onsdag 27 januari 2010

I Laval-domens bakvatten vill högerregeringen ta strupgrep på facket

Högerregeringen vill begränsa fackliga rättigheter
Planen är att högerregeringens lagförslag att begränsa fackliga rättigheter, den s.k. Laval-lagen, skall beslutas av riksdagen om ung. tre veckor. Sedan vissa frågor i propositionen väckt tveksamhet har arbetsmarknadsutskottet hänvisat laförslaget till Konstitutionsutskottet. De rödgröna partierna S,V och MP har begärt att beslutet om lagförslaget ska skjutas upp i ett år och frågan alltså vilandeförklaras. I morgon 28/1 väntas utskottet alltså diskutera frågan om Laval-lagen strider mot grundlagen

Juristprövning gör facklig kamp omöjlig
Regeringens förslag, som bygger på utredningens förslag, innebär att svenska fack inte får kräva att utländska arbetsgivare, som tillfälligt är verksamma i Sverige, betalar mer än lägsta lön och minimivillkor för arbetstider och semester enligt svenska avtal. Men svenska fack får inte kräva att dessa företag tecknar svenska kollektivavtal om företagen redan betalar minst enligt de minimivillkor som facken har rätt att kräva. Man får i så fall gå till domstol. LO, TCO och SACO har protesterat mot lagförslaget och menar att regeln är orimlig, det kommer att ta år att i domstol försöka bevisa att företagen betalar sämre än minimivillkoren i svenska avtal. Och då har företagen hunnit lämna Sverige. Detta är samma juridifiering av fackliga rättigheter som försvagade facken i USA när nyliberala strömningar tog över.

Lagförslaget bristfälligt utrett
Utredningen och regeringens propositionen har inte utrett hur lagen ställer sig i förhållande till
* artikel 11 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna
* artiklarna 12 och 28 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna
*.föreningsfriheten enligt 2 kap. 1 § 5 punkten regeringsformen
* ILO-konventionerna.
Bl.a. har man inte beaktat att genom Lissabonfördragets ikraftträdande så har också den Social stadgan också blivit EU-lag, däribland de fackliga rättigheterna. Och det har ju påståtts att dessa därigenom skulle vara på visst sätt skyddade. Det hör till saken att i begreppet föreningsfrihet innefattas inte bara frihet att bilda sammanslutningar utan också frihet att verka gemensamt inom ramen för en sammanslutning, dvs bl.a. fackliga förhandlingar.

Vilandeförklaring eller lagen rivs upp efter valet
Därför begär den rödgröna oppositionen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, med stöd av facken att beslutet om lagförslaget vilandeförklaras. De röd-gröna vill också att frågan remitteras till lagrådet för att de rättsliga oklarheterna skall klarläggas. Man har också utfärdat löftet att om högerregeringen genomför lagstiftningen så kommer den att rivas upp och ev. lagstiftning utredas på nytt. Alla som är intresserade av en juste utgång i Laval-frågan bör därför tänka sig extra mycket för inför valet i höst.

Inga kommentarer: