torsdag 21 januari 2010

Utanförskap och högerregeringens hyckleri.

Utanförskapet utplånat - på papperet
Enligt riksdagens utredningstjänst har vad Borg kallat den "breda arbetslösheten" sedan valet i augusti 2006 tre år senare i augusti 2009 med borgerligt styre ökat med 70.000 personer. Man skulle kunna tänka sig att Reinfeldt eller Borg erkänt att det inte gått så bra med ett av deras huvudprojekt,nämligen att minska detta man kallat utanförskap. Nej i stället har man försökt utplåna alla tidigare använda definitioner av både bred arbetslöshet och utanförskap (http://sv.wikipedia.org/wiki/Utanf%C3%B6rskap).

Borgerlig härdsmälta
Trots att man började sitt regeringsinnehav med plus i kassan, välfungerande sociala försäkringar och en förhållandevis låg arbetslöshet så har man genom sina åtgärder lyckats öka arbetslösheten, ställa ung 500.000 löntager utanför arbetslöshetskassa och är på god väg att ställa minst 50.000 personer utan sjukersättning genom en ogenomtänkt ny lagstiftning. Detta har i sin tur fått till följd att kommunernas sociala kostnader skjuter i höjden och minskar utrymmet för annan välfärd.

Folk förstår nog vad det handlar om
Högerregeringen har försökt skylla på lågkonjunkturen och finanskrisen. Med tillägget att folk nog förstår vad det handlar om. Men vad handlar det egentlöigen om? Jo, rena fuskverket eftersom man gjort av med alla pengar på skattesänkningar och t.o.m. lånat pengar för att i sista stund kunna muta väljarna med ett fjärde steg. Men faktum är att skattesänkningarna tagit så stor plats att man inte haft råd att möta lågkonjunkturen med utbildning, omskolning, och bidrag till offentliga arbeten exempelvis inom kommunerna och välfärden. T.o.m. regeringens egna rådgivare har avvisat jobbskattesänkningen och andra skattesänkningar som en rimliga åtgärder i det nuvarande ekonomiska läget. Högerregeringen har alltså medverkat till att försvåra lågkonjunkturen verkningar i Sverige.

Straffbeskattningen av pensionärer mfl ger nytt utanförskap
En fråga som hör ihop med detta med utanförskap som Reinfeldt/Borg påstått sig måna om är detta med att högerregeringen infört en fullständigt världsunik skatteskala där löneinkomst beskattas lägre än inkomst av pension, a-kassa och sjukförsäkring. Inget land har resonerat som så att de som redan har sin inkomst förminskad genom att de gått ned på pension eller socialförsäkringsersättning skall beskattas högre än de med arbetslön. Jag har tidigare publicerat tabeller som ger dig en uppfattning om att det cyniska resonemanget kan ge en högre skatt med mellan ett par hundralappar i måndaden upp till ca 1.700 kr. Du kan ju själv räkna ut vad det blir per år. Ta från dem som har lite och ge till dem som har mer är borgerlighetens insats denna mandatperiod.

Inga kommentarer: