torsdag 18 februari 2010

Skånskan utnyttjar kallt tidningen för att på borgerligt manér slå mot socialdemokartin.

Rumphuggen och egenhändigt ihopkokad intervjuartikel.
Varje dag har nya inlägg kommit där man återupprepar vantolkningarna från den 27 januari med den rumphuggna och egenhändigt ihopkokade intervjuartikeln, "Reepalu: Israel har skapat en varböld" (http://www.skanskan.se/article/20100127/MALMO/701269748/1056/OPINION) . Jag säger rumphuggna eftersom det framgår av av journalisten Andreas Lovéns egen artikel i Sydsvenskan ”Reepalu är inte felciterad” (http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article626079/Reepalu-ar-inte-felciterad.html) att han avbrutit intervjun "Efter tjugo minuter blåste jag av, eftersom jag inte fann någon mening i intervjun". Därvid stängde Lovén av den inspelning som han åberopat som sanningsvittne. Och jag säger egenhändigt hopkokade eftersom journalisten trots löfte till Reepalu om att få komplettera texten vägrade detta. Intervjuaren hade alltså färdiga åsikter om vad Reepalu fick säga. I detta halvfärdiga skick tilläts inte ens Reepalu att göra vissa justeringar av den slutliga texten för att inte bli missförstådd. Artikeln publicerades alltså utan de justeringar Reepalu ville ha in. På detta sätt har Skånskan i uppenbart illvilligt syfte velat skada både socialdemokratin och Ilmar Reepalu.

Falsk bild av likgiltighet för förföljelse mot judar
Redan i den första artikeln fördömer Ilmar Reepalu våld mot och diskriminering av judar, exempelvis "Men här i Malmö ska vi inte ha motsättningar på grund av övergrepp i en annan del av världen" eller "Varje form av hot och förtryck riktat mot en enskild etnisk grupp är totalt oacceptabelt.". Genom sin hets har Skånskan i tron att detta gynnar borgerligheten lyckats skapa en än mer inflamerad stämning i Malmö och ett så uppenbart felaktigt intryck att Ilmar Reepalu skulle vara antisemit eller vara likgiltig för hoten mot judar. Exempelvis så ville Judiska församlingens representanter att Ilmar Reepalu inte skulle delta i mötet med Mona Sahlin. Så långt har Skånskans hetskampanj drivit in kilar. Man får hoppas att representanter för Judiska församlingen och judiska institutioner ser mer till vad som verkligen förevarit än till dessa söndrande uppviglare inom borgerlig press som på detta sätt söker driva valpropaganda.

Ilmar Reepalu har själv i öppet brev protesterat mot Skånskans falsarier
Det är djupt beklagligt att Skånska Dagbladet, gång på gång, sprider så gravt felaktiga uppgifter om vad jag sagt och vad jag anser, säger Ilmar Reepalu (http://www.skanskan.se/article/20100215/OPINION/702159778/1061/OPINION/*/oppet-brev-till-skd):
I Skånskan torgförs att Ilmar Reepalu "har menat att det inte är en politisk angelägenhet att arbeta mot rasism och antisemitism". Detta är naturligtvis fullständigt befängt. Tvärtemot är detta är en av kommunen högt prioriterad fråga och det finns goda exempel på att Socialdemokraterna i kommunen arbetar mot rasism och diskriminering. Det är mycket upprörande att man sprider den här typen av lögner. Under sin tid som kommunstyrelseordförande i Malmö har Ilmar Reepalu hela tiden fördjupat Malmö stads politiska arbete mot rasism, antisemitism och annan diskriminering. Socialdemokraterna har infört en antidiskrimineringsklausul i all upphandling. Antidiskrimineringsutbildning genomförs för kommunens medarbetare. Malmö har gått in som medlem i FN-organisationen Europeiska Städer mot Rasism (ECCAR) och tagit plats i dess verkställande utskott. Socialdemokraterna har infört en särskild kommunalrådspost med ansvar för antidiskriminering och tillsatt en antidiskrimineringskommitté med politiker och föreningsrepresentanter som i stor politisk enighet tagit fram en handlingsplan mot diskriminering som ska omfatta alla kommunala verksamheter.

Bara avbrutit intervjun i halvtid och inte tillåtit tillrättalägganden
men "Nej, Skånskan har inte felciterat" svarar chefredaktören Jan Johansson http://www.skanskan.se/article/20100215/OPINION/702159774/1061/OPINION/*/nej-skd-har-inte-felciterat-ilmar-reepalu
Johansson påstår: "De två avsnitt i intervjun, som väckt berättigad uppmärksamhet och förvåning, har Du sett i förväg och inte haft några synpunkter på. Intervjun i sin helhet finns inspelad." Här insmyger den första lögnen. Intervjun blev ju aldrig fullständig och inspelning avbröts i "halvtid" enligt den intervjuande journalistens egna ord.

Andra lögnen
Johansson fortsätter: "...i efterhand har du offentligt erkänt att du använt begreppet "sionism" på ett felaktigt sätt när Du jämställt det med antisemitism. Du har också i en webb-chat med Skånskans läsare den 28 januari fått möjlighet att korrigera Dina uttalanden, men inte gjort det på dessa punkter...". Men webbchaten med läsarna utspelade sig så att Ilmar Reepalu svarade på chattarnas frågor och påståenden och det påtalade aktualiserades inte av någon. Även här kommer Jan Johansson alltså med en ren lögnaktig konstruktion.

Tredje lögnen
Johansson fortsätter: Uppgifterna i måndagens artikel om eventuella möten mellan kommunledningen och judiska församlingen bygger på uppgifter från församlingen till vår reporter. Församlingens företrädare Fred Kahn uppger för redaktionen att ledningen inte fått någon formell inbjudan till möte, men att man under måndagen fått del av ett brev som skickats till en församlingsmedlem, som inte representerar ledningen. Man anser den adresseringen förvånande..." Det är synnerligen märkligt att en journalist föredrar att inhämta dessa uppgifter bara från Kahn, närman mycket väl kunnat kontrollera uppgiften också i kommunens register för utgående handlingar. Men man föredrog uppenbarligen att även på detta sätt frångå journalistiska rutiner för att misstänkliggöra kommunledningen.

Långsökt bevisföring
Johansson t.o.m. åberopar att "Mona Sahlin tycks för övrigt inte heller känna till någon inbjudan eftersom hon uttalar att hon ska se till att kommunledningen i Malmö tar initiativ till en sådan dialog." Mona Sahlins uttalande kan knappast aanses leda i bevis att inbjudan inte skulle ha gått iväg, vilket tidningen försöker insinuera. Utan visar bara att hon inte visste och att hon nu vid samtalet bara ville lyssna på företrädarna för den Judiska församlingen.

En halvkväden ursäkt
Efter hela denna rada av halvsanningar och halvkvädna visor så ber Johansson om ursäkt "Beträffande den andra formuleringen i artikeln är den missvisande, vilket jag beklagar." Det var ju generöst så det skvätter när man genom sitt agerande hetsat upp stämningen mellan olika grupper i Malmö och dessutom försökt att helt orättvist utmåla Ilmar Reepalu som antisemit. Det är bara en förhoppning att Judiska församlingen och andra inblandade inte vidare använder sig av de borgerliga tidningarna för kommunikation sisnemellan eftersom budskapet uppenbarligen förvanskas grovt på vägen. Hur skulle det vara om de som uttalar sig verkligen tar del av ursprungstexten och struntar i Skånskans rättfärdiganden av att man blåst upp en stprm utan någon som helst orsak.

Inga kommentarer: