tisdag 27 november 2007

Den borgerliga "oberoende" pressens påhopp - tack Mona!

Den borgerliga "oberoende pressen" har en borgerlig åsiktsförmedling i över 100 dagstidningar med en dagsupplaga på 3.000.000 miljoner ex (vänstern 16 st med 600.000 ex). En av dessa är Sydsvenskan som utgjuter sin ilska över att oppositionsledaren Mona Sahlin 25 nov. getts några spaltcentimeter i Dagens Nyheter Debatt att granska den förda regeringspolitiken. "Reinfeldts falskhet ett historiskt svek" - Läs den på nätet!

Sydsvenskans ledare idag 26/11 tuggar fradga: "Sahlins utbrott": Alliansregeringens företrädare brukar säga att de genomför den politik som de gick till val på. I en artikel på DN Debatt igår hävdar socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin att alliansen gör tvärtemot vad den lovade i valrörelsen. "En större klyfta mellan vad en regering säger och vad den faktiskt genomför har vi aldrig sett i Sverige", skriver Sahlin och hon talar om ett i demokratisk mening historiskt svek. Det är hårda ord... Vilka skatter kan Sahlin bekräfta att socialdemokraterna skall återställa vid ett eventuellt maktskifte? Hur ser partiets framtida arbetsmarknadspolitik ut - konkret? Hur skall en effektiv vård lika för alla organiseras? Naturligtvis står det Mona Sahlin fritt att kritisera alliansen och försöka skjuta statsminister Fredrik Reinfeldts trovärdighet i sank. Men när hon nu går till så våldsamt angrepp hade det varit klädsamt om hon också kunde presentera sina alternativ.

När det gäller att skjuta högerregeringens trovärdighet i sank så behöver Mona Sahlin faktiskt inte göra så mycket ty det gör den utmärkt bra själv. Där talar opinionsundersökningarna sitt tydliga språk. Allt detta vet den anonyme ledarskribenten på Sydsvenskan. Och Sydsvenskan är ju uppbunden av sin "oberoende liberalitet" och kan därför endast marginellt kritisera den egna regeringen. Och det är ju klart att det då är mer opportunt att ställa frågor till oppositionsledaren om vad hon tänker göra om 3 år än att fråga högerregeringen om hur de förvaltar makten på olika områden. Vad en borgerlig redaktör inte förstår är att det faktisk är klädsamt för en oppositionsledare att kritisera och analysera vad regeringsmakten har för sig.

Dagen innan Mona Sahlins kritik på DN debatt så var det en annan intressant artikel "Okritisk journalistik styrd av direktörerna" som i och för sig handlade om ekonomijournalistiken. Men man kan ändå därur rädda några klipp. Pressutredningen 1994 fastslår att en av pressens viktigaste uppgifter är att "granska de inflytelserika i samhället". De centrala frågorna är då: Sker detta? Finns det någon reell granskning av makten i dag ...? Hur granskar en borgerlig tidning en borgerlig regering?

Inte refererar man mer än nödtorftigt vad Mona Sahlins kritik gick ut på. Jag vet inte vad för klädsmak man har på en oberoende liberal ledarredaktion men om man nu talar om vad som klädsamt så tycker jag i alla fall att det är smaklöst att hoppa på den oppositionsledare som bara gör sin plikt utan att ens referera vad hon sa för att underbygga sina hårda ord om ett i demokratisk mening historiskt svek. Vem skall kritisera den politiska makten när nu inte pressen utövar sin viktigaste uppgift?

Därefter finns det anledning att fråga: Varför framförde tidningen - eller andra borgerliga tidningar också för den delen - inte kritik mot det Mona Sahlin faktiskt sa. Ett rimligt antagande är att man inte kunnat hitta något inkorrekt i Mona Sahlins analys. Man hade helt enkelt inget att säga om det Mona Sahlin sa utan var tvungen att hoppa på henne för något annat. Klädsamt va?!

Mona Sahlin konstaterar:

* Fredrik Reinfeldts och regeringens förtroendekris är i sin kärna sakpolitisk. Besvikelsen handlar främst om svikna löften, om en politik som ökar klyftorna trots utfästelser om motsatsen, och om framväxten av ett kallare Sverige.
* Aldrig tidigare har vi haft en regering som konsekvent och medvetet försökt vilseleda sina väljare och dölja sin egen politiska agenda för att vinna stöd. Det går inte i längden att säga en sak och sedan göra något annat.
* Bensinskatten skulle sänkas, sedan höjdes den. Regelkrånglet för företagen skulle minska, sedan vittnade småföretagen om ökade regelbördor. Det skulle aldrig bli vård efter plånbok. Sedan ändrades lagen så att akutsjukhusen nu kan säljas och patienter med privata försäkringar kan gå före i vårdkön.
* Reinfeldts regering påstår att fastighetsskatten har avskaffats. Men i stället har skatten döpts om och förändrats så att över 220 000 småhusägare får höjd skatt! Många vanliga hushåll i större städer får hela sin ekonomiska planering omkullkastad av den nya retroaktiva ränteskatten. Och allt detta för att de som äger de riktigt stora villorna i attraktiva områden ska tjäna tiotusentals kronor om året. En ekonomisk politik som dessutom leder till höjda räntor på bostadslånen, drabbar först och främst unga barnfamiljer med små ekonomiska marginaler.
* Reinfeldts regering påstår att "det är låginkomsttagarnas tur". Men i stället har 70 procent av budgeten riktats till de 30 procent som har högst inkomster.
* Riksdagens utredningstjänst (Rut) visar med helt nya beräkningar att den skatt invånarna i de rikaste kommunerna Vellinge, Danderyd, Lidingö och Kungsbacka betalar sjunker med över 800 miljoner kronor under nästa år. Det är effekten av slopad förmögenhetsskatt och den nya orättvisa fastighetsskatten.
* I valrörelsen påstod Fredrik Reinfeldt att det var lögn att hans parti ville sänka skattekvoten ner mot genomsnittlig europeisk nivå. Nyss stod han på moderatstämman och applåderade sin regering för att vara på god väg att göra just det.
* Reinfeldts regering påstår att dess politik är till för att "bryta utanförskapet". Det är bra att konjunkturen är stark så att jobben blir fler. Men fler riskerar även de bli som helt står utan försörjning. På ett år har redan 350 000 människor tvingats lämna a-kassan. De står helt utan försäkringsskydd den dag konjunkturen vänder och arbetslösheten stiger.
* Av regeringens finansplan kan man utläsa att 1 085 000 personer kommer att stå utan reguljär sysselsättning vid mandatperiodens slut. Var tog talet om att ge jobb till den miljon som stod utanför vägen? Reinfeldts största svek ..om jobben, nu och i framtiden.
* Trots att regeringen själv ser att det hämmar produktiviteten så sparar man på utbildning. Trots att regeringen ser flaskhalsar i produktionen och accelererande arbetskraftsbrist så uteblir även denna form av krishantering. I stället för bristyrkesutbildning satsar regeringen på att få ut fler på en låglönemarknad med okvalificerade jobb konstruerade med hjälp av stora skatterabatter för de redan rika, i vad som elakt men träffande har kallats "överklassnära" tjänster. Regeringens bidrag till dessa kostar lika mycket som 26 000 nya högskoleplatser.

Även jag skulle kunna tillfoga ett flertal andra exempel på denna omvända robin-hood-taktik att ta från de fattiga och ge till de rika. Ta detta med att avsätta en uppsjö av tjänster för kontroll av sjukförsäkringsöverträdelser med samtidgt timad neddragning av resurserna för lagföring av bolagsfusk. Eller hur man tagit bort räntesubventioner och byggnationsstöd för hyreslägenheter samtidigt som man underlättat för bostadsrättsklipp. Listan skulle kunna göras tråkigt lång.

Mona Sahlin sammanfattade: Ett nytt Sverige tar nu form - ett kallare, mer orättvist Sverige. Det är ett systemskifte. Inget parti har gått till val på eller vunnit val på den dagordningen - inte heller moderaterna. Det är i demokratisk mening ett svek som måste betraktas som historiskt. Sverige har en regering som inte bara vilselett väljarna för att komma till makten, utan som konsekvent mörkar en politik som de saknar stöd för. Detta är pr-konsten upphöjd till statsskick och något helt unikt i Sverige.

Man kan ju inte begära att ledarskribenten - eller övriga borgerliga tidningar - skulle hålla med om slutsatsen. Men finns det någonting i underlaget för slutsatsen som är fel? Tydligen inte. I brist på sakliga skäl så hoppar man alltså på Mona Sahlin i en helt annan fråga nämligen vad hon och socialdemokratin i valet 2010 vill sätta istället. Detta bekräftas också av att storebror oberoende liberal Dagens Nyheter faktiskt fört taktpinnen på sin ledarsida. Man t.o.m. känner igen vissa ordvändningar där Sydsvenskan använt karbon. Verkligen ett klädsamt sätt att föra ett demokratiskt samtal. Men hela borgerligheten, även den oberoende liberala, är väl ett pr-jippo och naturligtvis måste dess press då medverka med alla medel. Man undrar om Dagens Nyheter med sina påstående om desperation inte tror sig känna andra genom sig själv.

Slutligen ett stort tack till Mona Sahlin för att hon sammanfattar så bra vad vi alla tänker!

Inga kommentarer: