onsdag 24 december 2008

Det är "orättvist" att inte alla har det lika jävligt under en högerregering!

Valbroschyren
DagensNyheter är en valbroschyr för alliansen och man kör med samma knep: å ena sidan framställer man sig som en Robin Hood till arbetarnas försvar och å den andra sprutar man åsikter som komna ur Milton Friedmans råkapitalistiska fatabur. Det blir en tvehövdad hydra som det inte fordras en Herakles för att upptäcka, men möjligen för att besegra. Nu är det ju ingen hydra utan bara en Ragarroos som drabbar oss i dagens tidning 23/12: Tystad orättvisa - Arbetsmarknad: Otrygghetens börda bärs inte rättvist.

"de privilegierade"
Först Robin Hood: Det är de fast anställda som åtnjuter "alla privilegier på arbetsmarknaden" och som alla "andra klasser med särskilda fördelar" vill de naturligtvis inte bli av med dem. De politiska partierna vill som röstmaximerare, med några få undantag, inte utmana alltför mäktiga intressen.

"förlorarna"
Och å andra sidan: Förlorare är de tillfälligt anställda, de arbetslösa och alla andra som på något sätt står utanför arbetsmarknaden. När nu varselvågorna sveper stormhöga över landet blir det stora svarta rubriker när fast anställda varslas. När de tillfälligt anställda får gå toppar det inga nyhetssändningar. De lämnar i det tysta.Det är grupper som facken inte bryr sig särskilt mycket om, inte politikerna och inte journalisterna heller. Det är bufferten, som först får ta stötarna när det smäller till. Och som är bra att ha när det vänder uppåt igen.

Krokodiltårar
Man riktigt känner hur Ragnarroos krokodiltårar skvalar. Ingenting om hur alliansen systematiskt gynnat de rika på de fattigas bekostnad. Själva med hjälp av MP försämrat turordningsreglerna. Och framförallt undergrävt A-kassan så att nu över en halv miljon arbetstagare står utanför den. Typiskt nog så föranleder detta på ledarsidan propaganda för en obligatorisk sådan (bl.a. för att ytterligare försvaga fackföreningarna). För att nu bara nämna några fakta kring den omvända robin-hood som är alliansens varumärke.

Kovändningen
Man skall förändra las för att minska "barriärerna att ta sig in på arbetsmarknaden". De redan gjorda försämringarna i las tas till intäkt för att tryggheten minsann är en chimär och att man bör få generellt uppluckrade las-regler. Las är nämligen "otidsenlig och orättvis". Man bör i stort "skrota anställningsskyddet", till exempel alla sist-in-först-ut-regler. Det blir "enklare att anställa och att säga upp". "Rörligheten blir större".

Ragnarroos
Men Ragnarroos har gått i skola i näringslivet som pressansvarig och skrivit ledare förutom för DN för Dagens Industri. Men detta hyckleri är verkligen beklämmande - ingen mer än kupongklippare kan annat än skratta åt Ragnarroos spelade medlidande med de av den egna regeringen utanförställda när han samtidigt pläderar för att göra förhålladena på arbetsmarknaden än mer osäkra för enskilda löntagare.

Friedman in prydno - inga för kapitalisten begränsande regler
Det är bristande "rörlighet" närarbetsgivaren inte kan focka anställda fritt! Det är de "privilegierade" fast anställdas fel att de tillfälligt anställda får lida kvalet av uppsägning, eller hur? Det är "otidsenligt" att arbetsgivare tar ansvar för kontimuitet i sin företagarverksamhet. Det är "orättvist" att inte alla har det lika jävligt under en högerregering.


2008-12-24, 00:30 Permalink 0 kommentarer
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: