torsdag 26 juli 2007

Nytt spekulationsobjekt: bostaden


Skrivet: 26 juli kl. 01:07
Regeringen vill införa ägarlägenheter. Systemet, etablerat i övriga Europa, ger hyresgäster rätt att köpa sin lägenhet utan ombildning till bostadsrätt och rätt att hyra ut lägenheten till marknadspris. Och för vilka är detta bra? Jo för de rika som kan köpa flera lägenheter och hyra ut de som de inte använder till andra som inte är så rika. Bostaden skall bli ett investeringsobjekt för dem som har pengar.

Valfrihet för vem?
Borgerliga krafter motionerade om ägarlägenheter redan för drygt hundra år sedan. Regeringen planerar att först införa systemet inom nyproduktion och sedan gå vidare till det befintliga bostadsbeståndet. Idén är god anser den borgerliga pressen. Sverige får en ägandeform som inte villkoras med medlemskap i en bostadsrättsförening och en vit marknad för andrahandsuthyrning skulle växa fram. Valfriheten på bostadsmarknaden ökar säger de borgerliga. Och man frågar vems valfrihet? Min och din? Nej, men den lilla del av Sveriges medborgare som vältrar sig i pengar.

Slut för bruksvärdet
Men idén är också radikal, eftersom den innebär slutet för den svenska bostadspolitikens bruksvärdessystem. Marknadens prismekanism skulle ta över. Ja, det är här skon verkligen klämmer, ty förslaget är ytterligare ett steg att cementera högersamhället där de de som har pengar skall gynnas på den fattiga massans bekostnad.

Reform?
Superkapitalisten Odell som presenterade högerregeringens reformförslag argumenterade så här: Trots bostadsbristen är byggandet i Sverige hälften så stort som i övriga nordiska länder. Den svenska bostadspolitiken måste reformeras. Att bygga borde marknaden klara på egen hand. Att planera staden däremot, kommer an på politikerna. Det är i första hand till människor i miljonprogrammens hyreskaserner som regeringens förslag om ägarlägenheter riktar sig: Där viljan att ombilda till bostadsrätt är svag och där renoveringskostnaderna skulle bli stora, där kommer människor ändå att kunna äga sin bostad. Hyresrätten kommer att finnas kvar. Men om utvecklingen blir som i Norge tar ägarsystemet över.

Hur var det med investerings- och räntebidrag?
En vanlig tänkande människa frågar sig hur skall bostadsbyggandet öka genom att vissa hyresgäster äger sina lägenheter. Och hur menar man att ägarlägenheterna skall renoveras om det inte är ägaren som skall stå för det? Vidare minskar byggandet till nästan totalstopp för hyreshus eftersom regeringen i ett slag avskaffat alla investerings- och räntebidrag samtidigt som man ökat förmånerna för villor och bostadsrättsföreningar. Så nog finns det en del knepigheter i högerregeringens resonemang.

Ökad segregation
Genom högerregeringens "reformer" skapas ett nytt system med en ökad skiktning i samhället, där "socialt boende" för resurssvaga grupper skapas i form hyresrätter i områden som inte är så attraktiva. Mångfalden och valfriheten är nämligen i ett högersamhälle till för de resursstarka.

Mona Sahlin: Allmännyttans hyresrätter är en hjärtefråga för mig
I en intervju i Kupé för juli/augusti säger Mona Sahlin : Jag blir så arg. Hur ska man kunna driva en social bostadspolitik i storstäderna när man sålt ut allmännyttans hyreslägenheter? Man cementerar att de med goda inkomster bor på ett ställe och de med dåliga inkomster bor på ett annat. Sedan låtsas man att det inte har med segregation och groende främlingsfientlighet att göra. Jag önskar att man genom ett trollslag skulle kunna bygga massor med superbilliga hyresrätter på Östermalm och massor med sindyra, flotta bostadsrätter i Rinkeby.

Mobilisering!
Det värsta är att det är förmodligen just segregationen och garantin för ett fortsatt välbefinnande för de få rika som är motivet. Högerregeringen och Odell med förslaget har ingen som helst tanke på att bedriva socialt inriktad bostadspolitik. Det är penningens samhälle som skall skapas inte något djävla socialt misch-masch. Så så var det med det. Det fordras en verklig mobilisering inför 2010.

Inga kommentarer: