tisdag 31 augusti 2010

Sänkta skatter eller Välfärd ?

Frukten eller bara kärnan?Högerregeringen har genomfört skattesänkningar för 100 miljarder och avser en kommande period – om man får makten enligt ett policydokument publicerat i Expressen – sänka skatterna med ytterligare 100 miljarder. Att största delen går till dem som redan har det bra är ingen hemlighet. Är det någon som tror att den välfärd vi har i dag kan finansieras om man åderlåter det allmänna på 200 miljarder? Nej naturligtvis inte. Men det vill varken Reinfeldt, Borg eller de andra i gänget stå för. Istället talar man om att man ”värnar välfärdens kärna”. Vanligen är kärnan det man spottar ut sedan man njutit av frukten. Här har du alltså valet i ett nötskal vill du välja välfärden frukt eller bara den utspottade kärnan?




Vad är ”kärnan” egentligen
Vad borgarna menar med kärnan vill de inte berätta av lätt insedda skäl. Men återigen om man sänker skatterna med sådana belopp som är aktuella så finns inga pengar för annat än just kärnan. För de mer rika är detta inget problem eftersom de ökade inkomsterna medför att man kan genom försäkringar garanteras en hygglig välfärd. Och vi uppnår det system som man har i USA och på andra ställen där den privata sjukvården sörjer för överklassen medan köerna av fattiga växer framför de allmänna sjukhusen.

Välfärdsfrukten blir god först med tillräckligt med skatt
Man måste inse att fundamentet för välfärdens frukt är de skatter som tas ut och självklart skall dessa tas ut efter vars och ens förmåga. Först då kan välfärdens frukt ges till var och en efter behov. Det är utifrån detta som Mona Sahlin en gång som partisekreterare sa att hon älskar att betala skatt. Hon vill att alla skulle få del av välfärdens frukt på samma villkor. Det är helt uppenbart att Högeralliansen inte delar denna uppfattning. Det som är sjukt är att man inte talar om vad följderna blir av skattesänkarpolitiken.

I Filippas Stockholm har man redan inrätta gräddfiler
Ett exempel på hur det kommer att vara är Stockholm, där man på Södersjukhuset

granne med den offentliga hjärtvården har installerat ett privat vårdföretag inom Global Health Partners med namnet Arrhythmia Center Stockholm där man ger olika behandlingar för förmaksflimmer inklusive kirurgi. På hemsidan står bl.a. ”Vidare kan vi ta emot patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring”. M.a.o. handlar det om en gräddfil för de som inte vill vänta i den vanliga kön. Så så ser det ut i Moderaternas skyltfönster Stockholm där man t.o.m. sålt ut hela sjukhus. F.ö. har ju Folkpartiet föreslagit samma sak här i Skåne med utförsäljning av regionens välskötta sjukhus i Hässleholm och Ängelholm.

Rickard Larsson: S tillför sjukvården i Skåne en miljard
Regionrådet (S) Rickard Larsson framhöll vid öppet möte på Surbrunn i dag den 30 aug att det handlar om resurser för välfärden. I regionen har man under det borgerliga

vanstyret minskat antalet vårdplatser med 150 och antalet anställda med 1500. En god sak just nu under lågkonjunkturen är att ökade resurser till den offentliga sektorn ger fler jobb och påskyndar att hjulen börjar rulla igen. Den borgerliga budgeten för nästa år tillskjuter 400 miljoner till sjukvården. Det är bara det underskottet beräknas till 450 miljoner, vilket ger en brist på 50 miljoner. Alltså ytterligare nedskärningar, vilket medför ytterligare nedskärningar av personal. Redan står 65.000 perszoner i kö i Skåne för att inom vårdgarantin få adekvat vård. 30 procent av de köande har stått längre än 3 månader. Socialdemokraterna vill tillföra ytterligare en miljard för att täcka undferskottet, arbeta av köerna och motverka den svåra arbetssituation för personalen som uppkommit i och med sparbetingens underbemanning. Dessutom avsätter socialdemokraterna en jämställdhetspott till sjukhuspersonalen.

Lasarettet ger bra vård men det måste få kosta
Moderaterna skriver i sin broschyr till kommuninvånarna ”Ystads lasarett ger oss bra vård – När man är sjuk ska man få omedelbar vård.” Det är nog sant. Men varför drar man inte konsekvenserna av detta och ser till att sjukvården får tillräckligt med resurser? Nej, de borgerliga vill spara för att sänka skatterna och avsäger sig därmed ansvaret för en vård för alla efter vars och ens behov. Eftersom ingen kan trolla – det gäller också Borg och Swanstein – så är alternativet till att ge sjukvården tillräckliga resurser att man försämrar personaltätheten och drar ner på viss verksamhet och alltså inte ger adekvat vård till alla. De rika kan då ges fullvärdig vård genom privata lösningar.

Valet gäller om vi skall ha Socialdemokraterna Välfärdsfrukt eller den av moderaterna Reinfeldt, Swanstein och Blixen-Finecke utspottade kärnan?

Inga kommentarer: