torsdag 25 februari 2010

Skillnaden mellan en katt och en lögn är att katten bara har nio liv

Hur många liv har lögner?
One of the most striking differences between a cat and a lie is that a cat has only nine lives (Mark Twain). Ja, som sagt så har lögnen, som förvaltas och utvecklas i den borgerliga pressen, oräkneligt antal liv. Man kan konstatera att ledarskribenter aldrig bekvämar sig att gå till källan eller också vantolkar man texten för att den skall passa in i ens agenda. I dag är de två som inte lyckas skriva något utan att fabulera DNs ledarskribent Henrik Berggren och Sydsvenskans politiske chefredaktör Heidi Avellan, både osedvanligt justa personer som tydligen låtit sig tubbas av att slå mynt av falska bilder om Malmö. Att Henrik Berggren från huvudstadens horisont ser det som ofarligt att ge sig på kommunledningen i Malmö men att Sydsvenskan som har Malmö nära på detta sätt vanställer den verklighet man kan se från



redaktionsfönstret är inte bara skamligt utan kan komma att genom desinformationen förvärra läget som Malmö kommun med alla tillgängliga medel söker bemästra. Rena sabotörer alltså.

Det finns uppenbarligen rök utan eld!
Källan är en intervju som publicerades i Skånskan den 27 januari "Reepalu: Israel har skapat en varböld" (http://www.skanskan.se/article/20100127/MALMO/701269748/1056/OPINION), vilken artikel delvis är en ren förvanskning på sätt framgår av journalisten Andreas Lovéns egen artikel i Sydsvenskan ”Reepalu är inte felciterad” - "Efter tjugo minuter blåste jag av, eftersom jag inte fann någon mening i intervjun". Då stängdes också den inspelning av, som åberopats som bevis. Och sedan tilläts inte heller Ilmar Reepalu göra utlovade ändringar i texten för att hans uttalanden skulle få en innebörd som stämde med hans avsikter att lugna stämningen i Malmö. För mer info, se min blogg Skånskans angrepp på Reepalu en simpel hämnd och försök att dölja en SD-besläktad syn på invandring (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=39745).

Lögnaren Berggren slirar...
Men även om man nu utgår från den stympade och förvanskade bilden av Reepalus åsikter så angriper ledarskribenten Henrik Berggren Ilmar Reepalu och bygger sitt resonemang på rena lögner "Malmö: En öppen stad, ej en befästad" (http://www.dn.se:13026/opinion/signerat/malmo-en-oppen-stad-ej-en-befastad-1.1051532). Inte ens att "Ilmar Reepalu sedan 1994 har styrt Malmö med kraft och klokhet" ger Hemnrik Berggren minsta anledning att tveka att "Reepalu slirat på ett oroväckande sätt"... när det gäller"att försvara den tolerans som krävs i en mångkulturell storstad" Den ende som slirar i iver att tillvita en politisk motståndare osanningar är ju just lögnaren Berggren.


Det enda sättet att bevisa lögnerna är att ställa dem mot verkligheten. Jag är medveten om att detta inverkar på artikelns längd. Men bara genom noggrann penetrering kan möjligen lögnens många skepnader decimeras. I vart fall är det förhoppningen bakom denna granskning.

Lögnerna
1. "... i samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel i Malmö för ett år sedan. Reepalu var, begripligt nog, upprörd över den israeliska invasionen i Gaza. Mindre begripligt var att han i denna upprördhet beslöt att matchen skulle spelas inför tomma läktare." - Berggren vet naturligtvis att det var fritidsnämnden i Malmö som efter hörande av polisen fattade det beslutet och att Ilmar Reepalu ingenting hade med detta att göra.
2. "... svårt att förstå Reepalus allt tydligare likgiltighet inför den ökande antisemitismen i Malmö." Av den stympade artikeln i Skånskan kan emellertid utläsas: "...det är förkastligt att människor känner sig hotade och lämnar Malmö." "Men här i Malmö ska vi inte ha motsättningar på grund av övergrepp i en annan del av världen" eller "Varje form av hot och förtryck riktat mot en enskild etnisk grupp är totalt oacceptabelt.". Hur detta kan framställas som likgiltighet är en gåta som bara Berggren har svaret på.

Lögnerna fortsätter
3. "... borde det vara en ryggmärgsreflex hos varje kommunalpolitiker att angripa problemet med full kraft. Ett samhälle som inte förmår ta itu med antisemitism kommer sannolikt inte att klara av andra former av rasism och intolerans." I Skånskan har Ilmar Reepalu i öppet brev den 17 februari (http://www.skanskan.se/article/20100215/OPINION/702159778/1061/OPINION/*/oppet-brev-till-skd) noga beskrivit att problemet verkligen av Malmö kommun angrips "med full kraft": "Jag har tvärtemot poängterat att detta är en av kommunen högt prioriterad fråga. Jag har också exemplifierat hur vi i kommunen arbetar mot rasism och diskriminering. Jag är mycket upprörd över att man sprider den här typen av lögner om mig. Under min tid som kommunstyrelseordförande i Malmö har jag hela tiden fördjupat Malmö stads politiska arbete mot rasism, antisemitism och annan diskriminering. Vi har infört en antidiskrimineringsklausul i all upphandling. Vi genomför antidiskrimineringsutbildning för kommunens medarbetare. Vi har gått in som medlem i FN-organisationen Europeiska Städer mot Rasism (ECCAR) och tagit plats i dess verkställande utskott. Vi har infört en särskild kommunalrådspost med ansvar för antidiskriminering. Vi har tillsatt en antidiskrimineringskommitté med politiker och föreningsrepresentanter som i stor politisk enighet tagit fram en handlingsplan mot diskriminering som ska omfatta alla kommunala verksamheter."

Ytterligare lögner
4. "...Reepalu lägger skulden på offren. Den judiska församlingen... borde ha tagit avstånd från Israels övergrepp i Gaza – som om Sveriges judiska befolkning hade ett kollektivt ansvar för Israels politik... Det är ett svek mot Malmös judiska befolkning. Men det är också ett svek mot alla Malmöbor." - Ilmar Reepalu har aldrig skuldbelagt judarna i Malmö för Israels övergrepp i Gaza och detta vet Berggren. Däremot har han, som vill mana till en lugnare stämning i Malmö, talat om att ett sätt att medverka till det är att man på ömse sidor - företrädare för judiska församlingen och för muslimer i Malmö inte uppträder provocerande och gärna med uttalanden understryker med innebörden att "i Malmö ska vi inte ha motsättningar på grund av övergrepp i en annan del av världen."

När Henrik Berggren som slutsats med Palmes favoritpoet Ragnar Thoursies ord - "En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt" - så blir det borgerliga hyckleriet kväljande.

Lillasyster Sydsvenskan fortsätter ljugandet
5. Sydsvenskan går i dag ut i sin huvudledare "En otäck malmöbild" (http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article633167/En-otack-Malmobild.html)där man får förmoda att politiske chefredaktören Heidi Avellan om hon inte fört pennan i alla fall är den ansvariga för lögnerna.


Redan genom ingressen så målar tidningen upp en falsk bild om "hur antisemitismen breder ut sig". Men Sydsvenskan vill liksom inte riktigt stå för lögnen utan lägger den i en utländsk tidningskollegas mun ”Sveriges rykte som ett tolerant, frihetligt land hotas av kraftigt ökande antisemitiska hatbrott i Malmö”, skrev brittiska The Sunday Telegraph nyligen. Varenda normal läsare tycker att det borde ligga närmare till hands att själv göra reportage om kommunens aktiva arbete mot antisemitism och rasism. Och eventuellt komma med förslag på förbättringar. Nej man är mer intresserad av partitaktiska poäng inhöstade med halvkvädna visor och rena lögner.

Vi ska inte ha motsättningar...
6. Sydsvenskan t.o.m påstår att Ilnmar Reepalu inte tagit till sig det självklara som S-ledaren Mona Sahlin poängterade vid ett möte med företrädare för judiska församlingen i Malmö häromveckan: Kritik mot eller försvar av Israel har inget att göra med judiska personers rätt att känna sig trygga i Malmö och få stöd för detta från den politiska världen. Och det är ju precis vad Ilmar Reepalu själv uttryckte redan i ursprungsartikeln i Skånskan bl.a. ovan citerade "Men här i Malmö ska vi inte ha motsättningar på grund av övergrepp i en annan del av världen" eller "Varje form av hot och förtryck riktat mot en enskild etnisk grupp är totalt oacceptabelt."

Halvkvädna försåtliga formuleringar
7. "Reepalu borde allvarligt fundera över vilka signaler hans uttalanden sänder ut i en stad med växande antisemitism." formulerar Sydsvenskan det försåtligt. Ja just halvkvädet försåtligt eftersom de signaler Ilmar Reepalu sänt ut inte har annan innebörd än att kommunen ser det som en huvuduppgift att aktivt motverka antisemitism och rasism.

Som sagt: skillnaden mellan en katt och en lögn är att katten bara har nio liv.

Inga kommentarer: