torsdag 19 juli 2007

SACO går i regeringens ledband och vill öka klyftorna i samhället

"Jag vill ha raka rör från arbetsgivaren till avtalsförsäkringen", säger Sacos politiska chef Gunnar Wetterberg. Sjukförsäkringen ska lyftas ur statsfinanserna och skattesystemet och bli ett ansvar för arbetsmarknadens parter, en ren avtalsförsäkring. Vad han inte sa var att Sacos högbetalda medlemmar har allt att vinna på förslaget.

Privat eller offentligt
Socialförsäkringarna är stor del av vår välfärd och helt avgörande för vår trygghet vid sjukdom, barnafödande, pension. Vad ska samhället och skattebetalarna stå för och vad kan medborgarna/löntagarna ta större ansvar för? Var skall gränsen för privat och offentligt i välfärden gå? Nuvarande regeringen och de välbeställda i samhället ser gärna privata lösningar där solidaritet mellan olika grupper blir obefintlig. Wetterbergs "raka rör" innebär att man inte går via statsbudgeten och Försäkringskassan, utan låter arbetsgivaren direkt betala till min försäkring och jag får pengarna när jag blir sjuk. Detta ger ett samhälle med dramatiska klassskillnader och stora sociala orättvisor.

Gynnar högavlönade
Akademiker med goda löner som arbetar under goda arbetsförhållanden på kontor blir sjuktalen låga. Vid avtalskonstruktionen blir då också avgifterna låga. Bilden för andra grupper utanför Saco såsom vårdbiträden, byggjobbare, städare, gruvarbetare m.fl med tuffa fysiska arbetsvillkor blir en helt annan. Förslitningsskador och de hårda arbetsvilkoren ger högre sjukfrånvaro, oftast förenat med låg lön, vilket iu sin tur ger sämre möjligheter till rekreation, stimulerande avkoppling osv, allt ger en sämre hälsa. Och vid sämre hälsa i en grupp blir avgifterna för en avtalsförsäkring vid sjukdom avsevärt högre.

Lägre avgift - högre lön
Ett sådant system ger också helt olika utrymme för löneökningar. Har arbetsgivaren låga avgifter till sjukförsäkringen finns ökat utrymme för löneökningar. Så skulle klassklyftorna snabbt växa mellan olika löntagargrupper. I flera avseenden skulle ett sådant system alltså vara orättvist men kanske faller det därmed högerregeringen på läppen. Saco borde verkligen skämmas att att så hejdlöst spela ut de egna medlemmarsnas rent egoistiska intressen.

Ojämlikhet
Redan nu finns en rad avtalsförsäkringar vid sidan av de allmänna socialförsäkringarna. De ger olika och ojämlika villkor. De gynnar män mer än kvinnor, högavlönade mer än lågavlönade, mest gynnar de statligt och privat anställda tjänstemän med hög lön. Sämst ersättningar har kommunalanställda kvinnor och privatanställda arbetare. Redan här befästs orättvisorna och cementeras det ojämlika samhälle.

Utjämna risker och fördelning
Våra allmänna socialförsäkringar bygger på principen att utjämna risker. De ska ge inkomsttrygghet för alla vid sjukdom, arbetslöshet och annan arbetsoförmåga. Gemensam och solidarisk finansiering genom det offentliga blir därvid en del av ett socialt ansvarstagande i samhället. Detta är ett grundkrav som vänstern måste kämpa för när nu högerregeringen påhejade av Saco river ner resterna av folkhemmet för att ge plats för den ohöljda egoismen.

Den råa egoismen
Man har lyckats i pensionshänseende att göra alla väletablerade till aktie- och fondnördar istället för att låta experter svara för pensionsförvaltningen. Men hur många står inte utanför detta. Det är skrämmande hur seriösa personer som Gunnar Wetterberg kan blåsa på denna utveckling där bara eliten gynnas.

Inga kommentarer: