inga kommentarer: