torsdag 18 september 2008

SAP skall inte högerut utan mer åt vänster!

"S och mp bör öppna för samarbete högerut" skriver vår förre partisekreterare Lars Stjernkvist tillsammans med den tidigare kollegan i Miljöpartiet Håkan Wåhlstedt på DN Debatt den 10 september 2008. Man vill vända vänstern ryggen: "Vi måste forma ett samarbete som underlättar politisk samverkan över blockgränsen. Det är viktigt att ha ett konkret och trovärdigt regeringsprogram för tiden direkt efter valet 2010. Det hade den borgerliga alliansen inför 2006 års val. Nu gäller det för socialdemokraterna och miljöpartiet att kombinera sina hjärtefrågor till ett program för långsiktigt och hållbart regeringssamarbete. Samtidigt är det avgörande att ett sådant samarbete snarare underlättar än försvårar en blocköverskridande samverkan med borgerliga partier.Den borgerliga alliansen har problem. Väljarna flyr när de genomför den politik de gick till val på. Och det blir inte bättre när de försöker skapa blockpolitik på områden de förbisåg."

Opionsläget utgångspunkt

När det gäller val av väg för oss socialdemokrater så är en viktig utgångspunkt att opinionsläget dramtiskt utvisar att den politik som högerregeringen genomfört är något som väljarna avvisar. Att Håkan Wåhlstedt inte ser faran i detta är naturligt med hänsyn till Miljöpartiet politiska profil något mer nära gränsen mot borgerligheten. Däremot är mer märkligt att inte Lars Stjernkvist inser detta då han pläderar för vandring åt höger. Men han har ju aldrig ansetts tillhöra annat än socialdemokraternas högerflygel.

Vänsteralternativ

Just när det gäller vägvalet vore det förödande att dra socialdemokraterna ytterligare mot höger. Det gäller istället att forma ett vänsteralternativ där vi inte långsiktigt ger upp att förändra samhället i en annan riktning än den Lars vill. Och då kan jag inte se annat än att där platsar Vänsterpartiet bra mycket mer genuint än Miljöpartiet. Den höga svansföringen mot vänstern undergräver stödet från den mest trogna delen av partiet. Och det vore kanske bra för Vänsterpartiets röstsiffror men förödande för Socialdemokraternas.

Långsiktig valplattform

När det sedan gäller att bygga upp ett dokument med vissa gemensamma principer för vad vänsterregeringen långsiktigt vill genomföra så tror jag paret Stjerkvist/Wåhlstedt har helt rätt. Därvid har jag med viss oro sett på hur partiledningen inte velat "på riktigt" ingå i en diskussion med Vänsterpartiet för att sålla fram de gemensamma grunddragen.

Kortsiktig plan

Naturligtvis inser alla att de fyra borgerliga åren skapat ett läge med stora och långsiktiga utmaningar samtidigt som en lågkonjunktur tycks vara i annalkande. Och då stor del av befolkningen, huvudsakligen pensionärer, sjuka och arbetslösa står utan det trygghetssystem som fanns tidigare. Alla torde inse att de mer kortsiktiga åtgärderna vid ett maktövertagande inte kan av ekonomiska skäl syfta till fullständig återställning exempelvis av jobbskatteavdraget/pensionärsstraffbeskattningen eller arbetslöshetsförsäkringen. Och jag tror att även vänsterpartiet är villigt att diskutera en tvåskiktslösning med en kortsiktig och en mer långsiktig plan.

Jordens resurser

Stjernkvist/Wåhlstedt skriver: För att klara framtida utmaningar är det viktigt med ekonomisk utveckling. Samtidigt, för att klara omställningen till ett hållbart samhälle måste gängse ekonomiska tillväxtbegrepp också förändras. Om vi inte tar hänsyn till att jordens resurser är ändliga leder den traditionella tillväxtpolitiken till en social, ekonomisk och miljömässig katastrof.En viktig utmaning blir alltså att kombinera ekonomisk politik med hållbar utveckling, eller annorlunda uttryckt, att kombinera socialdemokratisk och miljöpartistisk politik.

Och på vad sätt skulle inte Vänsterpartiets i dessa frågor parallella svar kunna gå att jämka ihop?

Behovsfördelning av välfärden

Stjernkvist/Wåhlstedt skriver: Det finns ett starkt stöd för ett välfärdssystem med gemensam finansiering och fördelning efter behov. Svensken är beredd att betala för en bra skola och äldreomsorg. Men den nuvarande regeringens skattepolitik riskerar att undergräva välfärden. Därför är det viktigt att forma en politik som tryggar den gemensamma välfärden. Samtidigt är det viktigt att anpassa systemen efter dagens krav på delaktighet. Inte minst den höjda utbildningsnivån har gjort oss svenskar mer självständiga, mer individualistiska. Alltså måste vi bejaka system som kombinerar rättvisa och valfrihet.

Den fråga som återigen kommer är: Och på vad sätt skulle inte Vänsterpartiets i dessa frågor parallella svar kunna gå att jämka ihop?

Verkliga skälet: "samverkan över blockgräns"

På slutet av artikeln framkommer det för skribenterna Stjernkvist/Wåhlstedt verkliga skälet för att hålla Vänsterpartiet utanför, nämligen att politiken skall sträva efter en "samverkan över blockgränsen". Man har på goda grunder insett att Vänsterpartiet kommer att motsätta sig en samverkan - annat än i enskilda avgränsade frågor - utåt höger med konstellationen Reinfeldt/Olofsson/Björklund/Hägglund/SvensktNäringsliv
.

Men vad är det för flygel inom socialdemokratin som vill hålla den dörren öppen på vid gavel? Inser man inte vad detta kommer att innebära i väljarflykt från vårt parti?

Nej, Lars Stjernkvist tänk om!

Inga kommentarer: