fredag 12 februari 2010

Dumma hundar pissar mest - andra gottar sig vid lyktstolpens sken.

I dagens 11/2 Sydsvenskan har Olle Lönnaeus en krönika med rubriken "Föredrar du Sahlin eller lyktstolpar?" (http://sydsvenskan.se/kronikorer/ollelonnaeus/article628902/Foredrar-du-Sahlin-eller-lyltstolpar.html) Man blir något förvånad eftersom ju Lönnaeus brukar vara mer städad än att som en pinknödig borgerlig hund söka någon att pissa på. Nu visar det sig att Olle Lönnaeus egentligen skriver om "sociala medier och riksdagsvalet" - påstår han i alla fall.

Även om man inte pissar själv så kan man gotta sig i det
I sitt datorsökande får Olle upp frågan upp på Facebook: "Kan den här lyktstolpen få fler fans än Mona Sahlin?" Han förkastar förslaget bli förbannad till förmån för ett leende innan han går vidare. Han berättar att på kort tid har Facebookgrupper av typen "Kan den här X få fler fans än Y?" vuxit som svampar på nätet. Och han kan inte låta bli att gotta sig i att vid skrivandet redan 89 282 personer gått med i Mona Sahlin och lyktstolpe-gruppen. Konkurrenten "Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt?" hade bara samlat 39 907 anhängare.

Ja, det finns fler dumheter på nätet...
Olles reaktion har psykologiskt djup: Har folk inget vettigt att göra? Han berättar - för att inte kunna påstås gotta sig detta med lyktstolpen - att det finns andra som blir lika fyndigt mobbade: "Kan den här bananen få fler fans än Gudrun Schyman?", "Kan det här kärnkraftverket få fler fans än Maria Wetterstrand?", "Kan den här vargen få fler fans än Andreas Carlgren?" Populistisk nätmobbning om man inte tycker det är kul, säger Olle, gräsrötternas politiska opinionsbildning... om man gillar det. Saken blir ju inte bättre för att dessa kampanjer sker i anonymitetens fega mod.

Soptunna eller lyktstolpe?
I krönikans rubrik är det rafinerat återgett Facebooks sammankoppling mellan vår partiledare Mona Sahlin och en lyktstolpe. Till nöds - om uttrycket tillåts - så kan man ju utesluta den pissnödiga borgerliga pekinesern och istället vara tacksam över kopplingen till lykta, ljus och upplysning. Då är det ju onekligen värre för soptunnan med alltifrån tomma tunnor skramlar mest till dess funktion att innehålla sopor. Och det är ju en ganska adekvat beskrivning av Reinfeldt och hans högerpolitik eller regeringsorganet Sydsvenskans politiska bevakning. Men det var inte jag som drog upp ursprungsuttrycket... Och hur man ens kan komma att tänka på "politisk opinionsbildning" när det bara är skamlösheter.

...allvarligt demokratiskt problem!
Det sägs att sociala medier ska spela en större roll än någonsin i valet 2010. Om det är den här klassen på denna roll så är detta ett allvarligt demokratiskt problem. Man kan ju undra varthän informationen förvisas när det är lättare att skriva dumheter om en soptunna eller som en pissnödig hund jämföra någon med en lyktstolpe. Detta har Olle Lönnaeus eller oberoende liberala regeringsorganet Sydsvenskan ingen uppfattning om. Men det har jag åsikter om, vilka jag hoppas framskymtar av det skrivna.

Inga kommentarer: