lördag 7 augusti 2010

SvD valgnäggar och ljuger som en häst...

Litet tekniskt det där...
Det blev kanske lite tekniskt det där, ursäktade sig Anders Borg, när han talade om att arbetslösheten är nere på 8,1 procent och 50 000 fler var sysselsatta i juni, jämfört med samma period förra året. Det var lite lite siffror, annars var det bra, svarade Reinfeldt. Allt enligt regeringsorganet Svenska Dagbladet i ledare 6/8 under rubriken "Regeringen tänker på jobb även på semestern" (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/regeringen-tanker-pa-jobb-aven-pa-semestern_5094857.svd). Jag vet inte vad man kallar det när man bara nämner de siffror som passar en egen bild av att man är bra? Frisering av sanningen, kanske?



Andra siffror..
Arbetslösheten är fortfarande högre än när högerregeringen tog över efter Socialdemokratin. Det senaste året har arbetslösheten ökat med 80 000 människor. Den moderatledda regeringen har minskat statliga bidrag till kommuner och landsting vilket gjort att 25 000 jobb minskat i den offentliga sektorn. En annan intressant siffra som regeringen inte nämner är att det blivit 54 000 flera långtidsarbetslösa. Det är alltså fullständigt klart att högerregeringen inte kunnat parera en lågkonjunktur. Att man nu när det vänder får litet bättre siffror är knappast något storverk. Särskilt om man sneglar på övriga Europa och USA där i stora drag samma tendenser visar sig. Dessutom kvarstår detta att man genom sina manipulativa drag mot facken och a-kassorna ställt 500.000 arbetstagare utan trygghet vid arbetslöshet.

Svenskan trillar i egen gropp grävd åt andra
I sin huvudledare drar sig Svenskan inte för rena skamgreppet då man apropå de rödgrönas inställning till rot-avdraget påstår "Låt dem inte lura er med valrörelsens stora bluff" (http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/lat-dem-inte-lura-er-med-valrorelsens-stora-bluff_5094861.svd). Lurendrejeriet består i att de rödgröna går till val på att väsentligen vidga rotavdraget men att man anser det vara en stimulansåtgärd under lågkonjunktur. Man vill vi rödgröna också att rotavdraget skall kunna användas för hyresrätter och dessutom kompletteras med investeringsstöd för hyreshus och extra medel till upprustning av miljonprogrammets bostäder. Denna satsning på vanligt folks bostäder kallar SvD i nit att misstänkliggöra motståndaren för bluff.

Så var det med den bluffen...
Att ge skattesubventioner till hus- och bostadsrättsägare av denna storleksordning kan visserligen ses som en stark angelägenhet för en högerregering som gripit varje möjlighet att gynna de rikaste i samhället. Detta att konstant gynna dessa kan



tolereras under lågkonjunktur om det verkligen ger utslaget att fler kommer i arbete, särskilt inom byggnadssektorn som alltid varit en motor i samhällsekonomin. Men att generellt göra detta även när alla byggnadsarbetare har jobb finns knappast någon anledning. Att som SvD hylla principen att då öka byggarbetesmarknaden med journalister eller handelsanställda utan jobb eller andra arbetslösa förefaller minst sagt långsökt. Så så var det med den bluffen, nämligen ett bottenlöst påhopp utan substans i verkligheten. Plums ned i den egna dynggroppen!

Inga kommentarer: