onsdag 25 november 2009

Tidningen Sydsvenskan i politiskt snusk!

Döljer rödgrön övertag
Spretig Heidi Avellan leder Sydsvenskans angrepp på S när hon på sin ledarblogg 24/11förkunnar "Svag Sahlin (S) i rödgrön röra"(http://blogg.sydsvenskan.se/snallposten/2009/11/24/svag-sahlin-s-i-rodgron-rora/). För att få stuns på argumenteringen kopplar hon ihop S-valstrategin, som publicerades i går, med att United Minds opinionsmätning, som publicerades i dag, gav S bara 29.7 %. Naturligtvis har opinionssiffrorna som hänför sig till tid t.o.m. före partikongressen ingenting med valstrategin att göra. Det är f.ö. signifikant att Heidi Avellan i sista meningen liksom i en parentes över Högeralliansen stoppar in att mätningen faktiskt gav de rödgröna ett klart övertag över högerregeringens tillskyndare.

Hånar parollen "Alla skall med"!
Men inte nog härmed Sydsvenskan broderar i sin huvudledare "Makten - men sedan?"(http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article569459/Makten---men-sedan.html) samma dag vidare på chefredaktörens tema: Hacka på (S)ahlin. Socialdemokraterna skulle sukta efter makten - så klart. Vi i S siktar på minst 40 % och 175 mandat. Så långt har man ingen invändning men sedan påstås friskt att vi svajar i berättelsen och att "frågorna är fler än svaren". Detta naturligtvis utan att enda av de svarslösa frågorna nämns. Sydsvenskan hånar också parollen ”Alla ska med” och det är också signifikant eftersom det är en otänkbar tanke för en "oberoende liberal" på regeringsorganets ledarredaktion.

Vad är det som är luddigt?
Sydsvenskan misstänkliggör den rodgröna alliansen genom att påstå att projektet är luddigt. Och inte skulle det var fråga om någon "helgjuten allians" inte. Naturligtvis utan att ange ett enda sakligt skäl. Detta samtidigt som den sittande högerregeringens fyra partier tycks dra åt alla upptänkliga olika håll i många frågor. Men när det gäller de egna tycks man tro att samarbete är en framkomlig väg för en regering. Man använder alltså olika måttstockar och knaprar som idoga skeppsråttor vidare på att misstänkliggöra (S)ahlin.

Klok politik att inte ha någon politik säger Sydsvenskan!
Det är ju klokt att inte ha någon politik så att (S)ahlin inte binder sig för hårt - och så kommer alla moderaters gamla skamgrepp - "vid Lars Ohly och hans stundtals extrema och rabiata vänsterparti". Dessutom skulle det vara "riskfyllt att cementera blockpolitiken", varvid Kjell-Olof Feldt (http://www.expressen.se/1.1789003) åberopas. Detta är ju ren goja eftersom Sydsvenskan å ena sidan klankar på oss socialdemokrater för att vi saknar ett politiskt alternativ men å andra framhåller att vi inte får skaffa oss en till högerregeringen alternativ politik. Självklart måste vi rödgröna utmejsla ett klart alternativ till högerblockets regeringsinnehav. Och att komma körande med rabiata V är väl bara patetiskt - vi står ju på samma grund, nämligen att kakan skall delas litet mer rättvist

”Ett val mellan två helt olika samhällsmodeller”
Sydsvenskan påstår att det inte är trovärdigt att vi socialdemokrater skulle stå för en annan samhällsmodell än högerregeringen. Som skäl för detta anför tidningen att moderaterna inte heller 2010 går till val med systemskiftesretorik utan "sanningen är att M på många områden vill vara bättre socialdemokrater än Socialdemokraterna själva". Detta är väl en "sanning" med vissa modifikationer bl.a. att moderatregeringen genomfört skattesänkningar, merparten till de som tjänar mest, av en storleksordning som bara svarar mot de gamla moderaternas mest våta drömmar och en utförsäljning av offentlig egendom och outsourcing av offentlig verksamhet som undergrävt alla offentlig planering. Om inte detta är en högervriden samhällsmodell och systemskifte så saknar dessa ord innebörd.

Blev det fler jobb? Hur går det med de offentliga finanserna?
Detta är enligt Sydsvenskan förbjudna frågor eftersom siffrorna inte talar för högerregeingen!! Och det skulle likna "smutskastning"! Men ledarredaktionen finner tryghhet i att "väljarna knappast har missat att en finanskris dragit fram över världen". Kriser är nu något som en regering har vissa medel till sitt förfogande att motverka. Högerregeringen var senfärdig att ge kommunerna som svarar för stor del av välfärden ekonomisk hjälp - för litet och för sent. Och Borg har lånat slagit rekord och lånat upp mer än den borgerliga bankruttregeringens rekord. När det gäller arbetsmarknadspolitiken har motåtgärder i form av utbildning (kompetenshöjning) satts på undantag och medlen plottrats bort på delvis värdelösa coacher samtidigt som en insats med offentliga arbeten inte skett. Har allt detta gått väljarna förbi, månne?

Tidningen Sydsvenskan har för länge sedan lämnat sina ambitioner för agera valbroschyr åt högerregeringen. Rena ljugsnusket alltså!

Inga kommentarer: