söndag 14 februari 2010

Apoteksbluffen

Nu skall ni var vinstgivande alla sjuka.
Apotek Hjärtat är en svensk apotekskedja. Bolaget ägs av riskkapitalbolaget Altor och förvärvade i november 2009 206 apotek från Apoteket AB i samband med att Högerregeringen sålde ut stora delar av den offentligägda apotekskoncernen. Genom avregleringen skulle apotekare kunna starta eget och driva verksamheten bättre, sa Mats Odell, som själv är företagare i sjukvårdssfären. Mats Odell sa också något om ökad konkurrens men att det är lögn framgår redan av avregleringsplanen där man avser att sälja ut apoteken i stora block. Detta innebär att man övergår från ett statligt kontrollerat försäljningssystem av mediciner där priserna kunnat pressas genom konkurrens mellan olika läkenedelstillverkare till ett oligopoluppdelat apotekssverige med mindre möjligheter att pressa priser och dessutom vinstuttag. Det var nu många apotek som bytte namn från hederliga Hjorten, Lejonet, Höken till det mer PR-mässiga Hjärtat. Det är ju nästan så man får snörp Alla Hjärtans Dag.

Länge Leve Livet!
Inför öppningsevenemanget kring Alla Hjärtans dag så hade man i alla borgerliga tidningarlandet runt helsidesannonser med denna bild Länge Leve Livet!



Titeln är stöld
Titeln som naturligtvis inte har något med apotek har smarta PR-knuttar stulit från en svensk film från vägverket om vådan att dricka bakom ratten och ursprungligen en svensk visa

Silvermåne, stjärnekrans
Länge leve livet!
Vackrare än någonstans
Länge leve livet!
En jord där vi bor, längtar och tror
Länge leve livet!
Där ett frö slår rot och gror
Länge leve kärleken och lusten till livet!

Blir allting som förut?
Under bilden skriver man: För att du ska känna dig trygg med oss redan från dag ett, är det några saker vi vill att du ska veta om:
1. Hos oss på Apotek Hjärtat möter du samma erfarna och hängivna apoteksspecialister som du är van vid - eftersom personalen från gamla apoteket jobbar kvar.
2. Apotek Hjärtat kommer att ha samma säkra läkemedelshantering som du är van vid.
3. Ditt högkostnadsskydd och dina e-recept fungerar hos Apotek Hjärtat - precis som förut
Men om allt blir som förut varför sålde då högerregeringen ut en fungerande apoteksrörelse? Dessutom till riskkapitalbolag som ju måste ha en gruvlig vinst på sina satsade pengar och där investerare i Altors fonder är registrerade i skatteparadiset Jersey och alltså undandrar sig svensk beskattning. Slutsats dels så splittrar man ett fungerande system, överför apoteken till vinstmaximeringsprincipen och dessutom omöjliggörs vinstbeskattning fullt ut. Man måste vara företagare själv i branschen, som Odell, för att göra något så fiffigt.

Varför heter vi Apotek Hjärtat?
frågar man i apoteksannonsen. Jo, för att hjärtat symboliserar livet och det är för att göra ditt, din familjs och alla människors liv så friskt som möjligt som vi finns. Man kan bara utbrista i Haleluja, Haleluja och låta bli att elakt påminna om att apotelket numera ägs av riskkapitalbolag som på ett eller annat sätt vill mjölka sin guldko. Eller är någon som tror att Altor och dess investerare på något sätt är idealistiska hjälpare?

Man hycklar vidare i annonsen
Vem du än är, och vad du än behöver, kommer vi på Apotek Hjärtat alltid att utgå från dig och ditt liv. Men med en vidare syn på hälsa och välbefinnande blir självklart kraven på oss högre. Därför tänker vi ha ett bredare produktutbud, bättre utvecklade tjänster, klokare öppettider och en mer personlig rådgivning än vad du är van vid. Och viktigast av allt - vi tänker bli svenska mästare på att förstå och lyssna på dig och vad just du behöver. Haleluja, Haleluja
Att man kan få betalt som PR-människa för att skriva något så kladdigt osant och hycklande att det blir patetiskt.

Utförsäljningen av vår egendom
Ett av Högerregeringens mest skamliga tilltag är detta just att sälja ut offentlig - av oss alla ägd - egendom till massa kapitalister som vill tjäna pengar på oss. Högermänniskorna har nämligen den konstiga tanken att det är bätter att vinst av verksamhet hamnar i privata fickor och berikar ett fåtal istället för att eventuellt överskott skall komma oss alla till del. Och de har ju lovat att fortsätta med detta om de får förtroendet ännu en mandatperiod. Vill du det?

Tänk efter finns en enda "avreglering" eller utförsäljning offentlig verksamhet som föranlett bättre service eller lägre priser?

Inga kommentarer: