måndag 11 januari 2010

"...en i det närmaste pensionärsfientlig politik" - ett understatement i högerblaskan!

"Årets förlorare är pensionärerna"
Ystads Allehanda är bra mycket mera vänlig mot högerregeringen än alliansbröderna till moderaterna när det gäller försvaret av regeringens fientlighet mot pensionärer, sjuka och arbetslösa. När det gäller detta att ta ut bra mycket mer skatt på inkomst av pension, sjuk-och arbetslöshetsersättning så går den poltiske redaktören Ola Tedin i sina ledare ner i spagat. Olyckligtvis spräcker han sig och får inte ihop det med verkligheten som publiceras på tidningens nyhetssidor: "Årets förlorare är pensionärerna" som får minskade inkomster med några 100-lappar upp till nästan 2000 kr i månaden. Jo just det i månaden!

"På lika dåliga villkor"
skriver alltså Ola Tedin den 29 decmber (http://www.ystadsallehanda.se/article/20091229/OPINION/712309893/1075/OPINION/På+lika+dåliga+villkor) och han resonerar då på följande sätt: om oppositionen tar makten så lovar den att återställa balansen för pensionärerna. "Och det är klart, genom att återställa skatterna till gamla nivåer så uppnås en slags rättvisa. Pensionärer och förvärvsarbetande får lika dåliga villkor", säger Tedin. Att han då mörkar sanningen nämligen att oppositionen klart sagt att man nara avser röra fjärde steget i jobbskatteavdraget får honom inte ens att blinka - lögnen har tydligen blivit nödvändig för att klara resonemanget.

"Politik handlar om att prioritera"
I ett svagt ögonblick i texten svajar Ola Tedin inför nyhetssidornas verklighet: "Som bekant handlar politik om att prioritera... Pensionärerna har relativt sett missgynnats. Det måste erkännas. Jobbskatteavdraget har utformats för andra målgrupper än landets äldre... Det är visserligen inga gigantiska belopp det rör sig om, men en minskning är alltid en minskning." I slutet förtydligar han sig: "Tyvärr är det den typen av millimeterrättvisa som riskerar att undergräva den svenska ekonomin." Vadå "relativt sett missgynnats" - Här nedanför visar jag siffror från Skatteverkets tabeller på vilka grupper som högerregeringen inte "prioriterar", som ni ser så är knappast "milimeterrättvisa" det rör sig om.



Tabellen läses så att vid en inkomst av 6000 kr så betalar en pensionär 212 kronor mer i skatt per månad än en löntagare och det blir per år 2544 kr och en sjuk/arbetslös betalar 615 kr mer i månaden än en löntagare och det blir 7380 kr om året osv.

Jobbskatteavdraget ger inte ett enda nytt jobb
Jobbskatteavdraget kostar mellan 70 och 80 miljarder kronor. Bara det sista steget kostar 10 miljarder. Jobbskatteavdraget har till stora delar finansierats genom upptagande av rekordhöga lån - finansieringen övervältras alltså på kommande generationer. Man säger att syftet är att jobbskatteavdraget skulle skapa fler jobb och det skulle få fler att arbeta. Men i verkligehten har jobbskatteavdraget inte skapat ett enda nytt jobb. Högerregeringen och regeringstrogna YA försöker blanda bort korten när man slår sig för bröstet med "arbetslinjen" samtidigt som arbetslösheten inte varit större på länge. Genom att våra statsresurser gått till skattesänkningar så har försvaret mot arbetslösheten försummats. Eftersom jobben istället minskat då kraftfulla arbetsmarknadspolitiska åtgärder inte satts in så finns det inte heller fler jobb att söka. På så sätt har högerregeringen faktiskt förvärrat lågkonjunkturen.

"Nyansera pensionskritiken"
YA kände tydligen att man inte hann säga allt för att övertyga väljarna att allt stod rätt till och krävde 8/1 "nyansering" (http://www.ystadsallehanda.se/article/20100108/OPINION/701089985/1075/OPINION/Nyansera+pensionskritiken) Redaktören gråter över att "regeringen får kritik för att bedriva en i det närmaste
pensionärsfientlig politik
". Oppositionens tal om "skriande orättvisa"är "orättvisa beskyllningar om man anstränger sig för att se lite längre än näsan räcker". Orättvisan består i att regeringen fått bära hundhuvudet för "bromsens" inverkan på pensionerna. Men det är inte sant eftersom alla varit eniga om bromsen och man därför bara utgått från den skatteorättvisa som skattetabellen ovan visar. Ännu en gång använder sig ledarskribenten av lögnen som vapen för att klara sig ur verklighetens knipa.

Mer än var fjärde väljare utsätts för världsunik diskriminering
Av Sveriges drygt 7 miljoner röstberättigade är var fjärde väljare över 65 år. Under de närmast kommande åren får de äldre kraftigt försämrad ekonomi. Det är säreget att försöka ljuga bort den verklighet som blir följden av högerregeringens straffskatt på pensionärers, sjukas och arbetslösas inkomster istället för att protestera mot orättvisan. Högerregeringen inte bara bedriver en i "det närmaste pensionärsfientlig politik" - det är en världsunik fientlig orättvisa riktad mot dem som har minst inkomster i samhället pensionärer, sjuka och arbetslösa. I alla andra länder - utom
Sverige - betalar en pensionär mindre i skatt än en löntagare vid jämförbara inkomster; exempelvis i Australien 10 procentenheter lägre, Danmark 7, Finland 1, Frankrike 13,Nederländerna 15,Norge 6 och Tyskland 18 procentenheter lägre. Detta framgår av en PROs rapport "Rättvisa skatter – om beskattning av arbetsinkomster och pensioner”.

Inga kommentarer: