måndag 23 juli 2007

En borgerlig predikant med sin litania.

Under rubriken "Ett genuint borgerligt land" (Sydsvenskan 21/7) skriver i Danmark bosatta docenten i statskunskap Ann-Sofie Dahl att även om det kan "vara svårt att tro vid första anblicken är Danmark faktiskt ganska genuint borgerligt nuförtiden ... Det gör bara landet än mer dejligt". Jo, examen i statkunskap verkar påklistrad för att ge intryck av objektiv redogörelse men egenligen är det en borgerlig predikant som anför sin litania.
Och visst är det borgerligt: Ann-Sofie Dahl inleder sin artikel med att prata om "vem är det som strejkar i dag? Är det fortfarande brevbärarna? Eller busschaufförerna? Eller är det kanske daghemspersonalen den här veckan? Och hur är det egentligen med vårdpersonalen ...Som boende i Danmark lär man sig snabbt att för det mesta är strejk någonstans; frågan är bara var."


Desperata strejker
Jo, nog förstår man att det är ett borgerligt styrt land hon beskriver där man förmodligen försämrat läget för arbetstagarna så att desperata strejker blir enda lösningen för att få fram rimliga löner och villkor. Om man inte är helt korkad så förstår man det. Jag noterar också att samtliga arbetstagare som omnämns är de med förhållandevis låg lön och i övrigt dåliga arbetsvillkor. Men ingenting av detta besvärar eller är ens värt att ägna en tanke för en borgerligt sinnad docent i statskunskap som bara tycker att Danmark är dejligt.
Den lärda docenten fortsätter sin analys: "Med alla dessa strejker och demonstrationer som hör till vardagen här kan man få intryck av att Danmark är ett land med en stark politisk vänster. Speciellt kombinationen med unikt danska fenomen som "fristaden" Christiania och det numera saligt nedrivna Ungdomshuset på Jagtvej 69."

Låginkomsttagare och andra utsatta
Vad först rör Christiania så trodde jag att just den borgerliga regeringen gett invånarna där ett ultimatum och avser att göra om "fristaden" till en verkligt maffig rikemansförort med exklusiva bostäder. Och Ungdomshuset som upplåtits till ungdomarna såldes helt plötsligt till en sjuk sekt som med polisen hjälp kastade ut ungdomarna och omedelbart rev huset för att bygga ett skrytbygge. Så inte finns det någon tvekan om att borgerliga tankar regerar i Danmark; även om hanteringen av ungdomshuset sköttes av den socialdemokratiske överborgmästaren i Köpenhamn. Men man undrar ju faktiskt vad det är en statskunskapsskolad person vill dra för slutsatser av att "strejker och demonstrationer" hör till vardagen. Är det möjligen så att låginkomsttagare och andra utsatta i det danska samhället vill protestera mot de sociala och ekonomiska övergreppen av en borgerlig regering. Eller är det någon annan slutsats? Förutom att Danmark är dejligt?

Inga danska skattesänkningar och välfärdspaket
Men det finns två intressanta noteringar i artikeln av Ann-Sofie Dahl, nämligen "den pågående välfärdsreformen" och det faktum att Venstre vägrat genomföra skattesänkningar. Men dessa omständigheter omnämns bara flyktigt och man lämnas i ovisshet vad detta handlar om. Båda dessa omständigheter är emellertid intressanta för en jämförelse med Sverige där högerregeringen genomfört en kraftig välfärdsförsämring för det mest utsatta grupperna samtidigt som man genomfört kraftiga skattesänkningar till förmån för de rikaste i samhället. För att ytterligare mjuka upp arbetstagarna i Sverige vill högern nu genomföra en arbetskraftsinvandring för att hålla löner och andra anspråk på arbetsgivarna i schack. Men de enda två punkter som är av intresse för en svensk läsare har docenten Ann-Sofie Dahl inte brytt sig om att berätta närmare om.

Är borgerliga Danmark dejligt?
Är Danmark verkligen dejligt med sin vägran att acceptera betalning med annat än danskt betalkort? Är Danmark verkligen dejligt med sina invandringsbestämmelser som tvingar danskar som gift sig med andra än danskar att bosätta sig i Sverige? Är Danmark verkligen dejligt med sitt deltagande i Irakkriget och uppställning på Bush?

Inga kommentarer: