onsdag 4 november 2009

Det är inte bara jobbpolitik som gäller - eller mer rätt jobbpolitiken innehåller bostadsbyggande!

Man kan fråga sig varför högerregeringen så missköter bostadspolitiken? Byggande är ju en god stimulans i lågkonjunktur.

Hur är läget?
Riksdagsledamoten Gunnar Sandberg skrev "Bostaden är en del av den generella välfärden!"(http://www.s-info.se/region/show_debatt.asp?id=3&news=2973) Av artikeln framgår bl.a. bostadsbyggandet minskat drastiskt under högerregeringen. Siffror från SCB bekräftar detta: 6 650 lägenheter påbörjades under första halvåret 2009 en minskning med 45% jämfört med samma tid 2008 och en minskning med 10 000 lägenheter jämfört med samma period 2006. Man kan säga att bostadsbyggandet i stort avstannat samtidigt som byggnadsbranschen har arbetslöshet. Genom statliga bidrag för byggandet av hyreslägenheter borttagits av högerregeringen har nybyggandet av sådana upphört. Vidare har genom att ROT-vadraget inte föreskrevs gälla hyresfastigheter även renoveringen av lägenheterna i exempelvis Miljonprogrammet inte kommit igång.

Vad vill vi?
S-kongressen: Öka bostadsbyggandet och skärp kommunernas ansvar(http://www.s-info.se/region/show_press_g.asp?id=3&news=3268). Vi Socialdemokraterna vill alltså öka bostadsbyggandet genom investeringsstöd och inskärpa bostadsförsörjningsansvar för kommunerna. Det beslutade kongressen i linje med den rödgröna annalysen för motåtgärder mot den borgerliga regeringens misslyckande med arbetslösheten och ekonomin.

Svaret enkelt pengarna förbrukade till skattesänkning
Ja när man söker svaret på den inledande frågan så hamnar helt enkelt i det att Högerregeringen helt enkelt förbrukat den ekonomiska bufferten med skattesänkningar så att vi i dag har en rekordstor upplåning. Detta framgår av den rödgröna granskningsgruppens rapport "Högerpolitiken klyver Sverige". Där framgår även att det handlar om ett borgerlighetens generalangrepp mot den socialdemokratiska välfärdsmodellen. Detta har jag sammanfattat under rubriken "Överlever välfärdsstaten borgerligheten? - tankar om en rödgrön granskningsrapport" (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=36983): Jag skall inte tugga om utan hänvisar dit men vill ändå peka på att den generella välfärdsmodellen bygger på tre hörnpelare

• offentligt finansierade tjänster med god kvalitet som utnyttjas av alla
• allmänna försäkringar som omfattar alla med hög ersättningsnivå och inte är behovsprövad
• en aktiv bostadspolitik där man ser bostaden som en social rättighet och staten stödjer det allmännyttiga byggandet och hyrorna regleras

Den politiskt medvetne har ingen svårighet att identifiera samtliga dessa tre punkter som föremål för högerregeringens angrepp.

Borgs skandalösa upplåning för att sänka skatterna framgår av bilden:

Inga kommentarer: