fredag 17 april 2009

Pensionärer, sjuka och arbetslösa - högersamhällets paria

Straffbeskattning
Det började med att högerregeingen införde skatteregler som innebär en straffbeskattning av pension, sjuk- och arbetslöshetsersättning straffbeskattas med högre belopp än motsvarande lönebelopp. Och i vanliga pensionslägen innebär det mer än 1000-lappen i månaden. De nämnda grupperna betalar alltså i genomsnitt mer än 12.000 kr om året mer än en löntagare i samma inkomstläge. Detta trots att pension, sjuk eller arbetslöshetsersättning alltid innebär en social situation där inkomsten drastiskt minskats redan genom den omständigheten att pensionålder, sjukdom eller arbetslöshet inträtt. Är det någon som anser detta rimligt?

Borgaralliansen tar från de fattiga och ger till de välbesuttna
Jo, den borgerliga alliansen som cyniskt ger sig på de fattiga i samhället.
Detta är baksidan av det s.k. jobbavdraget. Det har kallats så därför att det påståtts skapa fler jobb. Faktum är att inte ett enda jobb skapats genom det s.k. jobbavdraget. Trots det har denna propagandafloskel upprepats för att skapa en logisk bakgrund till denna cyniska politik. Man skulle kunna säga att högerregeringen grovt ljugit för att genomföra en omvänd robinhoodpolitik där man klämmer åt de fattiga, de utanförstående och sjuka för att ge en kraftig skattesänkning till de som redan har arbete och de rika i samhället.

Utanförskap skapat av högerregeringen
Genom finanskrisen blir nu allt större skaror arbetslösa som regeringen till ett antal av ca 500.000 löntagare ställt utanför a-kassan och nu blir beroende av socialhjälp. Dessutom inriktas trots kraven från alla löntagarorganisationer på att skapa utbildning och offentliga arbeten. Offentliga byggnader och vägar är i skriande behov av upprustning och stora förbättringar på klimatområdet behövs för att målet skall uppnås; Kaj Fölsters kvickhet om att Anders Borg är den bästa socialdemokratiska finansminister vi haft är alltså bara struntprat utan minsta förankring i verkligheten. Dessutom borde det vara självklart att ytterligare - redan i år - förstärka kommunernas självförvaltning, dvs uppgifter som ålagts kommunerna av staten. Självförvaltningen rymmer så viktiga verksamheter att dessa reglerats i lag och omfattar sjukvård, omsorg mm. Varför inte strypa jobbskatteavdraget som årligen tär på statskassan med 85 miljarder - det är annat än de 10 som högerregeringen vill ge till kommunerna nästa år.

Pensionerna sänks
Förutom straffbeskattningen så kommer pensionerna i finanskrisens kölvatten att sänkas p.g.a. att den s.k. bromsen slår till. Nu har man gjort vissa ändringar så att pensionssänkningen kan slås ut över längre tid,skriver Sydsvenskan. Och i sig är det väl inget konstigt att pensionssystemet följer den samhällsekonomiska utvecklingen. Men så länge högerregeringen vidhåller straffbeskattningen är det emellertid en loska i ögat på varje pensionär att sänka pensionen ytterligare. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Perhsson får inte mycket hjälp av Försäkringskassans utredning som var tänkt att rädda pensionerna, skriver DN. Det mesta tyder på att pensionerna sänks både 2010 och 2011. Klart besked kommer i statsbudgeten till hösten.

Tricksa eller sänka – det är frågan?
Maria Crofts kommenterar på DNekonomi detta under rubriken Tricksa eller sänka – det är frågan. Det blir spännande att se hur regeringen ska hindra att pensionärerna får mindre pengar i plånboken valåret 2010. Valet står mellan att tricksa med pensionssystemet eller att sänka skatten på pensioner. Regeringen vill absolut inte gå in i valrörelsen nästa år med 1,6 miljoner ilskna pensionärer efter sig... Ett av scenarierna är säkert frestande, nämligen det med treårsspridning. Då sänks pensionerna, enligt prognoserna, med 2 procent i stället för 3,5 procent nästa år. Sänkningen blir desto större 2011 men då är valet över... alternativt... Då återstår möjligheten för regeringen att sänka pensionärernas skatt till samma nivå som för dem som jobbar. Det borde mildra en del av kritiken eftersom det är en fråga som drivs ihärdigt av pensionärsorganisationerna och deras uppretade medlemmar.

Valfläsket osar!
Man kan förstå DNs Maria Crofts betänkligheter först så har högerregeringen straffbeskattat en vanlig pensionär så att han/hon under borgarregeringens 28 månader vid makten betalat mellan 28 - 30000 kr mer än en löntagare med motsvarande lön. Jo just det 28-30000 kr mer!! Att då ytterligare sänka pensionen framstår som så äldrefientligt att ingen rättänkande person kan godta det. I inget land i hela världen finns en politisk regim som på detta sätt negativt särbehandlar de som kommit upp i åren. Och detta med en politik som inte gett ett enda jobb ytterligare och bara gynnat de som redan har det förhållandevis bra i samhället.

Inga kommentarer: