söndag 22 augusti 2010

Mona Sahlin: Inom den kommande mandatperioden skall rättvisa skipas och alltså pension och lön beskattas lika – om du väljer mig till statsminister.

Kom ihåg högerregeringens turer:

1. Redan vid maktövertagandet 2006/07 införde man den straffbeskattning av pension jämfört med lön. Högerregeringen kallar det jobbskatteavdrag. Den omständigheten att pensionärer, sjuka och arbetslösa tvingades betala högre skatt än andra skulle skapa jobb, vilket DN upprepar i dag(http://www.dn.se/ledare/huvudledare/arbetets-frukter-1.1157264). I stället har arbetslösheten ökat, sysselsättningen sjunkit, långtidsarbetslösheten slagit rekord och ungdomsarbetslösheten är högst i Europa. Resultat: ökade klyftor – men inga jobb.

2. Sedan har man i olika steg höjt jobbskatteavdraget och ökat straffbeskattningen och nu hävdade statsministern att pensionärsskatt förekommer i många länder. Men detta är ren lögn eftersom Sverige är ensamt om att straffbeskatta pensionärer.
3. Högerregeringen sa nu istället att pensionärer skulle straffbeskattas för att exempelvis luncher kostar när man jobbar. Och vad skall pensionärer äta – billig hundmat? Alliansregeringen ser inte verkligheten -. Att många av oss äldre har svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste.
4. Sedan motiverades straffbeskattningen med att de som jobbar reser mer. Ska vi pensionärer - kanske piggast och friskast i världen - bara sitta hemma? Vi vill faktiskt, som alla andra, resa, ta del av vårt kulturliv, umgås med vänner och barnbarn och upptäcka nya intressen.
5. Nu har regeringen – med stöd av Svenskt Närings livs ekonomer (http://www.dn.se/debatt/pensionarer-beskattas-inte-hardare-an-lontagare-1.1155214) - hittat på ett helt nytt skäl för att straffbeskatta pensionärer: Arbetsgivaravgifterna. Men dessa avgifter betalas för att ge trygghet åt dem som jobbar - idag och när de blir äldre. Pensionärerna har betalat sina arbetsgivaravgifter. Samtliga skälen 3 – 5 bortser från verkligheten att pension är väsentligt lägre än arbetslön. Att då dessutom beskatta pension högre än lön framstår som direkt omoraliskt

För högerregeringen handlar det nu om taktik: I snart fyra år har man med säregna motiv straffbeskattat pensionärer, sjuka och arbetslösa. Nu, i valrörelsen, så försöker de olika allianspartierna överbjuda varandra och locka pensionärerna med tillfälliga skattelättnader. Du måste fråga dig kan man lita på dessa löften? Om de borgerliga vinner valet kvarstår straffbeskattning av äldre, sjuka och arbetslösa såsom en av de bärande principerna i det svenska skattesystemet.

Vi socialdemokrater anser inte att politik är någon slags budgivning. Det handlar om principer. De rödgrönas princip är att pension är uppskjuten lön – och ska beskattas som lön. Mona Sahlin har lovat att inom den kommande valperioden så skall rättvisan mellan lön och pension återställas.

Mona Sahlin upprepade vid sitt bejublade tal vid socialdemokraternas skånska valupptakt i Landskrona (http://hd.se/skane/2010/08/22/sahlin-eldade-skanska-sossar-i/) inför tusentals tillresta valarbetare bl.a. : ”Pension är inte bidrag. Pension är uppskjuten lön. Därför är mitt löfte till Sveriges pensionärer: Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt under nästa mandatperiod”.

Inga kommentarer: