fredag 17 april 2009

OK, fiffla inte med bromsen men sluta råna pensionärer på straffskatt för att ge till de välbeställda.

Skandalöst cyniskt att angripa de svaga i samhället
I går skrev jag om att högerregeringen tar ut högre skatt av pensionärer, sjuka och arbetslösa för att kunna sänka skatten för rika och de som har arbete. Jag upprepar det finns inget land i världen som på detta cyniskt skandalösa sätt låter de fattiga betala för en skattesänkning till dem som redan har det förhållandevis bra, allt under rubriken Pensionärer, sjuka och arbetslösa - högersamhällets paria (http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=32036).

"Ändra inte pensionssystemet"
I dag skriar den borgerliga pressen om att man minsann inte bör ändra på pensionssystemet. Bl.a. skriver 17/4 Sydsvenskan Fiffla inte med bromsen http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article426716/Fiffla-inte-med-bromsen.html. Det är naturligtvis ok att man håller på ett stabilt pensionssystem och som Sydsvenskan säger "Goda tider med stark tillväxt och stigande börskurser innebär kort sagt mer i pensionärernas plånböcker, dåliga tider mindre". Precis så är det för de flesta i samhället utom möjligen för alla börs- och bonusklippare som ju hänför sig till dagens frälse med Wallenbergarna i spetsen. På DNdebatt i dag talas dessutom om att ”Din pension blir lägre än alla förhandsbesked” (http://www.dn.se/opinion/debatt/din-pension-blir-lagre-an-alla-forhandsbesked-1.845890).

Intellektuell fadäs
Men borgarpressens resonemang har ett allvarligt fel och man brer på för att dölja den intellektuella fadäsen: De som byggde landet förtjänar en rejäl och trygg pension. Men när ekonomin genomgår sin kanske värsta kris någonsin är det både orimligt och omöjligt att hålla en så stor grupp som landets pensionärer skadeslös. Och i ärlighetens namn: inga protester har hörts när systemet under goda tider och börsyra gett oväntad utdelning på pensionskontot. På något sätt kommer alliansen att försöka mildra krisens effekter på pensionerna. Inget ont i det, så länge inte grunden för pensionsuppgörelsen rycks undan. Alla som sett en deckare på TV vet att när någon fifflar med bromsen brukar det sluta med en krasch.

Pratbludder
Detta pratbludder döljer en allvarlig brist i resonemanget, nämligen att enligt borgarnas sätt att se så skall de som byggde landet och nu lever på mindre inkomst än när de arbetade beskattas särskilt hårt enligt skatteskalor som på ett år drar in en extra månadslön till staten, bl.a. för att staten skall kunna ge de som har en bra arbetslön en skattesänkning. Man kan också uttrycka saken så här att de som har mindre i plånboken, nämligen just pensionärer, sjuka och arbetslösa får dubbelt betala finanskrisen i högeralliansens Sverige dels genom sänkta ersättningar dels ock genom högre skatt.

Vill vi pensionärer ha det så här?

Vill arbetslösa och sjuka ha det så här?

Vill verkligen alla ni som får jobbavdrag att denna orättvisa - som faktiskt också kan drabba dig - ha det så här.

Det är en av huvudfrågorna i de kommande valen.

Inga kommentarer: