torsdag 25 februari 2010

Bokslut Reinfeldt - en läsning som rekommenderas!

Bokslut Reinfeldt
Spännande jag håller på och läser Bokslut Reinfeldt. Jag har förstått att den borde varje rödgrönare läsa och föra budskapet vidare. Trojkan Person, Carlén och Suhonen vill skildra "vilka allvarliga konsekvenser regeringen Reinfeldts politik hittills haft för det som vi kallar "den svenska modellen". Den är en uppföljare av en tidigare tyvärr slutsåld bok "Åtta år med Reinfeldt" Där samma föfattare skissade vilka följder vi skulle få se om alliansens politik blev verklighet.

Alliansen raserar hörnpelarna
Alliansen tydligt inriktad att rasera svenska modellens tre hörnpelare
kraftig sänkning av a-kassan och fördyring av fackligt medlemsskap skulle maktbalansen på arbetsmarknaden rubbas till kapitalets fördel
privatiseringar och försämringar av socialförsäkringar och välfärdstjänster riskerade på allvar det solidariska kitt som håller samman samhällets grupper
legitimiteten för den svenska modellen skulle minska med mer privata lösningar tog över samhället och i sin tur delade upp samhället i starka grupper med god service och svaga grupper hänvisade till existenminimum



Bredsida mot svenska modellen
Sönderbrytning av den svenska modellen sker också på ett sådant sätt att det är mycket svårt att reparera. Hur återställer man apoteksmonpolet, hur återställer man ett utslaget socialförsäkringssystem osv. Den svenska modellen har ju tagit ett halvt århundrade att bygga upp. Hur återtar landstingen och kommunerna bestämmanderätten äver skolor, omsorg och sjukvård när dessa sålts ut till privata bolag?

En halv miljon utan a-kassa
Författarna skriver också om när retoriken säger en sak och den praktiska politiken en annan. Man sa att man gillade fackföreningarna och "älskade kollektivavtal" men redan de första regeringperioden mer än fördubblade man kostnaden att vara med i facket och man ökade kostnaderna att vara med i a-kassan med mer än 500 procent med följd ett jättelikt medlemsras. Men före valet skrev alliansen: "Arbetslöshetsförsäkringen behöver förstärkas", vilket i verkligheten betydde det försämrade förmåner i sådan grad att nu nästan 500.000 löntagare står utan a-kassa.

Älska facket men samtidigt bakbinda det
Före valet sa man "Allians för Sverige slår vakt om den svenska modellen där förhållanden på arbetsmarknaden regleras genom förhandlingar och avtal mellan arbetsmarknadens parter" samtidigt fördyrade man medlemsskapet och försämrade a-kassan vilket kraftigt försvagat facket och maktbalansen rubbats och därmed grunden för den svenska modellen. annat.

Politiska strategi för generalangrepp på den svenska modellen
På detta sätt kan man gå i genom vad Reinfeldt och gänget sagt och säger och jämföra det med den motsats som den praktiska politiken leder till. Och det går med rasande takt. Detta även ute i borgerligt styrda kommuner. Det är alltså dags att se den politiska strategin bakom och förstå att det är ett generalangrepp på den hittillsvarande Sverigebilden, den svenska modellen.

Inga kommentarer: