fredag 22 januari 2010

Mona (S)ahlin - (S)-ledare med ((S)ting

Hur skulle det vara om de borgerliga tog ansvar för sitt fögderi?
"Skyll inte på finanskrisen, Reinfeldt! Det är ni, inte finanskrisen, som har förstört a-kassan. Det är ni, inte finanskrisen, som lånar pengar för att finansiera skattesänkningar till höginkomsttagarna. Det är ni, inte finanskrisen, som ökar klyftan i beskattning mellan pensionärer och löntagare", sa Mona Sahlin till den svarslöse statsministern Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten den 14 oktober.

Demokratisk S-ledare med (S)ting
På S-kongressen i Älvsjö i slutet av oktober var det heller inget snack om partiledarfrågan. Mona Sahlin omvaldes enhälligt och fick helhjärtad uppbackning av ombuden. I korridorerna runt kongresshallen talades det uppskattande om Sahlins ledarstil. Hon låter även andra höras och synas. Allt kretsar inte kring Sahlin. Personer som Thomas Östros, Sven-Erik Österberg, Ibrahim Baylan, Leif Pagrotsky, Carin Jämtin och Veronica Palm har fått utrymme och svängrum. Mona Sahlin har helt enkelt en demokratisk ledarstil, vilket äntligen fler partimedlemmar börjat föredra.

Vi hatar klassamhället
Mona Sahlin har sagts vilja dra mot mitten men är samtidigt inte rädd för att lyfta fram partiets ideologi och arbetarrörelsens klassiska värderingar: "Valet 2010 blir en idéernas kamp. Vi tror inte på det sorteringssamhälle som växer fram i Moderaternas Sverige. Vi tror inte på klassamhället - vi har hatar det", sa hon i sitt stora programtal på S-kongressen i Älvsjö. För de borgerliga är detta med klass inte viktigt eftersom de för en politik där de tänker bort det.

Mona Sahlin har samlat oppositionen
Samtidigt som Sahlin vässat det egna partiets profil har hon även samlat den rödgröna oppositionen. S, V och MP har redan presenterat mer än 50 gemensamma överenskommelser. Dit hör bland annat uppgörelserna om försvaret, sjukförsäkringen, ett jobbpaket för unga, en ny fastighetsskatt, ett miljöfordonspaket, en riskkapitalfond finansierad med Vattenfallspengar, kamp mot skattefusket och ett nytt ROT-avdrag som omfattar även hyreslägenheter. I vår presenteras en samlad rödgrön budget. De borgerliga partiledarnas angrepp om "fusköverenskommelser" är lika slagkraftigt som om någon i en saklig debatt replikerar "du är dum". Bristen på sakliga svar framstår som skriande och är ett tecken på ångesten för taburettförlust hos de borgerliga.

Regeringen fusk och slarv
I onsdagens partiledardebatt i riksdagen fortsatte Mona Sahlin offensiven. Ännu en gång tydliggjorde hon skiljelinjerna till den borgerliga politiken. Hon reagerade också starkt mot Fredrik Reinfeldts snack om att de rödgröna "lovar allt till alla"."Det är ni som tar en springnota. Det är ni som lånar till skattesänkningar. Det är ni som har förvandlat överskott till underskott", markerade Sahlin. Och så är det. Reinfeldt och hans regering har verkligen inte stått för samhällsansvar och regeringsduglighet, vilket även Miljöpartiets Peter Eriksson påpekade i onsdagens debatt: "Det har blivit 100 000 fler arbetslösa sedan ni började regera. Det tidigare överskottet i statens affärer har förvandlats till ett underskott på 70 miljarder kronor. Ni har slarvat igenom stora förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen. Det är ingen ansvarsfull ekonomisk politik"

Opinionsmätningarna avslöjar missnöjet med regeringen
Från högerregeringens sida har man försökt att förklara at de "inte når ut med sitt budskap till folket". Och det må de ju tro. Men vi kan vara förvissade om att det just är verkligheten som burit vittnesbörd om innehållet i aliansens politik som medfört opinionsdyket. Deras valmakare ser också detta - eller vad tror ni ligger bakom regeringens plötliga utfall mot näringslivet för bristande jämlikhet för att s.a.s. byta fokus? Det är alltså denna politik som gör att regeringspartierna tappar mark. Människor vänder sig helt enkelt emot en politik som skapar nya klyftor. De reagerar mot en politik som jagar alla sjuka och arbetslösa utan urskiljning, samtidigt som de som redan har det ganska bra får det ännu bättre.

(Denna artikel utgör i stora delar en återanvändning av text från en ledare i NSD av Olov Abrahamsson; http://www.nsd.se/opinion/ledare/artikel.aspx?ArticleId=5128994 . Jag hoppas att han överser med detta)

Inga kommentarer: